Viața Alinei Cojocaru, românca ajunsă pe lista celor mai bune balerine ale tuturor timpurilor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Născută în 1981 în Bucureștiul comunist, obișnuit cu restricțiile și lipsurile, Alina Cojocaru și-a petrecut primii ani de viață fără vreo activitate care să dea de înțeles că avea să devină una dintre cele mai mari balerine ale lumii. Ca mai toate fetele de atunci, care visau să devină noua Nadia Comăneci, Alina s-a dus prima dată la gimnastică. A simțit că nu e ceea ce i se potrivește și s-a apucat de balet. Din acel moment viața Alinei Cojocaru a luat o turnură extraordinară.

Viața Alinei Cojocaru – Copila transformată într-una dintre cele mai mari balerine ale lumii

La scurt timp după ce a început cursurile de balet Alina Cojocaru a fost remarcată drept un talent promițător și a fost selectată pentru Școala de Stat pentru Balet. După doar câteva luni a fost aleasă de către directorul Școlii de Balet din Kiev să participe la un schimb de elevi, alături de alți 8 români. Avea doar 9 ani și nu știa niciun cuvânt în limba rusă când a plecat din sânul familiei ca să studieze alături de unii dintre cei mai buni profesioniști ai dansului.

Foto: alinacojocaru.com

7 ani a studiat la Kiev și tot aici și-a făcut și debutul pe scenă, interpretând rolul Amor în ”Don Quijote”. Și nu doar că și-a făcut debutul, dar tot aici a și văzut primul spectacol live de balet din viața ei. Avea 13 ani și atunci și-a dat seama pentru prima dată că asta este ceea ce-și dorește în viață, să devină balerină.

La nici 16 ani aplică pentru o bursă la Școala Regală de Balet din Londra pe care o și primește. După cele 6 luni de pregătire de aici se întoarce însă la Kiev unde devine prim-solistă a Companiei de Balet. Urmează apariții în spectacole de renume: ”Frumoasa din pădurea adormită”, ”Spărgătorul de nuci”, ”Coppelia.”

În toamna lui 1999 Alina Cojocaru se întoarce la Londra ca să se alăture Companiei Royal Ballet, iar până la finalul sezonului era promovată deja ca solist. Performanța ei din ”Giselle” i-a adus în primăvara anului 2001 o nouă promovare, astfel că la nici 20 de ani devine prim-solistă a uneia dintre cele mai mari companii de balet din lume, dansând în celebrul Covent Garden. În același timp a fost invitată să danseze și pentru alte companii celebre din întreaga lume precum American Ballet Theater și Hamburg Ballet. După 13 ani, viața Alinei Cojocaru ia o nouă turnură și balerina părăsește Royal Ballet pentru English National Ballet. În aceeași perioadă se alătură și Operei Naționale din București pentru rolul principal din ”Giselle.” Urmează alte spectacole atât la București, cât și pe toate marile scene ale lumii.

Foto: alinacojocaru.com

Performanțele ei par și sunt spectaculoase, dar Alina Cojocaru nu s-a ferit să vorbească despre munca titanică pe care a dus-o ca să fie cea mai bună. A recunoscut că viața ei începea dimineața devreme și continua cu antrenamente chiar și după spectacole, până târziu în noapte. Urmărea spectacolele altora, urmărea înregistrări cu ea și apoi continua să repete ca să fie tot mai bună.

Viața Alinei Cojocaru – Accidentarea care putea să-i încheie cariera

Una dintre cele mai mari temeri ale unui sportiv de performanță sau dansator profesionist este o posibilă accidentare. Nimeni nu este ferit de astfel de probleme, dar oricând se poate întâmpla ceva ce poate pune capăt carierei.

Alina Cojocaru a trecut și ea printr-un moment critic când, după o accidentare petrecută în 2008, medicii i-au spus că nu va mai putea dansa niciodată. În timpul unei repetiții balerina a suferit un traumatism cervical. A urmat o intervenție chirurgicală și verdictul legat de imposibilitatea ei de a mai urca pe scenă. A refuzat să accepte acest fapt și timp de luni de zile a cerut sfatul multor medici, a încercat tot felul de tratamente. Cu cât primea mai multe răspunsuri negative, cu atât se încăpățâna mai tare. Iar încăpățânarea și munca au dat roade.

Foto: alinacojocaru.com

În mai puțin de un an strălucea din nou pe scenă. Nimeni nu știa atunci că încă se lupta cu niște dureri cumplite, dar dragostea Alinei pentru balet a fost mai mare și mai puternică.

Foto: alinacojocaru.com

Viața Alinei Cojocaru – Când pasiunea de pe scenă se transformă în iubire

Odată cu câștigarea titlului de prim-solistă a Școlii Regale de Balet din Londra, la vârsta de 19 ani, Alina Cojocaru a mai primit ceva: un partener de scenă cu care avea să facă senzație în întreaga lume. Johan Kobborg, un balerin danez de renume, avea să-i devină pereche în celebra ”Romeo și Julieta”. Chimia dintre ei a fost instantanee și resimțită de public, care i-a definit rapid ca formând unul dintre cele mai spectaculoase cupluri de balerini din toate timpurile. 13 ani au dansat împreună la Covent Garden și apoi pe toate scenele mari din toată lumea.

Foto: gramilano.com

Abia în anul 2005 cei doi au recunoscut că sunt îndrăgostiți și formează un cuplu. Cererea în căsătorie a venit în primăvara lui 2011, la aniversarea de 30 de ani a Alinei, când Kobborg a mers într-o vizită surpriză după ea, la New York. În toamna lui 2017 cei doi au devenit părinții unei fetițe ce a primit numele de Thalia Chulpan, după cel al muzei dansului.

 

View this post on Instagram

 

Chulpan wishes her world @dancingalinaofficial a magical year.

A post shared by JOHAN️️ KOBBORG (@johankobborg) on

Ultimii ani i-au adus pe cei 2 în roluri diferite. Johann Kobborg s-a concentrat în zone de coregrafie, regie și artă vizuală, iar Alina mărturisea că s-a temut un pic pentru momentul în care partenerul de scenă s-a transformat în coregraful ei. Maturitatea și libertatea, spunea tot ea, i-a făcut să colaboreze însă la fel de bine ca și până atunci.

Viața Alinei Cojocaru – Întoarcerea în România și dezamăgirea

Anul 2013 l-a adus pe Johann Kobborg în țara natală a iubitei sale, ca Director Artistic al Operei Naționale din București. Timp de 3 ani a pus în scenă mai multe spectacole și a adus la ONB, pe lângă Alina Cojocaru, multe alte nume impresionante ale baletului mondial. Trei ani mai târziu un scandal cu noua conducere a instituției i-a făcut pe cei doi să încheie colaborările cu Opera Națională din București și să părăsească România.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora