fbpx

Căutare

Share this article

Una dintre actriţele nominalizate la vârste foarte fragede pentru cele mai mari premii din cinematografie este şi una dintre cele mai discrete prezenţe în afara ecranului. Soairse Ronan s-a născut în America, dar a copilărit în Irlanda, ţara natală a părinţilor ei şi a rămas legată sufleteşte de acele meleaguri. Atât de mult încât a ţinut neapărat să aibă şi cetăţenia irlandeză. Viaţa actriţei Soairse Ronan a fost dedicată filmului încă din primii ani de viaţă, iar rolurile pe care le-a făcut până acum arată fără urmă de îndoială că s-a născut ca să scrie istorie în acest domeniu.

Viaţa actriţei Soairse Ronan – Născută în sărăcie, dar crescută cu iubire şi respect

Saoirse Una Ronan s-a născut pe 12 aprilie 1994 în temutul cartier Bronx, din New York. Părinţii, Monica şi Paul Ronan sunt născuţi şi crescuţi în Irlanda. Au ales să emigreze în SUA însă, în urma recesiunii din anii `80, când sărăcia pusese stăpânire pe întreaga ţară. Nu le-a fost deloc uşor nici după ce au traversat oceanul. Paul a lucrat ca barman şi muncitor în construcţii mulţi ani, apoi s-a apucat de cursuri de actorie. Monica avusese şi ea tangenţe cu actoria în copilărie, însă la New York şi-a câştigat existenţa ca bonă. Cum viaţa în America nu părea să le ofere prea multe posibilităţi, părinţii lui Saoirse au decis să revină în Irlanda pe când aceasta avea numai 3 ani.

9 ani avea Saoirse când şi-a făcut debutul pe micile ecrane, într-un serial de televiziune irlandez, Clinica. În acelaşi an a jucat şi într-o mini-serie de televiziune, Dovada şi a dat şi probă pentru rolul Lunei Lovegood din Harry Potter şi Ordinul Phoenix, pe care însă nu a reuşit să o ia. Primul film de lungmetraj în care a jucat a fost o producţie americană, Iubitul mamei mele, o comedie romantică cu Michelle Pfeiffer şi Paul Rudd în rolurile principale. Avea 11 ani pe atunci, iar pelicula a primit recenzii deloc încurajatoare.

Foto: insider.com

La 12 ani însă a primit rolul care avea să îi traseze foarte bine drumul în cinematografie. A interpretat-o pe Briony Tallis în Remuşcarea, o adolescentă de 13 ani care visează să devină scriitoare, dar între timp distruge vieţile mai multor oameni din jur după ce îl acuză pe iubitul surorii ei de o crimă pe care nu a comis-o. Cu un buget de 30 de milioane de dolari, filmul a avut încasări de 129 de milioane de dolari şi a fost momentul în care numele lui Saoirse Ronan era pe buzele tuturor criticilor şi nu numai, care se întreceau în a o caracteriza drept excepţională. Încă un copil, Saoirse era nominalizată la premiile BAFTA, la Globurile de Aur şi la Oscaruri pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar, devenind astfel cea de-a şaptea cea mai tânără actriţă nominalizată vreodată la Oscaruri.

Foto: zimbio.com

Au urmat alte 2 apariţii în filme de lungmetraj, Houdini – Ultimul magician şi Ember – Oraşul din adâncuri. Ambele pelicule au fost aprig contestate şi au fost eşecuri la box-office, iar criticii le-au considerat drept o risipă a talentului extraordinar pe care îl are tânăra actriţă.

Viaţa actriţei Soairse Ronan – De la copila care cucerea criticii la tânăra care cucerea o lume întreagă

La 15 ani a apărut în filmul Din raiul meu alături de Rachel Weisz, Mark Whalberg, Susan Sarandon şi Stanley Tucci. Saoirse a intrat în rolul unei fete de 14 ani, violată şi ucisă, care urmăreşte de pe lumea cealaltă lupta familiei de a depăşi tragedia. Părinţii lui Saoirse au refuzat, în primă fază, ca adolescenta să interpreteze un asemenea rol şi s-au lăsat convinşi abia după ce regizorul Peter Jackson le-a garantat că filmul nu va prezenta scene care nu îşi au rostul în poveste şi că fata nu va fi implicată în momente greu de dus. Prin urmare multe dintre scenele violului şi crimei au fost realizate cu ajutorul efectelor speciale. Filmul a fost o dezamăgire din punct de vedere al încasărilor, însă tânăra actriţă primea o a doua nominalizare la Premiile BAFTA şi noi recenzii pozitive pentru seriozitatea şi felul în care reuşeşte să intre în pielea personajelor.

Foto: mirror.co.uk

Au urmat alte filme în compania unor nume mari ale Hollywood-ului care nu s-au bucurat de prea mare succes, dar care ei i-au adus noi şi noi laude pentru interpretare. Practic, orice peliculă în care apărea – fie că era un succes de box-office, fie un mare eşec – era o nouă ocazie pentru critici să o ridice în slăvi pe tânăra care părea să aibă interpretări tot mai complexe cu fiecare rol.

Drama Brooklyn avea să fie următorul film care să îi aducă noi nominalizări la cele mai mari premii din industria cinematografică, Globurile de Aur şi Oscaruri, pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal. Iar aspiraţiile tinerei erau tot mai mari. La 22 de ani se mută din nou la New York, unde începe să se pregătească pentru apariţia pe Broadway. Primise rolul lui Abigail Williams – o menajeră manipulatoare, responsabilă de moartea a 150 de oameni – într-o reinterpretare a piesei de teatru a lui Arthur Miller, Creuzetul. Iar Saoirse ignoră toate interpretările de până atunci şi-i dă personajului noi şi noi valenţe, lucru considerat imposibil până la acel moment.

Cu un bagaj deja impresionant de roluri, la 23 de ani actriţa americană cu gene irlandeze primeşte rolul lui Christine McPherson în Lady Bird. Pelicula a primit recenzii extraordinare pe celebrul site Rotten Tomatoes, fiind şi la acest moment, în urma notelor primite acolo, printre cele mai bune filme din toate timpurile. Saoirse a fost premiată cu Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă într-o comedie şi a fost nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă într-un rol principal la Oscaruri, BAFTA şi SAG.

Foto: pinterest.com

În 2018 a venit rândul ei să pledeze pentru a primi un rol. Şi-a dorit extrem de mult şi s-a pregătit intens ca să primească rolul lui Jo March din Fiicele doctorului March. În 2019 filmul a fost lansat în uralele criticilor şi publicului. Este filmul cu cele mai mari încasări din cele în care a apărut Saoirse, 216 milioane de dolari şi filmul care i-a adus noi nominalizări la Oscar, BAFTA şi Globurile de Aur.

Iar anul 2020 i-a adus poate cel mai provocator rol din carieră. Saoirse a acceptat să apară alături de Kate Winslet în Ammonite, un film inspirat din viaţa paleontologului britanic Mary Anning şi care pune accent pe relaţia amoroasă a acestuia, rol interpretat de Winslet cu mai tânăra Charlotte Murchison, interpretată de Ronan. Cele două actriţe au colaborat îndeaproape la acest proiect, cerându-i regizorului să nu intervină deloc în scenele de dragoste şi să le lase pe ele să decidă fiecare mişcare, ceea ce s-a şi întâmplat. Criticii spun despre acest rol că este cea mai matură interpretare din cariera deja remarcabilă a tinerei actriţe.

Foto: vipmagazine.ie

Viaţa actriţei Soairse Ronan – Tânăra asupra căreia mirajul celebrităţii nu are efect

Tânăra de 26 de ani este văzută ca o actriţă extrem de talentată, dar şi ca un om extrem de implicat în problemele reale ale societăţii. Deşi este născută la New York, Saoirse a solicitat şi cetăţenia irlandeză, susţinând în repetate rânduri că este în egală măsură irlandeză şi new yorkeză. A susţinut mereu că faptul că mama i-a fost alături pe platourile de filmare în copilărie şi adolescenţă a ţinut-o cu picioarele pe pământ şi a şi protejat-o de diverse situaţii inconfortabile.

Este ambasador al Societăţii irlandeze care luptă împotriva abuzurilor faţă de copii (ISPCC), sprijină în mod constant acţiunile Home Sweet Home, organizaţie care acţionează în ajutorul persoanelor fără adăpost şi este o voce puternică în cazurile de violenţă domestică. Nu dă înapoi nici când vine vorba să critice acţiunile politice sau sociale din Irlanda şi sprijină căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi dreptul femeilor de a putea face avort. Se consideră feministă şi a vorbit în repetate rânduri despre diferenţele salariale de la Hollywood făcute între bărbaţi şi femei.

Foto: irishtimes.com

Este printre puţinii actori din Cetatea filmului care a reuşit să nu fie atras în scandaluri mediatice şi care pare să pună mai mult preţ pe muncă, implicare civică şi viaţă personală decât pe publicitatea cu orice preţ.

Foto: celebfirst.com

Are o relaţie de aproximativ 3 ani cu actorul scoţian Jack Lowden, pe care l-a cunoscut tot pe platourile de filmare şi cu care încearcă să ducă o viaţă cât mai tihnită şi lipsită de strălucirea Hollywood-ului.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO