Căutare

Share this article

Cântăreața galeză Duffy a fost una dintre cele mai interesante voci de la finalul anilor 2000. Hiturile „Rockferry”, „Mercy”, „Warwick Avenue”, „Stepping Stone” sau „Rain on Your Parade” au transformat-o într-un superstar. Dar celebritatea a venit la pachet cu teama de a deveni un alt om și cu aproape o cădere nervoasă care a făcut-o să se gândească la o viață de pustnic.

Iar după eșecul celui de-al doilea său album, Duffy a dispărut total din lumea artistică. A declarat atunci că își va lua o pauză, însă nimeni nu știa ce înseamnă asta. Și ani buni nimeni nu a mai auzit de ea. Până când, Duffy a dezvăluit momentele îngrozitoare prin care a trecut și trauma pe care încearcă să o depășească în prezent. Artista a declarat că a fost „drogată, violată și ținută captivă timp de mai multe zile”.

Dar cine este Duffy? Cum a ajuns cel mai bine vândut artist din Marea Britanie? Și cum vorbește despre momentul înfiorător prin care a trecut?

„Să nu crezi că suntem OK, doar pentru că sunt aici. M-ai rănit foarte rău, dar nu voi plânge pentru tine” (Duffy, Mercy)

Duffy, al cărei nume real este Aimee Anne Duffy, s-a născut în Nefyn, Gwynedd, dintr-un tată englez cu rădăcini irlandeze, John Duffy, născut în Liverpool și o mamă, Joyce, născută în Caernarfonshire. Cântăreața a crescut în Nefyn alături de sora sa geamănă, Kate și de sora mai mare, Kelly Ann. Părinții ei au divorțat atunci când Duffy avea doar zece ani, iar ea s-a mutat cu mama și surorile sale în Letterston.

La 14 ani a stat într-o casă a poliției după ce autoritățile au descoperit că fosta soție a tatălui său vitreg, Philip Smith, plătise 3,000 de lire unui asasin pentru a-l omorî pe acesta. Dawn Watson a fost atunci condamnată la trei ani și jumătate de închisoare. „A fost un moment îngrozitor, înspăimântător”, a declarat Duffy despre acest eveniment din viața sa într-un interviu acordat The Guardian. Cântăreața s-a simțit izolată în aceea casă și a fugit la tatăl sau care locuia în Nefyn, iar mama și surorile sale nu au mai vorbit cu ea pentru mai bine de un an.

Divorțul părinților săi și toate lucrurile care i s-au întâmplat au făcut-o să se refugieze în alcool și chiar să fure o barcă. Dar asta nu a împiedicat-o să intre la Universitatea Chester și să studieze Commercial Music Production, iar din 2004 să urmeze cursurile de Performing Arts.

Și la 23 de ani să lanseze piesa „Rockferry” (2007), urmat de hitul „Mercy” (2008) cu care a intrat în toate topurile din lume. Iar în același an, Duffy a lansat albumul „Rockferry” care a devenit cel mai bine vândut album din UK în acel an. „Rockferry” a fost vândut în peste 7 milioane de exemplare în toată lumea, primind de mai multe ori distincția de album de platină. Iar cu „Mercy”, Duffy a devenit prima femeie galeză care să fie numărul 1 în topul UK Singles Chart din 1983. Și, mai mult decât atât, cu peste 4 milioane de lire avere estimată în 2009, Duffy a fost inclusă în topul celor mai bogați tineri artiști britanici.

„Poate vă veți întreba de ce nu am ales să-mi spun drama prin muzică. Nu am făcut-o pentru că nu am vrut să arăt lumii durerea din ochii mei”

În ciuda succesului său mondial, Duffy a declarat pentru Telegraph că a fost foarte aproape de o cădere nervoasă din cauza presiunii pe care o simțea datorită celebrității. Cântăreața a adaugat că s-a gândit serios atunci, în septembrie 2008, să ducă o viață de pustnic, dar că s-a răzgândit datorită fanilor săi.

După succesul primului său album, „Rockferry”, Duffy a scos un al doilea material, „Endlessly” (2010) care a fost, însă, un eșec. Iar după toate criticile pe care le-a primit, artista a hotărât să ia o pauză până la următorul său proiect. În această perioadă și-a făcut debutul în cinematografie, în filmul „Patagonia” și apoi a scris muzica pentru filmul „Legend” (2015), în care a și interpretat-o pe actrița americană Timi Yuro.

Însă, foarte multă lume s-a întrebat ce s-a întâmplat cu Duffy. De ce a dispărut total din lumea artistică. Și daca o să mai revină vreodată. Ei bine, după foarte mult timp, cântăreața a explicat ce i s-a întâmplat.

Duffy a mărturisit, printr-o postare pe contul de Instagram, experiența îngrozitoare prin care a trecut. Cântăreața a scris că „acesta este adevărul și credeți-mă vă rog că acum sunt bine și în siguranță. Nici nu vă puteți imagina de câte ori m-am gândit să scriu aceste rânduri. Am fost violată, drogată și ținută captivă timp de mai multe zile. Am supraviețuit, dar recuperarea a durat foarte mult”.

Cântăreața galeză care a câștigat trei premii Brit (British Breakthrough, Best British Female și Best British Album) și un Grammy (Best Pop Vocal Album) după succesul albumului de debut „Rockferry” a continuat în postare: „nu pot explica. Mulți dintre voi se întreabă ce s-a întâmplat cu mine, unde am dispărut și de ce. Un jurnalist m-a contactat, a dat de mine și i-am spus totul vara trecută. A fost bun cu mine și m-am simțit atât de bine să pot vorbi în sfârșit despre asta”. În zilele următoare, artista va da mai multe detalii despre drama prin care a trecut.

 

View this post on Instagram

 

You can only imagine the amount of times I thought about writing this. The way I would write it, how I would feel thereafter. Well, not entirely sure why now is the right time, and what it is that feels exciting and liberating for me to talk. I cannot explain it. Many of you wonder what happened to me, where did I disappear to and why. A journalist contacted me, he found a way to reach me and I told him everything this past summer. He was kind and it felt so amazing to finally speak. The truth is, and please trust me I am ok and safe now, I was raped and drugged and held captive over some days. Of course I survived. The recovery took time. There’s no light way to say it. But I can tell you in the last decade, the thousands and thousands of days I committed to wanting to feel the sunshine in my heart again, the sun does now shine. You wonder why I did not choose to use my voice to express my pain? I did not want to show the world the sadness in my eyes. I asked myself, how can I sing from the heart if it is broken? And slowly it unbroke. In the following weeks I will be posting a spoken interview. If you have any questions I would like to answer them, in the spoken interview, if I can. I have a sacred love and sincere appreciation for your kindness over the years. You have been friends. I want to thank you for that x Duffy Please respect this is a gentle move for me to make, for myself, and I do not want any intrusion to my family. Please support me to make this a positive experience.

A post shared by @ duffy on

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO