10 lucruri interesante pe care nu le știai despre cafea - LIFE.ro
Mergi la conținut

Azi sărbătorim Ziua internațională a cafelei, motiv pentru care ne-am gândit să-ți arătăm 10 lucruri interesante pe care probabil nu le știai despre cafea.

Știi în ce țară se consumă cea mai multă cafea? Sau care sunt beneficiile neașteptate pentru organism în urma consumul de cafea? Știi cine a descoperit prima dată cafeaua? Sau ai auzit că în trecut puteai fi condamnat la moarte pentru o ceașcă de cafea?

Iată 10 lucruri extrem de interesante pe care cu siguranță nu le știai despre cafea.

Cafeaua este un fruct

Când te gândești la cafea, probabil îți imaginezi o pudră fină, maro sau la niște boabe maro, care miros extrem de bine, însă, cu siguranță nu te gândești la faptul că ceea ce ajunge în ceașca noastră ca o licoare aromată cu proprietăți minunate pentru organism, își începe viața ca un fruct. Planta de cafea produce mici fructe (ca fructele de pădure) roșii numite cireșe de cafea. Semințele din interior sunt cele prăjite și măcinate și sunt ceea ce numim boabe de cafea.

10 lucruri pe care nu le știai despre cafea
Fructele roșii de cafea

Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume

Te întrebi de unde provine cafeaua ta? Cel mai probabil din Brazilia. Această țară sud-americană este cel mai mare producător din lume, înregistrând între anii 2017 și 2017 o producție de 51 de milioane de saci (de câte 60 de kg fiecare). Pentru a pune acest lucru în perspectivă, 1 kg de boabe de cafea furnizează aproximativ 120 de espresso-uri duble.

Planta de cafea este folosită și pentru ceai

Da, ai citit bine. Cascara sau ceaiul de cireșe de cafea este o infuzie obținută din coaja uscată a fructelor de cafea. Conținutul de cofeină este redus, iar gustul este comparabil cu o infuzie de fructe, mai degrabă decât cu ceai din plante sau frunze.

Cafeaua are o istorie lungă

Momentul exact în care a fost descoperită cafeaua este incert, pentru că s-a întâmplat cu mulți ani în urmă. Dar povestea favorizată datează de prin anul 850 d.Hr. Un păstor de capre etiopian a observat că animalele sale devin energice după ce s-au hrănit cu boabele coapte ale unui tufiș arabica. Kaldi, păstorul de capre, a gustat apoi fructele de pădure și a observat efectul de cofeină pe pielea lui.

10 lucruri pe care nu le știai despre cafea

Primele cafenele

Cafeaua era unică printre alte băuturi, deoarece era băută în cafenelele publice din orașele din Orientul Mijlociu și Africa. Oamenii veneau aici pentru divertisment, pentru a socializa și pentru a afla noutățile de ultimă oră. Până în 1675, aceste locuri de tip cafenea au apărut în Anglia și au purtat nume precum Turk’s Head, The Jerusalem Coffee House și The Sultaness.

Băutul cafelei a fost odinioară pedepsit cu moartea

Spre deosebire de alți oameni din alte țări, sultanului otoman Murad al IV-lea nu-i plăceau cafenelele, deoarece credea că oamenii complotează împotriva lui acolo. În 1633 a dat o lege prin care consumul de cafea era pedepsit cu moartea la Istanbul. Dar nu a fost nici primul nici ultimul lider care a dezaprobat cafeaua. Între secolele 16 și 18, mulți conducători europeni și din Orientul Mijlociu au încercat să interzică această băutură.

Cappuccino și-a luat numele după cel al călugărilor Capuchin

Călugării capucini nu erau mari băutori de cafea, dar culoarea maro a cafelei cu lapte le-a reamintit producătorilor de cafea vienezi din secolul al XIX-lea de robele lor. Aici s-a făcut pentru prima dată kapuziner, cafea cu lapte. Cappuccino-ul modern cu capac spumos a venit mai târziu și a fost o creație italiană.

10 lucruri pe care nu le știai despre cafea
Cappucciono

Finlandezii sunt cei mai mari băutori de cafea

În mod surprinzător, țara care bea cea mai multă cafea nu este patria mamă a cafelei, Etiopia sau Brazilia, unde este cultivată pe scară largă. Nici măcar America sau Italia, care este casa espresso-ului. Finlanda este țara care consumă cea mai multă cafea, cu 12,5 kg de persoană în fiecare an.

Cafeaua te face să alergi mai repede

Vrei să-ți depășești recordul personal? Există un motiv pentru care Mo Farah bea cafea înainte de fiecare cursă. Există o mulțime de cercetări care susțin efectele pozitive ale cofeinei asupra exercițiilor fizice, inclusiv faptul că te pot ajuta să alergi mai repede. Într-un studiu care a comparat băutorii obișnuiți de cafea și băuturile de cafea decafeinizată, sportivii care au consumat cafea normală au fugit cu 4,2 secunde mai repede pe o distanță de 1.500 m.

Schimbările climaterice amenință industria cafelei

În timp ce setea mondială pentru cafea și băuturile pe bază de cafea cresc, există și o amenințare pentru industrie: schimbările climatice. Temperatura globală în creștere și vremea neregulată produc un dezastru pentru plantele sensibile la căldură și ploaie. Se preconizează că Brazilia va pierde 25% din terenul său adecvat pentru cultivarea cafelei până în 2050, ceea ce i-ar lăsa pe mulți fermieri fără muncă. Prin urmare, facem ce facem, râdem glumim, dar tot aici ajungem. Într-o zi importantă ca aceasta poate nu ar strica să luăm atitudine și să ne stabilim niște obiective mici de mâine, astfel încât să contribuim fiecare dintre noi la reducerea poluării.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora