Căutare

Share this article

În Mexic toată lumea o știe acum drept “Miracle Woman / Femeia miracol”. Totul a începutul lui august 2011, atunci când Karla Flores vindea, așa cum o făcea aproape în fiecare zi, fructe de mare în cel mai mare oraș din statul Sinaloa, numit Culiacán (oraș din nordul Mexicului). Era o zi ca oricare alta pentru o femeie care încerca să muncească pentru a le asigura un trai decent celor trei copii care o așteptau acasă. Însă, lucrurile aveau să ia o întorsătură nefericită. Opt ore mai târziu, Karla abia ieșise dintr-o operație care îi putea fi foarte ușor fatală … ei și tuturor oamenilor din jur. Dar ce s-a întâmplat?

A auzit un zgomot foarte puternic, asemănător unei explozii. Apoi a simțit că a fost lovită de ceva și că fața îi lua foc. A pus mână să vadă ce i se întâmplase și era plină de sânge pe față. De durere a leșinat și s-a trezit abia la Culiacán General Hospital, unde fusese adusă de un necunoscut, martor la cele întâmplate.

Inițial, femeia de 32 de ani a crezut că a fost lovită de o piatră. De altfel, asta le-a povestit și medicilor atunci când au întrebat-o dacă își mai amintește ce i s-a întâmplat. Însă, investigațiile acestora au arătat că lucrurile erau mult mai grave. Atât de grav încât au trebuit să apeleze la un doctor care s-a oferit voluntar să o ajute … pentru că nimeni nu voia să facă asta.

 

Karla Flores după operație

Cum s-a transformat o zi normală a unei vânzătoare într-un adevărat miracol?

Atunci când medicii au început să facă investigații, tomografiile arătau că femeia avea un obiect suspect între maxilarul de sus și cel de jos. Însă nimeni nu știa exact ce era acest corp străin. Însă, după multe analize, au fost sigur că era vorba despre o grenadă care nu explodase în urma impactului. Da, Karla Flores, o vânzătoare din Culiacán, avea o bombă … în față.

Spitalul a fost pus sub alertă. Orice mișcare greșită și bomba putea exploda, omorând totul pe un perimetru de 10-15 metri. Așa că toți pacienții și întregul staff al spitalului au fost evacuați. De teamă, niciun doctor nu voia să se încumete să o opereze pe Karla. Atunci directorul spitalului, doctorul Gaxiola Meza, a recurs la ultima sa variantă: a făcut apel la voluntari. În acel moment, patru oameni au răspuns pozitiv, încercând să o ajute pe Karla să aibă o viață și după această zi înfiorătoare. Ea abia putea să respire, atunci când doi anesteziști, Felipe Ortiz și Cristina Soto, un asistentă, Rodrigo Arredondo și un doctor, Lidia Soto, au ajuns la spital. Alături de ei au mai fost doi geniști din armata mexicană care trebuiau să îi ghideze. Acești oameni s-au oferit să își riște viața pentru a încerca să îi ofere o șansă la viață unei persoana necunoscute. Niște eroi care nu și-au învins orice frică pentru a încerca să salveze viitorul unei femei.

Radiografia Karlei Flores

Cum a reușit doamna doctor Lidia Soto să o salveze pe Karla?

A fost prima astfel de operație pe care o făcea Culiacán General Hospital și prima astfel de experiență pentru armata mexicană. Totul era o noutate. Și, mai mult, totul părea înspăimântător, șocant, revoltător.

Dar doamna doctor Soto a reușit să-și țină nervii tari. Prima dată, geniștii au luat-o pe Karla într-un spațiu deschis tocmai ca, în cazul unei mișcări greșite, să nu ajungă să explodeze întregul spital. Apoi, pentru că medicii nu au putut să îi facă anestezie totală, Karlei i s-a făcut și o traheotomie pentru a putea respira. Mai mult decât atât, Soto nu purta niciun fel de protecție, fiind doar ghidată de experții militari. Nu putea roti obiectul, ci trebuia să îl extragă direct, fără să facă vreo mișcare greșită, altfel totul putea să fie fatal.

Era deja miezul nopții și trecuseră mai bine de patru ore de operație, dar Karla a reușit. A învins imposibilului. Și-a pierdut mai bine de jumătate din dinți, a rămas cu o cicatrice imensă pe față și va avea nevoie de multe operații de reconstrucție, însă a supraviețui. I-a fost scoasă bomba din față, iar ea trăiește și acum.

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO