fbpx

Căutare

Share this article

La 72 de ani, se poate spune despre Cher că a avut o viață plină, în care a bifat tot ce se putea, atât pe plan profesional, cât și personal. A câștigat premiu după premiu – Oscar, Grammy, Emmy, Golden Globe, a iubit, a suferit și a pierdut oameni dragi. Viața lui Cher a îmbinat succesul cu momentele dramatice: cariera de top nu a ferit-o de probleme. Și-a pierdut primul soț, despre care spune că a fost marea ei dragoste, într-un accident de schi, iar fiica ei a devenit bărbat. Nu i-a fost ușor, însă a găsit mereu puterea să treacă peste.

Cher, pe numele ei real Cherilyn Sarkisian LaPierre , s-a născut în 1946 în California. Provine dintr-o familie săracă: tatăl ei, de origine armeană, era șofer de camion, iar mama sa, care avea origini indiene, era o actriță puțin cunoscută. În momentul în care Cher a apărut pe lume, părinții ei deja divorțaseră: copila și-a cunoscut tatăl de abia când a împlinit 11 ani.

În copilărie, Cher nu a manifestat vreun telent deosebit, fiind o fetiță foarte timidă. Însă mama sa i-a insuflat dorința de a deveni vedeta. Așa că la numai 16 ani a părăsit orașul în care locuia, El Centro din California, a renunțat la școală (care adesea era dificilă din cauza dislexiei de care suferea) și s-a mutat împreună cu o prietenă la Los Angeles pentru a lua lecții de actorie.

 Sonny & Cher, cuplul iubit de întreaga Americă

Viața lui Cher s-a schimbat în momentul în care l-a cunoscut pe Sonny (Salvatore) Bono. Ea avea numai 17 ani, iar Sonny era deja un cântăreț cunoscut, cu numeoroase apariții la tv.  Inițial, Sonny i-a propus lui Cherilyn să locuiască în casa lui și să se ocupe de menaj. Așa că la început Cher făcea curățenie în casa viitorului ei soț și gătea pentru el. În timp, Sonny a descoperit că tânăra Cherilyn era cu adevărat interesată de muzică, în special de rock. În momentul în care și-a dat seama că Cher are o voce puternică, cu totul specială, relația lor s-a schimbat: au devenit parteneri de afaceri, iar apoi parteneri de viață.

Inițial Cher a lucrat ca și cântăreață de back up, iar apoi a înregistrat propriile piese. În 1964 a apărut prima ei melodie, “Ringo, I Love You”, cântăreață fiind nevoită să apeleze la un pseudonim, deoarece producătorii credeau că numele ei nu este “suficient de american”.

Dar aceasta a fost numai o scurtă etapă din viața lui Cher. Celebra cu adevărat a devenit în momentul în care a apărut cuplul de care America s-a îndrăgostit: Sonny&Cher. Bruneta, cu părul lung, cu un look exotic, Cher a cucerit imediat audiențele. În 1965 Sonny și Cher au scos albumul de debut – Look at Us, cu prima piesă lansată de pe el – I Got You Babe –  primul lor hit. Cuplul îndrăgit avea și propria emisiune la tv, cu audiențe foarte bune. “Ceea ce vedeau oamenii la tv era o bună reprezentație a felului în care era viața noastră în realitate: mereu puși pe distracție și pe râs”, a mărturisit cântăreață. Au urmat încă șapte albume, iar Sonny& Cher au devenit un adevărat fenomen.

“Sony & Cher Show” a rulat la tv timp de șapte ani: era un mix de scenete amuzante și muzică, iar în studio erau invitate cele mai tari vedete ale momentului.

În anii ’70 au fost lansate de către casa de discuri Sony piesele solo ale lui Cher “Gypsys, Tramps & Thieves,” “Half-Breed” și “Dark Lady”, care au devenit hituri peste noapte.

Cher era considerată o inovatoare în materie de modă, cu look-ul ei special: pantaloni colorați, bluze strâmte cu vedere la abdomen și veste de blană chic.

Viața lui Cher: nefericită în dragoste

Cântăreața a mărturisit ca celebritatea sa și a lui Sonny a afectat-o extrem de tare pe fiica lor, Chastity, născută în 1969.  Mereu în atenția publicului și în lumina reflectoarelor, cuplul începuse să aibă o viață haotică și instabilă. Pe scenă, Cher era calmă și sigură pe ea, însă în culise era un pachet de nervi. Se simțea captivă. “Singurul mod în care îmi puteam continua viața într-un mod fericit era să mă despart de Sonny și să pun capăt show-ului nostru. Vestea asta i-a devastat pe fanii noștri, la fel ca și pe producătorii emisiunii noastre de la CBS. Dar era un lucru care trebuia făcut. Eram pur și simplu nefericită”, a spus Cher în biografia ei.

În 1974 cei doi au divorțat și emisiunea lor a fost anulată. Au încercat să realizeze alte programe pe cont propriu, însă fără succes. Fanii îi voiau înapoi împreună, așa că, deși despărțiți, Sonny și Cher au mai încercat odată. Doar pe micile ecrane, nu și în viața privată. La început, audiențele au fost extrem de bune, publicul fiind curios în contextul în care, la un moment dat,  Cher era căsătorită cu alt bărbat ( rockerul Greg Allman) și însărcinată cu al doilea copil. Ulterior, lumea și-a pierdut interesul și showul a fost anulat.

Dar Cher era în continuare nefericită și în noua căsnicie, în condițiile în care cel de-al doilea soț era dependent de alcool și heroina. Așa că în ’79 Cher era divorțată a doua oară și mama singură pentru doi copii. Își dorea o carieră serioasă la Hollywood, însă imaginea ei era pătată: ultimele emisiuni din seria Sonny & Cher fuseseră un eșec total, iar tabloidele scriau numai despre relațiile ei amoroase.

De-a lungul timpului Cher a fost cuplată cu actorii Val Kilmer, Eric Stoltz si Tom Cruise, jucătorul de hockey Ron Duguay, producătorul Josh Donen, chitaristul trupei Bon Jovi Richie Sambora și Rob Camilletti, un bărbat cu 18 ani mai tânăr ca ea.

Star la Hollywood

Viața lui Cher a luat o cu totul altă întorsătură după ce a primit un rol în Silkwood, alături de Maryl Streep. “Nu o să uit niciodată când Silkwood a avut premiera la New York”: când numele meu a fost menționat publicul a început să râdă.  M-am simțit atât de prost”, a mărturisit Cher. Însă artista și-a dovedit în curând valoarea câștigând premiul Oscar pentru rolul din “Moonstruck”. A devenit ținta principală a paparazzilor. La 41 de ani, după 25 de ani în showbiz, Cher era în sfârșit acolo unde simțea că îi este locul.

Anii ’80 au dus-o pe Cher pe culmile succesului și în lumea muzicii: “If I could turn back time” a devenit un hit etern, în ciuda faptului că a fost interzis la tv din cauza outfitului prea provocator al artistei. Nici anii ’90 nu au fost mai puțin glorioși pentru Cher, care a scos hit după hit: “Shoop shoop Song”, “Walking in Memphis” și “One by One” au fost pe primele locuri în topuri. 1998 este anul care i-a adus lui Cher premiul Grammy pentru piesa “Believe”. Cântecele “Strong Enough” și “Living Proof” au transformat-o într-o gay icon.

Tragediile nu au ocolit-o

Totuși succesul din carieră nu i-a făcut viața lui Cher mai ușoară. Cher a fost nevoită să înfrunte o nouă provocare: fiica sa Chastity a anunțat-o că este gay și în timp a apelat la diverse proceduri pentru a deveni bărbat. Cher a recunoscut că nu a primit prea bine vestea. “Nu știam ce să fac și la cine să apelez. Eram devastată. Partea tare e că întotdeauna am știut că e gay, doar că nu am vrut să recunosc”, a mărturist artista. Ulterior, Cher și-a acceptat fiica așa cum e.

O altă tragedie a afectat viața lui Cher: moartea neașteptată a lui Sonny, în 1998, într-un accident de schi.  “Eram la Londra când am auzit vestea. M-a sunat fiica mea și mi-a spus că a murit. Am renunțat la tot și am plecat la aeroport, cu toată presa după mine, urmărindu-mi fiecare mișcare. Deși eram despărțiți de 24 de ani, nu puteam să uit că mi-am petrecut un sfert de viață cu omul ăsta”, a spus Cher.

În vârstă de 72 de ani, Cher este încă într-o formă de excepție. În urmă cu doi ani a susținut un turneu, dar a și uimit pe toată lumea cu apariția sa de la Billboard Music Awards. Cu outfiturile pe care le purta în tinerețe, Cher a demonstrată că pentru ea vârsta nu este decât un număr.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO