Viaţa în Oradea, orașul preocupat de cultură, artă și, în special, de calitatea vieții locuitorilor săi
Oradea este pe primul loc în topul celor mai bune orașe în ceea ce privește costul general al vieţii – accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale – este cel mai sigur oraș din țară, are centură cu patru benzi, se construiesc parcări pe bandă rulantă iar numărul de locuitori este în creștere – ajungând la 221,861 de persoane. Am auzit numai lucruri legate de liniște, bună înțelegere și pace.
Transport aerian
Aici sunt 2 variante. Avion pâna la Timișoara și de acolo cu mașina. Sunt 169 de km. Sau direct la Oradea. Drumul spre sau dinspre aeroport nu durează mai mult de 15 minute.
Transport rutier
Oradea este un nod important de transport regional și european, fiind situată la convergenţa celor două reţele transeuropene care străbat România pe direcţia est-vest, respectiv drumul european E60 (Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, București) și axa nord-sud, de care Oradea este legată prin DN76 (Maramureș, Timișoara, Deva, Dunăre).
Transport feroviar
Oradea este un nod feroviar important pentru legăturile cu ţările europene prin punctul de trecere a frontierei Episcopia Bihor, dar și ușor accesibilă având legături feroviare directe cu cele mai importante orașe din România (Constanţa, Brașov, București, Timișoara etc) dar și cu orașe importante din Europa. Prin Gara Centrală și staţiile periferice tranzitează călători din și spre Europa Centrală și de Vest, precum și din ţară. Trenul “Transilvania” circulă zilnic pe ruta Viena-Oradea-Cluj-Napoca, iar biletele se pot achiziţiona de aici.
De văzut
Oradea a fost un oraș important pentru fiecare imperiu care l-a stăpânit: Habsburgic, Otoman sau Austro-Ungar. Un oraș cu o vechime considerabilă, care reușește să reunească viziuni arhitecturale unice, amplasate într-un orizont de timp vast și complex.
șapte stiluri arhitecturale într-o singură privire: Baroc, Clasicist, Eclectic, Istorizant, Secession, Romantism și Neo-Românesc.
Palatul Ullmann
Palatul poate fi considerat din mai multe motive clădirea cea mai reprezentativă pentru comunitatea evreiască din Oradea. Construcția clădirii a început în anul 1910 şi s-a terminat în anul 1913. Constructorul a fost Ferenc Löbl (Oradea, 1882 – Izbica 1942), arhitect, de origine evreu orădean, stabilit la Viena de unde revine la Oradea.
Sinagoga Mare Ortodoxă
Pe strada Mihai Viteazul la nr. 4 a fost construită Sinagoga Mare Ortodoxă (1890). Sinagoga, realizată în stil eclectic, se încadrează în tipologia sinagogilor răspândite la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu spațiu longitudinal de structură tip hală și cu galeria femeilor dezvoltată pe trei laturi.
Dintre decoraţiile interiorului trebuie remarcată pictura cu motive geometrice stilizate a pereţilor şi bolţilor cu tonuri de albastru şi galben-auriu, creând o atmosferă orientală.
Sinagoga Mica Ortodoxa, Sas Chevra
În curte s-a mai construit o casă de rugăciuni mult mai modestă în 1908, după proiectul lui Lajos Incze, constructor orădean. Sas Chevra (1908) a fost lăcașul de rugăciune al elitei evreimii ortodoxe de la Oradea, este folosit în prezent pentru desfășurarea minianului (minian – o numărare de „zece”, cvorum de rugăciune la slujbele religioase zilnice) și a altor servicii religioase. Pictura parietală este de inspirație orientală.
Palatul Moskovits Miksa
Imobil de raport pentru arhitectura 1900 din Oradea, este una dintre cele mai spectaculoase clădiri ridicate în acest stil, datorită ornamentației bogate. A fost comandat de inginerul Moskovits Miksa, care locuia în această clădire.
Construcţia a fost ridicată între anii 1904-1905 după planul lui Kálmán Rimanóczy jr..
Palatul și Turnul Primăriei
Clădirea este opera arhitectului Rimanoczy Kalman junior, cel care câștigă, în 1896, concursul de proiecte pentru realizarea noului sediu al primăriei. În 10 ianuarie 1904, a avut loc ședința solemnă de inaugurare.
Muzeul Farmaciei
Expoziția permanentă se desfășoară pe toată suprafața de odinioară a farmaciei de pe strada Republicii 33, unde aceasta a funcționat timp de 250 de ani, prezentând mobilierul original și picturile murale ale oficinei, recent descoperite și datate din secolul al XVIII-lea, precum și o colecție de peste 1500 de artefacte provenite parțial din vechea apotecă, respectiv colecționate prin efortul comun al Episcopiei și al comunității urbei noastre. În cele 4 spații de expoziție vizitatorii pot admira atât interioare de epocă, cât și instrumentele și technologiile artizanale ale farmeceuticii preindustriale. Farmacia a fost administrata de mizericordieni.
Complexul Episcopal Romano-Catolic
Complexul este format din Palatul Episcopal, una dintre cele mai mari reședințe ecleziastice de epocă barocă din România, Catedrala Romano-Catolică, al patrulea sediu episcopal romano catolic din Oradea și Șirul Canonicilor, zece edificii independente ce adăposteau canonicii diecezei.
Palatul Episcopal Romano-Catolic
Construit între anii 1761 și 1777, este cea mai mare construcție de tip baroc din România. Palatul este opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt, arhitectul palatelor regale din Budapesta și Bratislava. Piatra de temelie este pusă în 23 mai 1762, iar lucrările se vor desfășura sub conducerea inginerului constructor austriac Johann Michael Neumann. Construirea palatului episcopal în stil baroc austriac a fost comandată de către episcopul Ádám Patachich. Clădirea are 100 de camere și atâtea ferestre câte zile are un an.
Citește și: Viața în Sibiu. Ce oportunități găsești în inima țării și cât te costă traiul zilnic?
Catedrala Romano Catolică
Construcția ei a fost începută de către episcopul Forgách Pál în anul 1752, prin arhitectul Giovanni Battista Ricca și o echipă de 24 de zidari. Moartea lui Ricca, respectiv numirea noului episcop Patachich Ádám, a însemnat un punct de cotitură în istoria construirii bazilicii, deoarece atât noul episcop, cât și noul arhitect Franz Anton Hillebrandt au preferat stilul copf celui baroc. Lucrările au fost terminate în anul 1780.
Picturile cupolei au fost terminate de către Johann Nepomuk Schöpf în anul 1776. Partea altarului, respectiv restul tavanului și pereții laterali au fost pictați de către Storno Ferenc.
Muzeul Istoriei Evreilor
Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea este deschis în Sinagoga Ortodoxă “Aachvas Rein”. Sinagoga a fost înălțată pe locul unde, începând cu anul 1870, a funcționat o casă de rugăciune a Comunității israelite ortodoxă. Actuala clădire a fost ridicată în anul 1926 după proiectul arhitectului István Pintér, de către constructorul Béla Weimann. Expoziţia muzeală, organizată pe două nivele, dezvăluie prin mărturii documentare şi materiale istoria comunităţii evreieşti din Oradea.
Colecţia expusă la primul nivel aduce în faţa vizitatorilor sulurile Torrei, obiecte de cult, cărţi de rugăciune, tablouri ale rabinilor, fotografii şi documente despre instituţiile şcolare evreieşti. Totodată, este ilustrată contribuția comunității evreiești la dezvoltarea orașului.
Cetatea
Cetatea modernă a Oradiei, unul dintre cele mai frumoase monumente ale renașterii târzii din această parte a Europei, a fost construită în două etape successive în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (1569-1598, zidul fortificației bastionare) și prima jumătate a secolului al XVII-lea (1618-1648, palatul princiar sau cetatea interioară).
Principele Gabriel Bethlen are meritul de a-și fi legat numele și de construirea, în interiorul cetății militare, a unui amplu și pretențios palat, în stilul renașterii târzii, înălțat tot pe un plan de forma unui pentagon regulat perfect, a cărui fiecare latură este paralelă cu una dintre laturile cetății. În concepția sa, palatul era destinat să devină locuință temporară a principelui, dar, urmând, desigur, să servească și ca reședință a căpitanului cetății și a altor slujbași, precum și ca sediu al ofițerilor și soldaților garnizoanei.
Palatul Vulturul Negru
Palatul Vulturul Negru a rămas un simbol al oraşului timp de mai bine de 100 de ani. Este cea mai reprezentativă şi mai cunoscută clădire pentru arhitectura secession orădeană.
Denumirea de Vulturul Negru, pe care o poartă actuala clădire, datează din secolul al XVIII-lea. Proiectul publicat în anul 1908 ne prezintă fațadele aproape identice cu cele realizate, dar cu ornamentație mai bogată, cu elemente decorative florale, curbilinii, vulturi şi siluete umane.
Anual Festivalul Medieval al Cetății Oradea se organizează în primele două săptămâni ale lunii iulie
Istoria o auzim la școală și o vedem la muzeu, însă aici este locul ideal pentru a o simţi. Cetatea stă astfel martor al trecerii timpului, păstrându-și în continuare farmecul de odinioară. Ea spune povești nemuritoare și dă mai departe celor ce o vizitează crâmpeie din istoria la care a fost cândva spectator. Dovadă vie a istoriei, Cetatea Oradea spune și acum povești de demult celor ce știu să asculte. Fortăreaţa constituie unul dintre simbolurile orașului situat pe Crișul Repede, și unul dintre locurile principale pentru evenimentele orădene.
Toamna Orădeană este un festival urban dedicat tuturor celor care doresc să cunoască orașul în plină sărbătoare
Cultura, mozaicul etnic și bucuria, sunt ingredientele principale ale acestui festival urban, iar muzica, teatrul, artele plastice și efervescenţa din jurul lor, dau orașului o notă unică de energie.
Programul evenimentului Street Food Festival include pe lângă mari surprize gastronomice, ritmuri de jazz, pop și multă distracţie
Timp de câteva zile organizatorii vor oferi vizitatorilor preparate culinare stradale din toate părţile lumii. Bucuria festivalului culinar este dată de preparate delicioase, activităţi pentru cei mari și cei mici, dar și de demonstraţii de gătit oferite de bucătari vedetă.
Dacă dorești să intri în spiritul sărbătorilor, Târgul de Crăciun îţi pune la dispoziţie o serie de activităţi specifice
Poţi admira bradul decorat cu atenţie sau spectacolul de colinde, în jurul căsuţelor din târg, la o cană de vin fiert sau o gustare, iar ajutoarele lui Moș Crăciun te vor purta într-o adevărată călătorie în timp, cu destinaţia „copilărie”. Fie că ești sau nu adeptul tradiţiilor, orădenii, gazde desăvârșite fiind, te vor primi cu braţele deschise, făcând tot posibilul să te simţi acasă.
Mai mult decât atât, Târgul de Crăciun reprezintă ocazia ideală pentru achiziţionarea de obiecte de decor și suveniruri lucrate cu migală, pentru ca, de acum înainte, bradul tău să poarte pentru totdeauna amintirea acestui oraș atât de special.
Târgul de Crăciun Oradea urmează exemplul celor mai mari orașe europene precum: Viena, Budapesta sau Praga, dar și al celor românești: Sibiu, Cluj-Napoca sau București, în încercarea de a reda magia și spiritul sărbătorilor de iarnă, pe toată perioada lunii decembrie.
Sursa foto: Facebook