fbpx

Căutare

Share this article

Eu sunt una din acele persoane care nu-și poate începe ziua fără o ceașcă de cafea și care nu zice ”nu” nici la o a doua. Dincolo de gustul și mirosul care-mi plac la nebunie, textura și culoarea cafelei îmi crează de asemenea o stare de bine. Cu toate acestea, niciodată nu mi-am făcut cafeaua decât după un bun plac dictat de instinct, iar nu după vreo rețetă. Știam, ca orice băutor de cafea, că aroma veritabilă se datorează unor boabe de bună calitate, unor proporții vrăjitorești de apă și cafea, unei compoziții echilibrate a apei sau unei procesări speciale. Că drumul de la fruct la boaba de cafea și apoi la ceașca cu licoarea magică este unul destul de complex și că acesta începe întotdeauna cu procesarea cafelei care se face în mai multe feluri, printre cele mai cunoscute fiind procesarea cu apă (spălată), honey (semi-spalată/ naturală) și procesarea uscată (naturală). Tot citind despre tipurile de procesare am aflat că mai există încă unul, destul de interesant, atât cât privește metoda, cât și denumirea. Se numește Black Honey și este răspunzător pentru un gust divin de cafea.

Ce înseamnă mai exact Black Honey?

Este un proces de uscare în care o parte din fructul cafelei (care se aseamănă cu cireșele și conține circa 68% pulpă, 6% tegument, cofeină 1,7 – 4,0% și circa 26% bob curat) rămâne pe boabele de cafea fiind acoperită în timpul uscării. Deși numele procesului te duce cu gândul la miere și la gustul ei, acest tip de cafea se referă de fapt la cantitatea de mucilagiu (stratul asemănător cu mierea din fructul de cafea) care rămâne pe boabele de cafea chiar și în timpul prelucrării, fie prin spălare sau uscare. În funcție de cât de multă „miere” (mucilagiu) rămâne pe boabele de cafea, acestea vor fi Yellow Honey, Red Honey sau Black Honey(cea din urmă având cea mai mare parte din mucilagiu rămasă pe bobul de cafea, mai exact 100%).

Black Honey este cel mai complex, mai laborios și mai costisitor mod de a produce cafea verde, dar are ca rezultat o cafea bogată, aromatizată, spre deosebire de oricare alta. Fermierii încep prin alegerea numai a fructelor din copaci, acestea având o cantitate mare de zahăr și acizi care sunt importante pentru fermentarea boabelor verzi. Apoi, aceștia se ocupă de procesul delicat de uscare a boabelor ce trebuie să aibă un ritm potrivit: dacă boabele se usucă prea repede, aromele din mucilagiu nu vor fi absorbite de boabele verzi de cafea; dacă boabele sunt uscate prea lent, există riscul de supra-fermentare.

Faptul că Black Honey este o metodă atât de complexă se datorează faptului că necesită cel mai mult timp pentru fermentare dar și pentru uscare (de două ori mai mult decât prelucrarea cafelei Yellow Honey sau Red Honey). Timpul de uscare este de aproximativ 15 zile, procesul intensiv de prelucare a acesteia fiind însă recompensat cu o aromă unică, de tonuri dulci, aciditate echilibrată și textură bogată.

Unde se produce cafeaua Black Honey?

Din păcate, cafeaua prelucrată cu metoda Black Honey este disponibilă numai pentru un sezon limitat datorită procesului intensiv de muncă. Metoda de prelucarre a acetui tip de cafea este cel mai des întâlnită în țări unde apa potabilă nu este la discreție, așa cum este, spre exemplu, Costa Rica (Las Lajas este una dintre cele mai cunoscute stații de procesare din Costa Rica). Black Honey este însă una din acele minuni ale naturii care ajung pe masa noastră grație măiestriei și răbdării unor oameni speciali. Așa, că atunci când aveți în față o ceașcă de cafea Black Honey aburindă să nu uitați că aveți parte de unul dintre cele mai exotice și mai rare gusturi de pe pâmânt.

Până ajungeți să degustați însă o cafea Black Honey, poate vă tentează să încercați singuri o rețetă de Nicaragua Sweet & Crunch. E cât se poate de delicioasă!

Nicaragua Sweet & Crunch

Turnați siropul de banane (5 ml) în ceașca View Cappuccino! Spumați laptele și adăugați spuma de lapte în ceașcă aproape de marginea superioară! Extrageți sortimentul de cafea Master Origin Nicaragua! Decorați cu fulgi de porumb! Recomandare: Pentru a obține un efect crocant se recomandă ca degustarea să se facă imediat.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO