fbpx

Căutare

Share this article

Viața în Germania i-a atras pe români încă din perioada comunismului, când mergeau la muncă în Germania de Est. Imediat după Revoluție, mulți și-au încercat norocul acolo, Germania rămânând și în prezent o destinație preferată de români. “Dacă vrei să trăiești ca nemții, e scump”, spune Alice, o româncă stabilită de cinci ani jumate în Germania.

Germania îi atrage pe români cu joburi bine plătite, condiții bune de viață, un sistem de sănătate bine pus la punct și o educație de elită.  Stilul de viață nemțesc, eficiența germanilor, ordinea și curățenia din aceasă țară – sunt alte puncte bonus.

Într-un clasament de specialitate, șapte orașe germane au fost incluse în top orașe cu un standard ridicat de viață: Munchen (locul 3), Dusseldorf (6), Frankfurt (7), Berlin (13), Hamburg (19),  Nuremberg (23) și Stuttgart (28).

Germania nu e o țară ieftină, însă depinde foarte mult de “landul” în care locuiești. “În Munchen viața e scumpă. Vine lumea aici ca la Mecca. Să știi că și în Germania sunt zone abandonate de populație, care pleacă spre landuri mai prospere”, spune Alice. Românca a locuit mai întâi în Saarland, cel mai mic land al Germaniei, iar acum se afla cu familia la 30 km de Munchen. “Noi inițial am stat în Saarland, într-un orășel cosmopolit. Pentru că este la granița cu Franța și Luxemburg, este destul de scump, iar chiriile sunt mari. Sunt mulți nemți care merg, de exemplu, la lucru în Luxemburg. Pentru germani, este un lucru obișnuit să meargă și 100 de km până la muncă”.

sursa foto: iStock

 Cât costă chiria și proprietatea în Germania

Cele mai scumpe orașe din Germania în ceea ce privește chiria sunt  Munchen (2250 de euro),  Frankfurt (1700 de euro), Berlin (1500 de euro), Dusseldorf și Hamburg. Cele mai mici prețuri sunt în Bremen și Leipzig.

Alice spune că în orășelul din Saarland în care locuia chiriile nu erau exagerat de mari. “Noi nu plăteam prea mult chiria față de România. În București ne costă vreo 400 de euro, iar în Germania 600, cu tot cu utilități 800.  În Munchen, de fapt, la 30 de km de oraș, stăm în condiții mai proaste, dar plătim 1400 de euro. În oraș, chiria la un apartament decent ajunge lejer la 2200 de euro”, spune Alice.

Româncă precizează că nemții cu salarii mai mici primesc ajutoare de la stat pentru a plăti chiria. “Cu cât câștigă mai puțin, cu atât mai mulți bani le dă statul, așa că pot să plătească chiria și la jumătate de preț față de restul”.

În ceea ce privește proprietatea, prețurile în Germania variază și ele în functie de oraș. De exemplu, în Berlin metrul pătrat este de 3900 de euro. În general, Bavaria este cea mai scumpă zonă, în Munchen ajungându-se cu prețurile până la 6300 de euro pe metrul pătrat.

Iată care sunt, în medie, prețurile la case pe metrul pătrat, în pricipalele orașe germane:

Frankfurt – €2,600

Hamburg – €4,000

Berlin – €3,900

Düsseldorf – €2,400

Munich – €6,300

Cologne – €2,850

Dortmund – €2,000

Stuttgart – €3,000

Viața în Germania: cât costă utilitățile și gunoiul menajer în principalele orașe, conform numbeo.com, pentru un apartament de 90mp:

Munchen, Frankfurt: €220

Dusseldorf: €210

Berlin – €245

Hamburg – €240

Cologne – €200

Viața în Germania: percepția fără de emigranți

Alice spune că percepția nemților față de emigranți s-a mai schimbat după valurile de mulsulmani veniți în urmă cu câțiva ani.

“Să știi că în ciuda a ceea ce se spune despre ei, germanii sunt oameni foarte deschiși. Acum, cu valurile astea de emigranți din ultimii ani, și-au schimbat un pic atitudinea, dar pentru că s-au întâmplat niște… lucruri. De exemplu, o cunoștință îmi spunea că ea a locuit ani de zile într-un sătuc, unde nici măcar nu își încuiau localnicii ușa la casă. Ei bine, în ultima vreme au avut loc acolo diverse “lucruri”, chiar și un viol. Dar ei sunt conștienți că e nevoie de acești emigranți. Sunt o mulțime de joburi pe care nemții, și chiar europenii, nu mai vor să le facă. Și românii din Germania își doresc mai mult, așa că e nevoie de oameni care să facă și aceste joburi nedorite”, povestește Alice.

sursa foto: iStock

Viața în Germania: transportul public

În Germania, transportul public este la standarde foarte înalte și la un preț rezonabil. Prețurile la abonamente sunt între 60 și 90 de euro pe luna, în funcție de oraș. În general, o călătorie este între 2.70 și 4 euro.

Tarifele la taxi pornesc de la 3.20 de euro, iar prețul pe km este între 1.50 și 2 euro.

Viața în Germania: educația și învățământul

Sistemul educațional din Germania este considerat unul bun, deși nemții se plâng de el, după cum spune Alice. Școlile și Universitățile de stat sunt gratuite, însă la cele private costurile pot ajunge până la 20.000 de euro pe an.

“Cu cresele, în Munchen e nebunie. Nu sunt locuri, 30 de copii în grupă, îngrijitoarele obosite și stresate. Prețul e cam 1500 de euro pe lună, însă eu găsisiem una decentă la 700. La grădinița mergem la stat, dar și acolo ne costă cam 130 de euro pe lună. Am fost și la o grădinița particulară: dădeam 1800 de euro”, spune Alice.

Viața în Germania: sistemul medical

Expatii care locuiesc în Germania sunt obligați să își facă o asigurare de sănătate de bază, costurile variind în funcție de vârstă, de ce servicii acoperă și de agenția de asigurări. De exemplu, o asigurare medicală pentru student începe de la 80 de euro, iar pentru restul adulților costă între 160 și 400 de euro pe lună.

Viața în Germania: costul alimentelor

În Germania, alimentele de bază nu sunt scumpe, deși există și magazine mai elitiste, cu prețuri mai mari, cum sunt Rewe și Tegut. Pentru un buget mai mic, Aldi și Lidl sunt de bază. Un buget decent de cumpărături ar fi de 40-50 de euro pe săptămână.

“În ceea ce privește alimentele, trebuie să știi de unde să cumperi. Eu prefer să cumpăr carne bio, care e destul de scumpă: o bucată destul de mică mă costă cam 20 de euro. Cumpăr multe fructe și legume: dau cam 35 de euro la 4 zile”, spune Alice.

 

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO