Povestea unei stewardese pasionată de cafea. Cum a început aventura Miss Alé: „atunci când sunt singură în mașină, ascult Taylor Swift și Harry Styles la maxim” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum a început povestea Miss Alé? Alexandra Găișteanu sau Ale, așa cum îi spune toată lumea, a cunoscut pasiunea pentru zbor de la tatăl său, fost comandant de aviație. Și-a dorit să vadă lumea, așa că s-a dus la primul interviu din viața ei și s-a angajat ca stewardesă pentru o companie care își avea baza în Abu Dhabi. Trei luni mai târziu era deja mutată acolo. 

A zburat în toată lumea, și-a făcut prieteni și s-a maturizat. Iar atunci când a simțit că vrea o „viață normală”, s-a întors acasă. Nu a vrut să-și urască meseria, „am vrut să mă opresc fix când a trebuit și să păstrez perioada aia în suflet așa frumoasă cum a fost”.

Odată întoarsă acasă a început un drum total nou, pornit de la pasiunea sa pentru cafea. Așa a luat naștere povestea locurilor Miss Alé din București, prima – o cafenea micuță pe Calea Victoriei și, în pandemie, un loc mai mare, un adevărat hub artistic pe Constantin F. Robescu 2. 

Dar cum a început povestea Miss Alé? De ce au hotărât să se mute de pe Calea Victoriei? Cum s-au înțeles cu vecinii care le aruncau clienților apă fierbinte și țigări aprinse? Și care este proiectul la care Miss Alé lucrează acum împreună cu partenerul său, Cătălin Alionte?

Ale, cum a ajuns o fostă stewardesă, owner de cafenea în București 🙂

Chiar dacă nu pare că aceste domenii au vreo legătură pentru mine a fost invers. Călătorind foarte mult am început să descopăr toate aceste locuri minunate prin diverse orașe ale lumii și mereu m-am gândit cum ar fi să îmi deschid propriul loc atunci când o să mă întorc.

Miss Alé s-a născut din pasiunea unei foste stewardese pentru cafea

Cum au reacționat familia și prietenii atunci când le-ai spus că vrei să te întorci acasă și să-ți deschizi o cafenea?

Prietenii au fost foarte bucuroși, mai ales că în perioada cât am fost plecată s-au schimbat puțin relațiile, poate din cauza distanței sau a programului meu puțin aglomerat și au rămas lângă mine oamenii pe care îi am și acum în viața mea. 

Singurul dezamăgit a fost tatăl meu care nu mă vedea neapărat întorcându-mă în țară, dar sper că l-am făcut mândru în toți acești ani.

Dar, este adevărat că, într-un fel cred că a șocat puțin pe toată lumea decizia mea de a deschide un coffee shop. Poate și pentru că mereu am fost cea care nu a făcut nimic să zicem, ca la carte, mereu am experimentat și am încercat lucruri noi. Trecerea de la stewardesă la owner de cafenea a fost puțin bruscă, recunosc (râde).

Alexandra Gădișteanu
Alexandra Găișteanu în perioada în care era stewardesă

Povestește-ne puțin despre cariera ta de stewardesă… cum ai ajuns să faci asta, care erau locurile în care călătoreai cel mai mult și ce ți-a plăcut cel mai mult din acea perioadă 🙂

Pasiunea pentru aviație o am de la tatăl meu care a fost comandant și a zburat peste 40 de ani. Văzând la el cum pasiunea pentru job și călătoritul se îmbinau perfect, mi-am dorit de mică să descopăr lumea pe banii altora, să spun așa (râde). 

Am mers la primul interviu din viața mea la o companie cu baza în Abu Dhabi pe care l-am și luat și trei luni mai târziu eram deja mutată acolo. Am zburat și am văzut (aproape) toată lumea. Am ajuns în locuri precum Australia, Nepal, Chile sau Brazilia.

Cred că a fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea, fără griji sau responsabilitate. O perioadă în care am călătorit, mi-am făcut mulți prieteni, m-am maturizat și m-am dezvoltat personal foarte mult.

Citește și: Stewardesă la Doha, Simona Mara, a aterizat la Reșița. De ce a ales să renunțe la luxul unei cariere în care era plătită să vadă lumea pentru studioul de televiziune

Cât de mult te-a ajutat viața de atunci în ceea ce faci astăzi?

M-a ajutat extrem de mult, de la organizarea timpului, la a lucra rapid, în condiții de stres, dar cred că cel mai mult m-a ajutat să înțeleg ce înseamnă cu adevărat customer service.

Spuneai că perioada în care ai zburat te-a ajutat să-ți faci prieteni. Ai oameni dragi prin toată lumea? 🙂

Chiar am prieteni împrăștiați pe toate continentele de care îmi este foarte dor. Încercăm să ne vedem sau să ne plănuim vacanțele împreună cât de des putem, dar în ultimii doi ani am apucat să ne vedem doar pe FaceTime.

Ai călătorit în toată lumea, când și de ce ai simțit nevoia de a te întoarce acasă?

Programul nostru era unul foarte solicitant. Făceam multe zboruri lungi, chiar de 16-17 ore, câteodată mergeam în Los Angeles și două zile mai târziu ajungeam în Sydney. Nu am avut niciodată noțiunea timpului cât am zburat, nu știam mai mult decât ce dată este și care este ora de pick-up. Mereu încercam să mă adaptez la ora destinației unde aterizam.

Când am simțit că pentru mine e suficient, a fost și momentul când mi-am dorit o viață normală, cu un program de somn. Atunci am decis că e vremea să mă întorc acasă. Nu am vrut să ajung să urăsc ce făceam, am vrut să mă opresc fix când a trebuit și să păstrez perioada aia în suflet așa frumoasă cum a fost.

Alexandra Gădișteanu
Ale într-una dintre călătoriile sale

Te-ai născut și ai crescut în București, nu? Cât de mult ți se pare ca s-a schimbat orașul în toți acești ani?

Mi se pare ca Bucureștiul se schimbă foarte mult, cu fiecare an ce trece, apar sau descopăr părți și locuri absolut minunate chiar dacă sunt născută și crescută în acest oraș. Mi se pare că în toți acești ani Bucureștiul a fost ca un burete ce a absorbit toate trendurile și s-a dezvoltat frumos, în ceva foarte cool și într-un timp mult mai scurt decât au făcut-o alte orașe.

Miss Alé Espresso Bar: Mi-am dorit un loc central, dar, în același timp, retras și ascuns, pe care să îl cauți puțin”

În 2018 ai deschis Miss Alé Espresso Bar, un mic coffee shop pe Calea Victoriei, ascuns în spatele blocurilor de la bulevard. De unde a venit ideea acestui loc? Și cum ați găsit fix această locație pentru el?

Mi-am dorit un loc central, dar, în același timp, retras și ascuns, pe care să îl cauți puțin. Așa că locul de pe Calea Victoriei a venit la fix, tocmai când colindam străzile din București pentru the perfect spot.

Miss Alé
Alexandra Găișteanu la Miss Alé Espresso Bar, fosta locație de pe Calea Victoriei

Nu erai doar creatoarea acestui loc, ci și barista. De unde pasiunea pentru cafea?

Eu chiar nu pot funcționa fără cafea, nu beau apă cât beau cafea (râde). Mereu mi s-a părut fascinant cum oricât de grăbit ai fi spre birou, atunci când fugi la întâlniri sau pur și simplu vrei să te vezi cu prietenii, totul se învârte în jurul unei cafele. Cred că acesta a fost și motivul pentru care a devenit barista o perioadă. Să cunosc, să înțeleg și să cresc comunitatea.

Citește și: Povestea 5 To Go și a lui Radu Savopol: De la puștiul ce știa să ghicească în cafea, la designerul grafic și până la creatorul celui mai mare lanț de cafenele din România

De curând v-ați mutat de pe Calea Victoriei, în zona Unirii, pe Calea Șerban Vodă 34. Cum a venit această mutare? Și de ce?

Chiar dacă Miss Alé devenise aceasta o cafenea micuță, cool, cu o comunitate absolut minunată, problema de la început a fost cea a vecinilor care nu erau doar puși pe scandal, erau și foarte violenți fizic. 

Iar în timpul pandemiei, scandalurile s-au agravat. Clienții, de la mamele cu copii, la oamenii care veneau cu animalele sau pur și simplu cei ce își savurau cafeaua în liniște pe băncuțe, erau terorizați. De multe ori ni s-a întâmplat să li se arunce cu apă fierbinte în cap sau cu țigări aprinse și alte „minunății”.

În perioada aceea, găsisem locul de pe Șerban Vodă și lucram să îl transformăm în Miss Alé 3. La un moment dat, nu am mai rezistat cu toate aceste drame care nu țineau de noi absolut deloc și mi-am dat seama că oricât de mult aș ține la un loc sau oricât de bine ar merge, toată anxietatea cauzată de scandaluri mă făceau să nu mă mai bucur de locul meu și împiedica dezvoltarea lui. Atunci am hotărât să lăsăm vecinii să își continue existența într-o realitate paralelă, desprinsă parcă din lumea de dinainte de ’89  și am mutat totul în spațiul nou.

Cred că mutarea în Șerban Vodă a fost una dintre cele mai bune decizii luate vreodată. Comunitatea nu numai că ne-a urmat, dar am și mărit-o foarte mult, creând un spațiu extrem de mic, dar foarte creativ, unde în fiecare zi ne putem bucura de cafele și cocktailuri într-un colț absolut minunat și liniștit al Bucureștiului. Teroarea vecinilor este acum doar un subiect de glume printre oamenii care ne calcă pragul.

Miss Alé Espresso Bar: Un spațiu creativ, unde muzica, filmul, mâncarea și mixologia se întâlnesc”

În februarie 2020, cu câteva zile înainte de primul lockdown provocat de izbucnirea pandemiei de Covid-19 ai lansat, împreună cu Cătălin Alionte, Miss Alé Central Culture. Care este conceptul din spatele locului? 

Un spațiu creativ, unde muzica, filmul, mâncarea și mixologia se întâlnesc.

De ce ați simțit nevoia să deschideți un al doilea loc? Și de unde ideea de a combina partea de cafea cu muzica pe viniluri și filmele de artă?

Pornind de la espresso bar, ne-am dorit un loc mult mai mare și mai încăpător unde să putem pune sub un singur acoperiș partea de muzică cu cea de film, cafea, cocktailuri și cea de mâncare. Să ne dezvoltăm și să punem în practică toata inspirația pe care eu și Cătălin o avem. Miss Alé Central Culture are mereu ceva nou de oferit, un loc unde poți veni la o cafea cu prietenii, poate un brunch, rămâi la o proiecție în micro cinema și pleci acasă cu câteva viniluri.

Miss Alé
Ale și Cătălin la Miss Alé Central Culture

Cât de mult a schimbat pandemia domeniul horeca din București, mai ales lumea coffee shop-urilor… cum simțiți voi lucrurile?

Cred că cel mai mult a schimbat percepția oamenilor în legătura cu delivery-ul de cafea. Pe noi ne-a surprins cel mai tare cât de mult am crescut pe delivery, un segment pe care nu îl băgam în seamă prea mult înainte de pandemie. La nivel general, cred că toată lumea a învățat să se adapteze la o realitate ghidată de reguli impuse astăzi care poate nu se mai aplică mâine.

Atât Miss Alé Espresso Bar, cât și Miss Alé Central Culture au ceva special față de celelalte locuri din București. Apropierea dintre cafenea / bistro și artă. Cum a venit această idee? Și cu cine ați colaborat pentru visualurile din cele două locații?

Făceam foarte des expoziții cu artiști locali la Miss Alé espresso bar, evenimente care strângeau o comunitate din ce în ce mai mare și mai frumoasă, așa că ne-am dorit ca locurile „instagramabile” din noile locații să fie niște murale făcute de artiștii locali foarte dragi nouă. La Central Culture am lucrat cu minunata Ana Banica, iar la noul Miss Alé espresso bar am lucrat cu un prieten vechi al cafenelei, Alexandru Purcărea. 

Ale, ai călătorit în toată lumea, dar care au fost locurile care te-au inspirat atunci când ai început să te gândești la cele două locuri Miss Alé din București?

Îmi e foarte greu să aleg doar câteva locuri, dar în top sigur se află Maman din New York, Fauna & Flora din Lisabona, Benedict din Berlin și Coffee Dose din Los Angeles.

Miss Alé
Alexandra Găișteanu la Miss Alé Central Culture

Recomandă-ne câteva lucruri din meniurile celor două locații pe care le aveți 🙂

La Miss Alé espresso bar am început să ne jucăm puțin cu mixologia și cocktailurile de când ne-am mutat, așa ca un must try este Negroni cu rozmarin și mai recomand shot-ul cu turmeric și piper Cayenne, cel mai bun booster de energie.

Cocktailul Massimo cu moscato și rose lemonade, salata cu halloumi și cartofi dulci sau croissantul cu ou și avocado sunt recomandările mele din meniul nostru de la Miss Alé Central Culture.

Alexandra Găișteanu: „Am învățat că orice lucru durabil și stabil necesită timp și nu poți grăbi acest proces”

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat din 2018, de când ai lansat Miss Alé Espresso Bar?

Am învățat că orice lucru durabil și stabil necesită timp și nu poți grăbi acest proces. Mi-am dat seama cât de mult s-au adaptat și transformat ambele locații mai ales în contextul pandemiei, lucru pe care nu îl vedeam posibil la început.

Dacă te-ai putea întoarce în timp, ce ai face diferit? 

Chiar dacă sună foarte clișeu nu aș schimba absolut nimic. Mi se pare că din toate greșelile și din toți pașii înapoi pe care i-am făcut, am învățat ceva sau măcar așa îmi place să cred.

Ale în vacanță

Ce i-ai spune acum lui Ale din liceu 🙂

Să nu își mai tundă parul atât de des. Glumesc, să continue să creadă în ea și în valorile ei, poate să nu se mai streseze atât de mult pentru că lucrurile se așază.

Ale, ce urmează pentru tine în perioada viitoare? Ce planuri mai aveți pentru conceputul Miss Alé?

Suntem aproape gata cu micro cinema-ul Blue Velvet care este ultimul element pe care îl adăugăm spațiului din Robescu 2. Așa cum sugerează și numele, este un loc plin de catifea albastră, unde o să proiectăm atât filme noi, cât și vechi, pelicule pe care să le poți viziona cu un cocktail sau două în mână.

Și, de asemenea, cel mai probabil anul ăsta o să terminăm și proiectul cel mai nou: o prăjitorie de cafea, unde o să continuăm să ne extindem conceptul și în zona de producție. 

Citește și: Fata care a clădit cafeneaua UrbaRn din Piața Romană cu bucăți din hambarul bunicii

Ce faci atunci când nu ești nici în Calea Șerban Vodă 34, nici pe strada Constantin F. Robescu 2?

Colecționez viniluri și încerc să merg la toate festivalurile, nu contează cât de departe sunt. Îmi place să combin două dintre cele mai dragi pasiuni – muzica și călătoritul. 

Recunosc, în majoritatea zilelor libere, eu și soțul meu punem pauză la tot, inclusiv la discuțiile despre business și rămânem noi cu discurile, mâncarea și toate serialele posibile, pentru mine ăsta e momentul meu preferat din săptămână.

Miss Alé
Ale împreună cu soțul ei

Și, ultima întrebare, ce ai vrea să știe lumea despre tine. Dacă ar fi să le spui oamenilor cine este Alexandra Găișteanu în câteva cuvinte, care ar fi acelea?

Chiar dacă par foarte serioasă, atunci când sunt singură în mașină, ascult Taylor Swift și Harry Styles la maxim.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora