Viața în Belgia: cât costă să locuiești în țara faimoasă pentru bere și ciocolată - LIFE.ro
Mergi la conținut

Belgia este una dintre cele mai mici țări din Europa, însă joacă în rol major pe scena politică și culturală europeană. Aflată în topul celor mai bune țari în care să trăiești, ca și calitate a vieții, Belgia oferă o mulțime de beneficii locuitorilor săi: un sistem de sănătate bine pus la punct, o educație de top, mâncăruri delcioase și orașe pline de farmec în care să trăiești. Viața în Belgia îi atrage pe mulți romani, în căutare de joburi bune, dar și a unui mediu “civilizat”.

Un alt avantaj este că din Belgia poți ajunge foarte ușor în alte capitale europene, dacă ai chef de excursii. Și faptul că este o țară mică poate constitui un avantaj: nu e neapărat nevoie să locuiești într-un oraș mare, acolo unde ai jobul. Distanțele sunt mici, așa că dacă preferi viața “la țară” sau într-un orășel mai mic, tot poți lucra, de exemplu, în Bruxelles. Prețurile la chirie sunt considerabil mai mici. Un dezavantaj al vieții în Belgia ar putea fi taxele mari.

Vezi și: Viața în Cehia: cât costă “civilizația” la doar 1000 km de România

“Casa” Parlamentului European, Belgia este faimoasă pentru cartofi prăjiți, Aventurile lui Țintin, ciocolata sa fină și berea celebră în întreaga lume. Capitala Bruxelles este în topul orașelor cu cele mai multe restaurante cu stele Michelin: 3 restaurante cu trei stele, 20 cu două și 117 cu o stea Michelin. În plus, Bruxelles este singurul oraș din Europa de Vest în top 10 destinații din lume pentru street food.

Belgia nu dezamăgește nici la capitolul viața culturală, cu o mulțime de muzee, teatre, spectacole, festivale și cele mai frumoase orașe istorice din lume. Ca idee, Belgia are cele mai multe castele pe metru pătrat din întreaga lume.

sursa foto: istock

Dar să vedem cât costă viața în Belgia, dacă vrei să te bucuri de toate aceste “avantaje”.

Viața în Belgia: costul chiriei și al proprietăților

Majoritatea expaților care trăiesc în Belgia preferă să închirieze locuințe, prețurile fiind decente comparativ cu salariile din această țară. Bineînțeles, cele mai mari prețuri la chirie sunt în Bruxelles: un apartament cu un dormitor în centru costă 800 de euro pe lună, în vreme ce pentru un apartament cu trei dormitoare în centru prețul mediu al chiriei este de 1500 de euro pe lună. În Antwerp chiria la un apartament mare, în centru, este în jur de 1200 de euro, iar în Bruges pentru trei dormitoare se plătește o chirie de circa 1000 de euro pe lună.

În Belgia, majoritatea contractelor de închiriere se fac pe nouă ani, însă asta nu înseamnă că trebuie să stai atât de mult. Poate fi însă mai ieftin să semnezi pe o perioadă mai lungă.

Dacă vrei să cumperi o casă în Belgia, în Bruxlles, în centru, prețul pe metrul pătrat este de 3200 de euro, în Antwerp 2260, iar în Ghent 3730 de euro.

Utilitățile costă circa 125 de euro pe lună pentru un apartament de 85 mp.

sursa foto: istock

Viața în Belgia: transportul public

Majoritatea orașelor belgiene au un sistem public de transport bine pus la punct. Un abonament lunar pe mijloacele de transport costă între 35 și 50 de euro. Un singur bilet costă 2-3 euro.

Tariful la taxi pornește de la 4 euro, la care se adaugă încă 2 euro pe km.

Litrul de benzină costă între 1.20 și 1.40 euro.

Viața în Belgia: sistemul de învățământ

În funcție de zona în care locuiești, copiii învață la școală în olandeză, franceză sau germană. Desigur, există și școli internaționale private, unde se predau lecțiile în engleză. Prețurile variază între 6000 și 30000 de euro pe an în învățământul privat.

În ceea ce privește învățământul universitar, Belgia este una dintre cele mai accesibile țări. Studenții din Uniunea Europeană plătesc o taxă anuală de 500 -600 de euro.

Viața în Belgia: cât costă creșa

Ca aproape în orice țară europeană, creșele par insuficiente și în Belgia. Deși există și creșe de stat și private, locurile se epuizează rapid și se recomandă să aplici încă din perioaa sarcinii. Prețurile variază în funcție de regiune. De exemplu, în zona flamandă, pentru o zi de creșă poți plăti oricât între 1.30  și 23 de euro, în vreme ce în zona în care se vorbește franceza prețurile sunt un pic mai mari.

Viața în Belgia: alocații pentru copii

Orice părinte care locuiește în Belgia primește ajutor de la stat pentru copii. Astfel pentru primul copil alocația este de 92 de euro, pentru al doilea 170, iar  pentru următorii câte 254 de euro. După vârsta de șase  ani, se primesc beneficii în plus.

Viața în Belgia: sistemul de sănătate

Orice locuitor al Belgiei este obligat să aibă asigurare de sănătate, fie în sistemul de stat, fie în cel privat, sau o combinație între cele două. Pacienții își pot alege singuri medicii și spitalele în care să fie tratați. Deși de cele mai multe ori trebuie să plătești serviciile, adesea mare parte din sumă îți este ulterior returnată. Ca idee, așteaptă-te ca 13% din salariul tău anual să meargă în zona de asigurări de sănătate.

Viața în Belgia: alimentele

O persoană cheltuiește în jur de 150 de euro pe lună pe alimente în Belgia, însă depinde foarte mult de unde îți faci cumpărăturile.

O masă la un restaurant fără pretenții costă între 10 și 15 euro de persoană. La un restaurant de nivel mediu, o masă cu trei feluri de mâncare pentru două persoane costa circa 60 de euro. Bacșișul este trecut direct pe nota de plată.

Dacă vrei să vezi în detaliu cât costă alimentele în Belgia sau o masă la restaurant, intră pe numbeo.com.

Viața în Belgia: taxe uriașe

Unul dintre puținele dezavantaje ale vieții în Belgia este constituit de taxele foarte mari. Cei care câștigă foarte bine trebuie să plătească și 50 la sută taxe din câștigurile lor anuale. Pentru un venit de sub 12,990 de euro pe an taxele sunt de 25 %. De la 39,660 de euro pe an taxele sunt de 50 %.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora