Viața în Algeria, țara marcată de proteste de stradă, dar cu un potențial economic uriaș - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Algeria, țara marcată de proteste de stradă, dar cu un potențial economic uriaș

Trebuie să știi că femeile de aici și-au câștigat drepturile civile după războiul de independență în care au luptat cot la cot cu bărbații. Algeria este și primul stat din Africa de Nord care le-a permis femeilor să conducă și nu doar mașinile personale, ci și mijloace de transport în comun sau taxiuri.
Share this article

Continentul african este un mister și o atracție pentru mulți. Pe de o parte este căutat de turiștii dornici de peisaje spectaculoase și safari, pe de altă parte este o zonă extrem de atractivă pentru oamenii de afaceri. Inginerii sunt și ei atrași de funcțiile și salariile atractive din Africa, iar medicii, de oportunitatea de a se ocupa de cazuri cu care în alte țări nu s-ar întâlni. Astăzi vorbim despre viața în Algeria, o țară din nordul continentului, cea de-a 10 din lume ca suprafață, învecinată cu 2 state mult mai dezvoltate în domeniul turismului, Maroc și Tunisia.

Viața în Algeria – Țara marcată de proteste de stradă

Timp de mai bine de 300 de ani Algeria s-a aflat sub dominația Imperiului Otoman, asta până în 1832, când a devenit colonie franceză. Lupta de eliberare a durat aproape 6 ani, însă în 1962 Algeria își obținea independența. Eliberarea nu a adus însă liniștea și dezvoltarea pe care o visau locuitorii, ci alți 30 de ani de lupte interne și atentate teroriste.

Abdelaziz Bouteflika a preluat președinția țării în 1999, iar programele lui de restabilire a păcii și relansare economică au convins populația care i-a acordat mandate consecutive încurajând astfel drumul spre dictatură. Anii 2000 au venit cu revolte multiple ale oamenilor nemulțumiți de nivelul salarial și lipsuri în toate domeniile, dar președintele nu s-a lăsat dat jos din fruntea statului. Ce-i drept, nu el era cel care ținea cu dinții de putere, ci grupul format în jurul său. Ultima sa apariție publică a avut loc în 2012. De atunci, în urma unui accident cerebral, Bouteflika a stat mai mult prin spitale. Acoliții săi au construit însă un cult în jurul lui, iar populația protesta constant împotriva unui om care, în fapt, nu mai avea nicio putere.

Abia în primăvara lui 2019, în urma protestelor masive, Bouteflika și-a dat demisia, iar președinte interimat a devenit Abdelkader Bensalah, și el politician cu ștate vechi. Alegerile din decembrie 2019 au avut o prezență extrem de mică a votanților la urne, locuitorii țării contestând vehement legitimitatea alegerilor și pe cel care este acum președinte, Abdelmadjid Tebboune, și el un apropiat al lui Bouteflika.

În țara cu peste 40 de milioane de locuitori, jumătate dintre aceștia au vârste sub 30 de ani. Au cunoscut doar regimul politic al lui Bouteflika, protestele masive de stradă și resimt lipsa unor oportunități reale și a posibilității de a-și îmbunătăți viața.

Pe de altă parte, Algeria este al doilea mare exportator de petrol din lume și un mare exportator de gaze naturale. Dacă veniturile ar fi utilizate pentru dezvoltarea mai multor sectoare de activitate, rata șomajului ar scădea, iar țara ar putea tinde să devină o economie prosperă.

Viața în Algeria – Cât costă să trăiești în statul nord-african

Costul traiului în Algeria este mult scăzut față de România. E adevărat, trebuie să iei în calcul însă și stilul de viață și la ce ești dispus să renunți, pentru că unele plăceri costă mult peste ce știi că ar fi la noi, dar per total viața acolo e mai ieftină. Dar să vedem câteva prețuri din statul cu ieșire la Marea Mediterană.

  • O sticlă cu apă – 0,9 lei
  • O doză de Coca Cola – 2,3 lei
  • O cafea – 2,3 lei
  • Un prânz la restaurant – 10,6 lei
  • Un meniu la McDonald`s – 13,8 lei
  • Un litru de lapte – 2,8 lei
  • O pâine de 0,5kg – 0,5 lei
  • 12 ouă – 4,6 lei
  • 1 kg de carne de pui – 15,6 lei
  • 1 kg de roșii – 2,8 lei

Până aici, lucrurile sunt clare. Fie că mănânci acasă sau în oraș, Algeria este o țară mult mai prietenoasă din punctul de vedere al prețurilor.

Dacă însă vrei să te tratezi și cu un pahar cu alcool, lucrurile se schimbă drastic. O sticlă de bere, de exemplu, de 0,33l costă, în medie, 7,4 lei, cam cu 42% mai scump decât prețul mediu din România. Fructele precum merele sunt considerate delicatesă și prețul e în consecință: 9,2 lei pentru un kilogram.

Nici cazarea la hotel nu este tocmai la îndemână. Dacă vi se părea că țara noastră este scumpă din acest punct de vedere, s-ar putea să vă schimbați puțin punctul de vedere. Prețurile în Algeria sunt cu 40-50% mai mari decât la noi.

Când vine vorba de chirii însă lucrurile devin mult mai blânde. O garsonieră în centrul orașului se închiriază cu 783 de lei pe lună, în timp ce una la periferie costă 500 de lei lunar. Chiria unui apartament cu 3 camere în centrul capitalei Algeriei se apropie cât de cât de chiria unei garsoniere în București. Mai precis, cu 1325 de lei pe lună poți locui într-un apartament generos în statul din nordul Africii.

Și prețurile la educația privată, transportul local, electricitate sau apă sunt mai scăzute. Prețurile pentru internet și telefonie mobilă sunt însă mult mai mari.

Viața în Algeria – Ce trebuie să știi dacă alegi să trăiești acolo

Deși limba oficială în Algeria este considerată araba, în țara nord-africană se folosește un dialect al acesteia, maghrebi. Localnicii folosesc și berbera algeriană, dar dacă știi limba franceză poți fi convins că nu vei avea probleme. Majoritatea localnicilor, mai ales a celor din orașe, cunosc foarte bine această limbă grație ocupației franceze din trecut.

Religia predominantă este islamul, așa că femeile sunt sfătuite să aleagă ținute discrete. Trebuie să știi însă că femeile de aici și-au câștigat drepturile civile după războiul de independență în care au luptat la fel ca și bărbații. Algeria este și primul stat din Africa de Nord care le-a permis femeilor să conducă și nu doar mașinile personale, ci și mijloace de transport în comun sau taxiuri.

În Algeria nu sunt încurajate reacțiile zgomotoase. De asemenea, având în vedere tensiunile sociale și politice, e bine să eviți discuțiile de natură politică. Este țara cu cea mai întinsă rețea rutieră de pe întreg continentul, dar este și pe locul patru în lume la numărul accidentelor rutiere.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora