Viața cântăreței Julee Cruise, cea a cărei muzică a fost fredonată frenetic de toți fanii Twin Peaks. Și povestea traumelor și suferințelor ce au îndemnat-o la sinucidere - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Julee Cruise, o cântăreață care a adus o voce memorabilă proiectelor regizorului David Lynch – cel mai faimos a fost „Falling”, a cărei versiune instrumentală a fost tema serialului lui Lynch, „Twin Peaks” – a murit săptămâna trecută în Pittsfield, Massachusetts. Avea 65 de ani.

Soțul ei, Edward Grinnan, a spus că s-a sinucis. El a mai declarat că Julee Cruise s-a luptat cu depresia ani de zile, precum și cu o boală autoimună, lupusul.

Julee Cruise

Cine a fost Julee Cruise?

Născută în Creston, Iowa, primul concert important al lui Cruise nu a fost susținut ca vocalistă, ci ca cornist francez, cântând la instrument atât de bine în liceu încât s-a specializat în muzică de corn francez la Universitatea Drake și a câștigat un loc la Simfonia Des Moines. De acolo, s-a mutat la Minneapolis și s-a alăturat Companiei de Teatru pentru Copii, dar după ce a jucat cu succes un rol în piesa The Boys in the Live Country Band, s-a mutat la New York, unde Lynch a descoperit-o și a angajat-o să servească drept vocalistă pentru piesa „Misteries of Love” ce apare pe coloana sonoră a filmului său din 1986, Blue Velvet.

Julee Cruise a fost o cântăreață, compozitoare, muziciană și actriță americană proeminentă, care a fost recunoscută pentru colaborarea sa cu compozitorii Angelo Badalamenti și regizorul de film David Lynch, la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990.

Copilăria și adolescența lui Julee Cruise

S-a născut în Creston, Iowa, în Statele Unite. Numele tatălui lui Julee Cruise este Dr. John Cruise, iar mama ei este Wilma Cruise. Tatăl ei era un stomatolog celebru în zonă.

Și-a terminat studiile primare la un liceu din localitatea în care s-a născut, după care a fost admisă la Universitatea Drake.

După ce a terminat universitatea, știind să cânte foarte bine la corn, s-a mutat la New York unde a cântat cu Janis Joplin și unde avea să-l cunoască pe Angelo Badalamenti.

Drumul către succes

În 1985, Badalamenti compunea partitura pentru Blue Velvet al lui David Lynch, și servea precum antrenor vocal pentru vedeta filmului, Isabella Rossellini. O scenă cheie din Blue Velvet a fost destinată să prezinte versiunea lui This Mortal Coil a „Song to the Siren” de Tim Buckley, cu voce principală de Elizabeth Fraser. Când s-a dovedit a fi prohibitiv de scump să obții drepturi de utilizare a cântecului, s-a sugerat ca Badalamenti să compună o melodie pop în același stil, cu versuri scrise de Lynch. Deoarece cântecul necesita o voce bântuitoare, eterică, Badalamenti a recomandat-o pe Cruise, care cântase într-un atelier de teatru din New York, pe care l-a produs Badalamenti. Rezultatul colaborării lor inițiale a fost „Misteries of Love”, care se aude proeminent în scenele finale ale lui Blue Velvet .

Badalamenti și Lynch au continuat să scrie și să producă cântece pentru Julee Cruise, dintre care majoritatea au fost prezentate în albumul ei de debut, Floating into the Night (1989). Albumul a fost lansat pe 12 septembrie 1989 de Warner Bros Records și a fost clasat în Billboard anul următor.

Julee Cruise
Julee Cruise alături de David Lynch și Angelo Badalamenti

Julee Cruise, vocea din Twin Peaks

Al doilea proiect mai semnificativ a fost coloana sonoră a filmului lui Lynch, Twin Peaks, pentru care Badalamenti a compus partitura originală. Piesa „Falling”, care a devenit tema orchestrală pentru serialul de televiziune, a făcut senzație câștigând un Grammy la cea de-a 33-a ediție anuală a Premiilor Grammy, în 1991 pentru cel mai bun instrument pop. Coloana sonoră din Twin Peaks, cu Cruise în piesele „Into the Night” și „The Nightingale”, precum și în versiunea vocală a „Falling”, a fost în cele din urmă o mină de aur (s-au vândut peste 500.000 de copii) în SUA, o performanță rară pentru o televiziune. Julee Cruise a avut și o serie de apariții la Twin Peaks, în rolul cântăreței la un bar local și a fost prezentată în mod proeminent atât în ​​episodul pilot emblematic al serialului, cât și în episodul în care ucigașul Laurei Palmer este dezvăluit, precum și în Twin Peaks: Fire Walk with Me din 1992.

Au urmat încă două albume, la fel de bine primite de public, ultimul fiind scos în urmă cu aproximativ 10 ani.

Viața personală a lui Julee Cruise

Probabil că viața ei personală a fost una normală, sau prea searbădă în comparație cu vocea și talentul său, din moment ce nu s-au făcut multe dezvăluiri pe această temă.

S-a căsătorit cu autorul și publicistul Edward Grinnan în 1988 și au rămas împreună până ce moartea i-a despărțit.

Însă problemele de sănătate au fost cele care au intrat în atenția presei.

Pe 28 martie 2018, Cruise a anunțat pe pagina ei de Facebook că are lupus sistemic, care i-a cauzat dureri considerabile și i-a afectat capacitatea de a merge și a sta în picioare. Ea suferea și de depresie. Reflectând la moarte într-un interviu din 2018 pentru Pitchfork, Julee Cruise a spus: „Dar nu voi fi îngropată. Îmi voi amesteca cenușa cu câinii. Îmi vor împrăștia cenușa în Arizona, iar Arizona va deveni albastră. Nu va mai fi o întindere roșie.”

Julee Cruise
Julee Cruise și soțul ei

Vestea morții lui Julee Cruise a fost confirmată de soțul ei, Edward Grinnan, pe Facebook: „Ea a părăsit acest tărâm în propriile ei condiții. Niciun regret”, a scris el. „Acum se află în pace.” Grinnan a adăugat: „I-am cântat [melodia lui B-52] „Roam” în timpul tranziției ei. Acum va hoinări pentru totdeauna. Odihnește-te în pace, iubirea mea.”

Grinnan a dezvăluit câteva zile mai târziu că soția lui s-a sinucis după ce s-a luptat cu „lupusul, depresia și dependența de alcool și droguri”.

„Profund întristat de dispariția lui Julee Cruise astăzi”, a scris actorul Kyle MacLachlan, care a jucat în Blue Velvet și Twin Peaks, pe Twitter. „Vocea ei angelică ne-a transportat pe toți într-o altă dimensiune. Acum, ea plutește printre îngeri. Trimit dragoste familiei, prietenilor și fanilor ei astăzi.” David Lynch i-a adus, de asemenea, un omagiu „marii cântărețe și unei ființe umane grozave”.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO