Căutare

Share this article

Actorul despre care se spune că a făcut unul dintre cele mai bune roluri din istoria televiziunii – Walter White în Breaking Bad – Bryan Cranston a fost la un pas să-și rateze cariera din cauza părinților care, după ce că nu i-au fost alături în copilărie, au simțit nevoia să-și proiecteze asupra lui și la maturitate frustrările și nereușitele lor. Talentul s-a ținut însă scai de actor și l-a readus pe calea lui, iar primele roluri importante au venit aproape de 40 de ani. Este aproape un actor atipic, devenit star după vârsta de 50 de ani, dar care în doar câțiva ani a adunat în palmares 5 premii Emmy, 2 premii Tony și o nominalizare la Oscar. Viața lui Bryan Cranston a fost presărată cu multe piedici, dar iubirea pentru arta teatrală și cinematografică a reușit să învingă.

Viața lui Bryan Cranston – Părăsit de tată, trimis de mamă la bunici, Bryan Cranston și-a trăit copilăria alături de demonii abandonului

Bryan Lee Cranston s-a născut ca să fie actor în ciuda tuturor piedicilor, deloc puţine. Părinţii săi au cochetat toată viaţa cu actoria, iar el s-a născut la Hollywood. Tatăl a fost cel care l-a dus pentru prima dată pe platoul de filmare, pe când avea doar 7 ani, când puştiul a filmat o reclamă pentru United Way. I-a plăcut, aşa că la şcoală a intrat în trupa de teatru, iar timpul liber şi-l petrecea împreună cu fratele lui, Kyle, la cinematograf. Se întorceau după film acasă şi puneau apoi în scenă momentele preferate.

Bryan Cranston, foto: gq.com

Doar că pasiunea pentru actorie a fost dată deoparte în momentul în care tatăl lor a decis să-i părăsească, iar el şi fratele său au ajuns la o fermă, în grija bunicilor, în timp ce sora lor a rămas în grija mamei. Exact ca într-un film de mâna a doua, bărbatul a plecat să își cumpere țigări și nu s-a mai întors. Actorul avea să mărturisească mulţi ani mai târziu că niciunul dintre părinţii lui nu a fost în stare să-şi protejeze familia, iar deciziile lor i-au afectat pe el și frații săi multă vreme. Atât de mult încât Bryan, în ciuda talentului, a hotărât că actoria nu este pentru el şi a început să se pregătească pentru activitatea în poliţie. Era pasionat de chimie şi a şi absolvit un curs de pregătire în domeniul ştiinţelor folosite în activitatea de poliţie, de la criminalistică la psihologie şi psihiatrie, dar şi părţile juridice ale activităţii.

Viața lui Bryan Cranston – Focul actoriei a ars mereu în sufletul lui în ciuda piedicilor repetate

Şi când viitorul său părea bătut în cuie, Cranston a plecat într-o călătorie cu motocicleta, prin ţară. Atunci s-a redescoperit şi şi-a redescoperit iubirea pentru scenă. Când s-a întors a început să urce pe scenele teatrelor locale şi regionale, dar părinţii săi l-au întors din nou din drum. Marcaţi de eşecurile lor, aceştia i-au explicat că nu e o idee prea bună să devină actor şi i-au pus o nouă barieră. Au urmat ani în care tânărul Cranston a lucrat în domenii care mai de care mai variate. A oficiat căsătorii, a fost chelner, paznic de noapte, a încărcat camioane cu marfă, a fost operator video pentru un serviciu de întâlniri şi paznic în supermarket.

Bryan Cranston, foto: hotmodelsactress.com

A avut nevoie de aproape 10 ani ca să revină în lumea actoriei şi a început timid, cu roluri mici şi reclame. A început apoi să primească roluri tot mai importante în seriale de televiziune şi să pună voce pentru personaje animate, printre altele şi pentru celebrul Power Rangers. 50 de dolari primea pentru o oră de muncă la aceste proiecte şi de obicei nu avea mai mult de 2-3 ore de lucru într-o zi.

Avea deja 38 de ani când a primit primul rol într-un serial ce avea să facă furori în întreaga lume. Bryan Cranston l-a interpretat vreme de mai bine de 3 ani pe dr. Tim Whatley, dentistul lui Jerry din Seinfeld. Rolurile au început să se înmulţească, începe să joace şi în filme de lungmetraj de la Hollywood, sub bagheta unor regizori precum Steven Spielberg, dar Cranston voia mai mult. În 1999 scrie şi regizează pelicula Last Chance, iar anul 2000 îi aducea primul rol principal în serialul de comedie Malcolm in the Middle. Timp de 6 ani a fost parte din proiect, iar în ultimii ani a început să şi regizeze episoadele, lucru ce i-a adus nu mai puţin de 3 nominalizări la Premiile Emmy. În acelaşi timp a continuat să aibă apariţii mai mult sau mai puţin consistente în multe filme şi seriale.

Viața lui Bryan Cranston – Rolul care i-a adus celebritatea și un lung șir de premii râvnite de toți marii actori

Avea 52 de ani când primea rolul ce avea să-l transforme într-un star, rolul lui Walter White în celebrul serial de televiziune Breaking Bad. Actorul a spus că s-a inspirat din viața tatălui său atunci când a construit personajul, cărând pe umerii săi toată povara oportunităților ratate. În scurt timp de la lansarea filmului criticii au început să se întreacă în ovaţii la adresa jocului lui Cranston. A câştigat de 3 ori consecutiv premiul Emmy pentru Cel mai bun actor într-o dramă de televiziune. În următorii 2 ani a fost din nou nominalizat, iar în al şaselea an a câştigat şi cel de-al patrulea Emmy din carieră. El şi Bill Cosby sunt singurii actori care au reuşit să câştige 3 Emmy consecutiv. În plus, nici în cazul Breaking Bad acesta nu a reuşit să fie doar actor, în ultimele 2 sezoane asumându-şi rolul de producător şi ocazional, şi pe cel de regizor.

Bryan Cranston, foto: ranker.com

Succesul din Breaking Bad i-a adus şi roluri mult mai consistente în pelicule mari de la Hollywood, inclusiv în drama istorică Argo, dar asta nu l-a oprit să pună voce în peliculele animate. Sigur, acum la alte prețuri decât la începutul carierei. S-a reîntors pe scena de teatru, iar interpretarea de pe Broadway din All the Way a președintelui american Lyndon B. Johnson a fost nu doar aclamată, dar și premiată cu mult-râvnitul premiu Tony pentru Cel mai bun actor dintr-o piesă. O adaptare după aceeași piesă a fost realizată de către HBO, cu același Cranston în rolul principal, iar filmul a primit 8 nominalizări la Premiile Emmy și una la Critics Choice. Rolul din Trumbo i-a adus și prima nominalizare la Oscar, iar reîntoarcerea pe Broadway pentru o adaptare după lungmetrajul Rețeaua i-a adus anul trecut cel de-al doilea Tony din carieră.

Bryan Cranston, foto: thetimes.co.uk

Viața lui Bryan Cranston – Viața personală, construită să-i vindece rănile din copilărie

Pe lângă actorie, regie și producție de film, Bryan Cranston are și multe alte interese. A produs un DVD, KidSmartz, făcut special pentru a învăța familiile cum să se ferească de răpitorii de copii și prădătorii din mediul online. Jumătate din banii câștigați în urma vânzării acestui DVD ajung la Centrul Național pentru Copiii Răpiți sau Exploatați.

După o căsătorie de 5 ani cu scriitoarea Mickey Middleton, Bryan Cranston s-a recăsătorit în 1989 cu actrița Robin Dearden. Au împreună o fiică, și ea actriță, iar Cranston nu s-a ferit niciodată să își exprime public dragostea față de soția și fiica lui. Suferințele din copilărie l-au pregătit să-și construiască familia de care nu a avut niciodată parte și, spre deosebire de părinții său, actorul și-a sprijinit foarte mult fata pe drumul ales.

Foto: dailymail.co.uk

La începutul verii Bryan Cranston a anunţat că a fost infectat cu coronavirus, iar după vindecare a mers să doneze plasmă pentru a ajuta alţi pacienţi.

promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO