Viața actriței Halle Berry – Din adăpostul pentru oameni ai străzii la prima actriță de culoare, câștigătoare a unui Oscar - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața actriței Halle Berry – Din adăpostul pentru oameni ai străzii la prima actriță de culoare, câștigătoare a unui Oscar

A fost refuzată să dea probă pentru nenumărate roluri pe motiv că personajul nu se preta să fie interpretat de o actriţă de culoare. Chiar şi la probele pe care a reuşit să le dea a trebuit să ducă multă muncă de convingere ca să le arate directorilor de casting sau regizorilor că se poate şi altfel. La fel a făcut ca să obţină rolul...
Share this article

Frumoasă, sexy, talentată. Prima femeie cu origini afro-americane, câștigătoare a premiul Oscar pentru rol principal. Una dintre cele mai bune actrițe de la Hollywood. E o listă lungă cu reușite și titluri care mai de care mai importante cu numele ei în drept, dar viața actriței Halle Berry nu a fost nici pe departe dintre cele mai ușoare. A cunoscut abuzurile, abandonul, discriminarea, sărăcia lucie. Dorința de reușită a fost însă mereu mai puternică decât orice temere sau dezamăgire.

Viața actriței Halle Berry – O copilărie marcată de violențe și discriminare

Halle Berry s-a născut în Cleveland, un oraș marcat de discriminări rasiale și de o economie în continuă scădere. Mama, o britanică născută în Liverpool, era asistentă medicală. Tatăl, afro-american, era infirmier. Primii 4 ani din viață Halle Berry a trăit într-un coșmar. Își vedea mama snopită în bătaie în fiecare zi, aruncată pe scări sau lovită în cap cu sticle de vin. Până la urmă mama ei a obținut divorțul și s-a mutat împreună cu Halle și sora ei într-un orășel, o suburbie a orașului Cleveland.

Halle Berry, foto: pinterest.com

Deși scăpase de violențe, Halle avea să mărturisească faptul că această mutare avea să o resimtă ca pe o dezrădăcinare. Cum mama făcea eforturi imense ca să se întrețină pe ea și pe cele 2 fete, Halle a înțeles că singura ei șansă este să învețe și să lupte. Cea mai mare luptă în acei ani a fost să înfrunte rasismul, dar a ales să îl înfrunte făcând tot posibilul să fie plăcută.

Învățând într-o școală în care cei mai mulți elevi erau albi, Halle a fost multă vreme ținta replicilor violente. Avea să mărturisească mai târziu că toate astea au ambiționat-o mai tare. Așa că în școală a fost majoretă, elevă de onoare, editor la ziarul liceului și regina balului. În același timp lucra la Departamentul pentru copii dintr-unul din marile magazine din Cleveland. Ironic, numele ei a fost ales tot după un magazin, la mare căutare în acea vreme.

Halle Berry, foto: pinterest.com

A început să participe la concursuri de frumusețe, iar la 19 ani câștiga Miss Teen All American. La 20 de ani devenea Miss Ohio și cucerea juriul la Miss USA cu interviul său care obținea cel mai mare punctaj. A fost prima afro-americancă participantă la Miss World, unde a obținut locul 6. În acei ani s-a produs cumva și schimbarea ce avea să-i aducă o altă carieră decât își imaginase până atunci. A renunțat la ideea de a urma jurnalismul și a decis să își încerce puterile în lumea modei.

Halle Berry, foto: people.com

Viața actriței Halle Berry – Din adăpostul pentru oamenii străzii în strălucitorul, dar nu foarte primitorul Hollywood

În 1989, la 23 de ani, Halle Berry părăsește Ohio pentru fascinantul New York unde voia să-și construiască o carieră în modelling. Doar că fascinația din afară nu se potrivea cu viața de zi cu zi. Tânăra rămâne rapid fără bani și ajunge să doarmă într-un adăpost pentru oamenii străzii. Avea să povestească mai târziu că și-a sunat mama să îi spună că este într-o situație dificilă, iar aceasta i-a spus că ori se întoarce acasă, ori se descurcă pe cont propriu. Era noua lovitură ce avea s-o motiveze și mai mult.

Un rol de model în serialul de televiziune Living Dolls o aducea pentru prima dată pe platourile de filmare. Anularea acestuia a făcut-o să se mute la Los Angeles, locul unde poți cunoaște celebritatea sau te poți pierde pentru eternitate în încercarea de a transforma visul în realitate.

A început cu un mic rol într-un alt serial, Knots Landing. Rolul din Spike Lee`s Jungle Fever avea să o aducă însă în prim-plan sau, după cum spune chiar ea, a fost rolul care a ajutat lumea să vadă că ea chiar poate juca. Nici atunci însă nu i-a fost uşor. A fost refuzată să dea probă pentru nenumărate roluri pe motiv că personajul nu se preta să fie interpretat de o actriţă de culoare. Chiar şi la probele pe care a reuşit să le dea a trebuit să ducă multă muncă de convingere ca să le arate directorilor de casting sau regizorilor că se poate şi altfel. La fel a făcut ca să obţină rolul din The Flinstones, rolul unei secretare senzuale care îl seducea pe Fred Flinstone.

Halle Berry în The Flintones, foto: pinterest.com

„Voiau o actriţă pe tiparul Sharon Stone. Am pus multă presiune ca să obţin acel rol. Era foarte important pentru mine ca o femeie de culoare să fie văzută ca un obiect al dorinţei.” – Halle Berry

Din acel moment rolurile în producţii de impact din Cetatea filmului au continuat să curgă. Nu a fost însă cu mult mai uşor pentru că Halle Berry avea nişte lucruri de dovedit: că este foarte talentată şi că poate schimba concepțiile și preconcepţiile. Dacă în 1999 o interpreta pe Dorothy Dandridge, prima femeie de culoare nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă la premiile Oscar, 2 ani mai târziu ajungea ea să fie prima câştigătoare de culoare a Premiului Oscar pentru rol principal (Hattie McDaniel câștigase primul Oscal pentru rol secundar pentru filmul Gone with the Wind, din 1939). Rolul din Monster`s Ball a fost pe cât de premiat, pe atât de controversat și criticat de o parte a comunității de culoare. Pe de altă parte, Oscarurile câștigate în acel an de ea și Denzel Washington au fost primite ca pe un semn că la Hollywood începeau să fie văzute lucrurile ceva mai echitabil decât până în acel moment.

Halle Berry și Denzel Washington

”Acest moment este cu mult mai mare decât mine. Acest premiu este pentru fiecare femeie de culoare fără nume, fără față, care din această seară are o șansă pentru că ușa aceasta a fost deschisă.” – Halle Berry

A dovedit însă că Oscarul nu înseamnă totul în viață și că poate accepta și criticile cu aceeași deschidere. Când a primit Zmeura de Aur pentru cea mai slabă interpretare în Catwoman, film descris de mai toți criticii ca fiind unul din cele mai proaste făcute vreodată, Halle Berry a făcut ce mulți alții n-au făcut: a urcat pe scenă, și-a luat premiul și a ținut un discurs încheiat memorabil.

Foto: eonline.com

”Când eram copil mama mi-a spus că dacă nu poți fi un bun pierzător, n-ai nicio șansă să fii un câștigător bun.” – Halle Berry

Iar ea este o câștigătoare. În 2007 își dezvelea propria stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame, iar în scurt timp devenea una dintre cele mai bine plătite actrițe din lume, cu o medie de 10 milioane de dolari pe film.

Viața actriței Halle Berry – Iubirea, o continuă căutare, o mulțime de eșecuri

Pe când încerca să-și construiască o carieră în New York tânăra Halle Berry a avut o relație de 2 ani și jumătate cu un dentist. La mai bine de 2 ani de la despărțire, când actrița se mutase deja la Los Angeles și începuse să fie cunoscută, fostul iubit a dat-o în judecată pentru suma de 80.000 de dolari, bani pe care pretindea că îi împrumutase acesteia ca să își croiască drumul ca actriță. Halle Berry a pretins mereu că banii, dați în mai multe tranșe, n-au fost altceva decât cadouri din partea acestuia, iar judecătorul i-a dat dreptate. Nu de alta, dar cu un an înainte, când dentistul și-a declarat falimentul, actrița nu apărea pe lista datornicilor lui.

Următoarea relație a actriței a fost și mai complicată. Bărbatul a cărui identitate nu a fost dezvăluită niciodată, dar al cărui nume pare să fie unul cunoscut la Hollywood, a bătut-o atât de crunt încât i-a spart timpanul și a lăsat-o cu doar 20% din capacitatea de auz la urechea stângă. În 2004, un fost iubit al actriței, sătul de suspiciunile care planau asupra lui în acest caz, a spus că vinovatul ar fi, de fapt, celebrul actor Wesley Snipes.

A crezut că și-a găsit marea dragoste în jucătorul de baseball David Justice, așa că la scurt timp după ce s-au cunoscut s-au și căsătorit.

Halle Berry și David Justice, foto: people.com

După 4 ani de mariaj Halle Berry a ieșit din relație atât de depresivă încât a recunoscut că s-a gândit de câteva ori să-și ia viața.

După alți 4 ani actrița se recăsătorește cu cântărețul Eric Benet. De această dată căsnicia avea să fie și mai scurtă decât prima, bărbatul intrând după niciun an de la nuntă într-un tratament pentru adicția de sex. Deși cei doi s-au separat la scurt timp după acest moment, divorțul s-a pronunțat abia în 2005.

Halle Berry nu avea să renunțe însă la dragoste, iar câteva luni mai târziu începea o relație cu modelul Gabriel Aubry.

Halle Berry și Gabriel Aubry, foto: huffpost.com

După 5 ani de relație și la aproximativ un an după nașterea fetiței lor, Nahla, cei doi anunțau că iubirea a luat sfârșit. Sfârșitul nu avea să fie însă unul deloc simplu. În timp ce actrița își refăcea viața în brațele actorului Olivier Martinez, cel care avea să-i devină al treilea soț, Aubry o târa prin tribunale pentru custodie. Actrița voia să se mute în Franța, iar modelul a făcut totul ca să o împiedice. Lucrurile au luat o turnură tot mai urâtă după ce noul soț al actriței, Martinez și fostul iubit, Aubry au fost implicați într-o bătaie care a lăsat urme fizice pe fețele amândurora. Aubry l-a acuzat pe actor că l-ar fi amenințat că îl omoară.

Gabriel Aubry, foto: heavy.com

Pe de altă parte, în timpul audierilor pentru stabilirea custodiei lui Nahla, fetița a mărturisit că îi este teamă de tatăl ei care este extrem de agresiv, țipă la ea sau împinge bona care o ține în brațe. Nahla avea pe atunci doar 3 ani.

Între timp Halle Berry s-a căsătorit cu actorul francez, iar în 2013 dădea naștere celui de-al doilea copil, un băiat pe nume Maceo.

Halle Berry și Olivier Martinez, foto: today.com

Nici această relație nu avea să-i aducă însă liniștea vedetei, așa că la 2 ani de la nuntă aceasta anunța despărțirea de Martinez. De atunci au tot apărut zvonuri legate de potențiale relații ale actriței, însă niciuna dintre ele nu a fost asumată oficial. Mai mult, Halle Berry a susținut că viața de mamă i se potrivește perfect și nu își dorește nimic mai mult pe plan personal.

 

View this post on Instagram

 

They put the JOY in my world ! Blessed up ! ❤️#MothersDay

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora