fbpx

Căutare

Share this article
Aventură însoțită de

Málaga este cunoscută drept capitala Costa del Sol, precum și locul de naștere al lui Pablo Picasso. Un oraș al muzeelor, cel de-al șaselea oraș ca mărime al Spaniei este o destinație perfectă pentru cei care vor să mănânce delicios, la un preț rezonabil. În plus, aici poți sta la plajă, să te bucuri de soare aproape tot anul. Tocmai de aceea, Málaga s-a aflat pe locul al șaselea în studiul Expat Insider Survey publicat de cei de la InterNations ca una dintre destinațiile preferate ale expaților. În acest studiu, València a ocupat locul întâi, urmată de Alicante, iar cel de-al patrulea oraș din Spania a fost Madrid. 

Dar de ce este Málaga atât de specială? Încep cu câteva curiozități despre orașul lui Picasso. Apoi vorbim puțin despre cum arată viața în Málaga. Și, în final, îți aduc și câteva recomandări despre ce să faci dacă ajungi în vacanță în cel mai important oraș de pe Costa del Sol. 

5 curiozități despre Málaga, orașul cu 300 de zile cu soare pe an 

La doar câteva ore de mers cu mașina sau autobuzul de Granada, Marbella sau Gibraltar, Málaga este atât un oraș vibrant, potrivit atât pentru turiștii care vor să descopere Andalusia, cât și pentru orice străin care visează să locuiască în Spania, la Marea Mediterană. Și să vă spunem un secret, orașul se completează minunat cu tehnologia, asta pentru că noi am plătit peste tot cu telefonul, folosind cardul virtual de la ING Bank România. Acesta este emis instant și gratuit, direct din Home’Bank. Poate fi utilizat imediat, direct la POS, prin Apple Pay sau Google Pay, folosind telefonul mobil. Da, poți plăti și în magazine cu cardul virtual. Trebuie doar să ai pe telefon o aplicație de plăți – Apple Pay sau Google Pay – și să înrolezi cardul acolo. În plus, în special pentru noi care suntem mereu pe drum, mai este ceva foarte util la cardul virtual: nu există fizic, deci nu se poate rătăci. El trăiește doar la tine în Home’Bank. Și nu trebuie să îl cauți la cumpărături, ba chiar poți să îți lași portofelul acasă. Ușor și rapid, fix de ce ai nevoie atunci când ești într-o aventură de tip #vanlife

Și, revenind la Málaga, orașul este cunoscut, pe lângă mare și soare, și pentru că:

 1. Pablo Picasso s-a născut în Málaga. Casa Natal este locul de naștere al artistului, iar astăzi este deschis publicului. De altfel, acesta are în oraș propriul muzeu, deschis în 2003 în Buenavista Palace. Aici pot fi văzute nu mai puțin de 285 de opere ale artistului, toate donate de către familia sa. Mai mult decât atât, în timpul vizitei la muzeu vei putea vedea, în pivnița clădirii, cele mai vechi vestigii arhitecturale din Málaga, respectiv zidurile orașului fenician.
 2. Actorul Antonio Banderas s-a născut și el tot aici. Cunoscut pentru rolurile sale din „Desperado”, „The Mask of Zorror”, „Shrek 2” sau „La piel que habito”, Banderas s-a născut în cel de-al patrulea oraș din punct de vedere economic al Spaniei în plină vară, pe 10 august 1960.
 3. La mai puțin de 150 de kilometri de Africa, Málaga este cel mai sudic oraș important al Europei. Este, de asemenea și unul dintre cele mai vechi orașe ale continentului, fiind fondat de către fenicieni în jurul anului 770 î.Hr., sub numele Malaka. Dar curiozitatea cea mai interesantă despre acest oraș vine din port, unul dintre cele mai aglomerate de la Marea Mediterană. Acesta operează continuu încă din anul 600 î.Hr.
port Spania
Unul dintre cele mai aglomerate porturi de la Marea Mediterană, Málaga operează continuu încă din anul 600 î.Hr
 1. Málaga înseamnă soare. Capitala Costei del Sol se bucură, în medie, de 300 de zile cu soare pe an. Asta înseamnă că trebuie să ai umbrela cu tine în mai puțin de două luni pe an pentru că orașul lui Picasso are doar 50 de zile ploioase pe an. 
 2. Iar dacă 300 de zile de soare pe an nu te-au convins că Málaga este o super destinație cel puțin de vacanță, atunci să știi că aici sunt cele mai călduroase ierni din Europa. Munții blochează curenții reci din nord, așa că populația de jumătate de milion de oameni se bucură de 16-17 grade în perioada decembrie-februarie.
Citește și: 10 locuri pe care să le vizitezi pe insula Mallorca

Un oraș viu și plin de culoare

Deși plin de istorie și de cafenele, restaurante sau magazine, centrul orașului nu este chiar cea mai bună idee dacă vrei să locuiești aici. Foarte aglomerat și gălăgios, acesta este o alegere mai bună pentru turiștii care stau câteva zile în Málaga. Recomandarea mea este să alegeți un loc cât mai aproape de mare, orașul are piste de biciclete peste tot, deci este ușor de ajuns oriunde. De altfel, un top 6 al celor mai bune cartiere pentru locuit ar arăta în felul următor:

 • Old town (Historic City Centre)
 • Soho
 • La Merced
 • El Perchel
 • La Malagueta
 • Teatinos

Având în vedere că vorbim despre un oraș care se bucură mai tot timpul anului de soare și de vreme bună, să nu te mire dacă localnicii sunt zilnic la terrazas, restaurantele outdoor din oraș. Însă, ca de obicei, nu îi vei vedea prin centrul plin de turiști. În afara centrului istoric, tapas-urile sunt vreo doi euro, iar o bere la draft este în jur de 1.50 euro. Chiriile sunt asemănătoare cu cele din València – 600-650 de euro pe lună, la care se adaugă utilitățile, în jur de 100 de euro. 

Viața în Málaga: plajă, mâncare și cafea

Având în vedere că Málaga este plină de străini, mulți dintre ei turiști, ai crede că toată lumea vine aici pentru cumpărături. Și așa a fost în 1891, atunci când Calle Larios era considerată una dintre cele mai elegante străzi din Spania. Astăzi, la 130 de ani de când Calle Larios a fost construită, magazinele de familie sau cele ale artiștilor locali se confruntă cu cele mai mari chirii pentru spațiile comerciale, de aceea multe dintre ele sunt forțate să se mute, lăsând loc doar brandurilor internaționale. 

Dar dacă nu vrei să te plimbi prin oraș și să fii tentat de toate magazinele, atunci poți să te bucuri de soare și de mare pe una dintre următoarele plaje: Torremolinos, Mijas Costa, Malagueta, La Caleta, Burriana, La Rada, Puerto Banús, Nikki Beach, Playa de el Palo sau Playa Peñón del Cuervo. Asta, evident, după ce ai vizitat Castelul Gibralfaro, Ruinele Alcazaba și Teatrul Roman. De asemenea, orașul are și un Centru Pompidou foarte fain. 

Pe de altă parte, atunci când vine vorba despre mâncare vorbim, așa cum este de așteptat pentru un oraș mediteranean, despre pește. De altfel, Málaga este renumită pentru anșoa (boquerón în spaniolă), în special pentru specia mai mică cunoscută sub numele de boquerón victoriano. Iar acesta este atât de important în Málaga, încât dacă te-ai născut aici ești denumit boquerón sau boquerona, dacă ești femeie. Această delicatesă locală este fie prăjită crocant, fie murată în oțet. O vei găsi în majoritatea barurilor și chiringuitos (barurile de pe plajă). 

Și, bineînțeles, nu există oraș pe care să-l fi vizitat în aventura noastră #vanlife fără să ne uităm la cum arată piața de cafea de specialitate. Așa că în Málaga am găsit un loc foarte simpatic care se numește Mia Coffee House, un coffee shop de familie care se află în Plaza de los Mártires. De aici ne-am și cumpărat o cafea de la una dintre prăjitoriile locale, Mountain Coffee.

Málaga
Mia Coffee House, coffee shop în Málaga
Citește și: Franța, Portugalia, nordul și sudul Spaniei: câteva opriri pe care trebuie să le faci în drumul către cea mai bună cafea de specialitate
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO