Căutare

Share this article

Viața lui Emily Watson, actrița care a jucat impecabil rolul lui Ulana Khomyuk în „Cernobîl”, mini seria HBO care a pus pe tapet adevăruri extrem de dureroase din timpul tragediei din Ucraina, începe în Anglia anului 1967, într-o familie de intelectuali din clasa mijlocie. Mama sa era profesoară de limba engleză, iar tatăl era arhitect. Talentul pentru jocul actoricesc i-a adus premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în primul film în care a jucat, Breaking the Waves, în regia lui Lars von Triers.

La scurt timp după acest moment, Emily Watson declara: „La primul film de Oscar funcționam cu siguranță într-un mod suprarealist. Era ca și cum mă priveam pe mine la ceremonie. Cu toate acestea, a fost un moment minunat. Hei, a purta o rochie frumoasă și a fi înconjurată de oameni frumoși, nu e chiar un mod groaznic de a-ți petrece seara. La a doua nominalizare la Oscar m-am dus pur și simplu, cu planul de a mă simți bine. Oamenii cred despre mine că sunt o actriță prea serioasă, însă nu este deloc așa”.

Dar cum a fost viața lui Emily Watson înainte de a apărea public și care sunt lucrurile pe care nu le știm despre ea?

Emily Watson în Cernobyl

Viața lui Emily Watson înainte de scenă

Emily Watson s-a născut și a fost crescută în Londra. Conform unei descrieri proprii, Watson a urmat cursurile universității din Bristol, timp de trei ani, în care a studiat literatura engleză. Pasionată de film, a aplicat la școala de dramaturgie, însă a fost respinsă din prima.

Însă nu s-a demotivat. Timp de încă trei ani a acceptat tot felul de job-uri în biserică și ca ospătăriță pentru a se putea întreține și, într-un final a fost acceptată la școala de actorie.

În 1992 a fost angajată la Royal Shakespeare Company unde l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Jack Waters. Până în 1996 a apărut în tot felul de piese de teatru, iar atunci a fost selectată pentru a juca rolul lui Bess McNeill din filmul Breaking the Waves. Acest rol îi fusese inițial distribuit  lui Helena Bonham Carter, însă aceasta din urmă s-a retras din cauza scenelor de sexualitate explicită. Emily Watson a fost cumva a doua variantă, însă s-a dovedit a fi cea câștigătoare deoarece, pentru filmul ei de debut a primit premiul Oscar.

Despre prima sa apariție la Cannes, Emily Watson spunea amuzată: „A fost un fel de botez atunci, deoarece nu mai interacționasem cu presa. Nu acordasem nici un interviu vreodată. Nu jucasem până atunci în nici un film, nu știam nimic. Așa că am ajuns cu acest film extraordinar la Cannes, în plină publicitate și, bineînțeles, Lars von Trier nu era acolo. Noi, actorii, am fost lăsați să explicăm ce vrea să spună acest film extraordinar”.

Emily Watson în Breaking the Waves

Viața lui Emily Watson după Oscar

După această experiență, succesul nu s-a lăsat așteptat nici în Marea Britanie unde a primit rolul principal în filme precum Metroland sau The Mill on the Floss. În 1997 a apărut alături de Daniel Day-Lewis într-un film extrem de emoționant, una dintre poveștile preferate ale americanilor, The Boxer.

În următorii doi ani a fost extrem de apreciată de critici pentru interpretarea rolului violoncelistei Jacqueline du Pré în filmul Hilary and Jackie, dar și pentru faptul că a aterizat din senin în distribuția lui Tim Robbins, Cradle Will Rock.

Încununarea succesului american a venit în 1999, odată cu filmul Angela’ Ashes, adaptare a bestsellerului lui Frank McCourt.

Statutul de actriță foarte bună la Hollywood, s-a cimentat în 2002, odată cu rolurile pe care Emily Watson le-a jucat în Red Dragon (a treia parte din seria Hannibal Lecter a lui Thomas Harris), în futuristul Equilibrium și, cel mai notabil, Punch-Drunk Love, unde a jucat alături de Adam Sandler.

Astăzi Emily Watson trăiește alături de soțul ei și de cei doi copii ai lor în Londra și în continuare, scena ei are câte o cortină de o parte și de alta a oceanului, fiind atât aplaudată la teatre din Lonrda, cât și pe Broadway și apărând în filme excepționale produse în SUA.

Emily Watson alături de soțul ei, Foto: Shutterstock

Picanterii din viața lui Emily Watson

 • Emily Watson este una dintre foarte puținii actori nominalizați la Oscar încă de la debut.
 • Pentru filmul Atonement, Watson a fost abordată ca să o interpreteze pe Emily Tallis, însă, până la urmă, acest rol i-a fost atribuit lui Harriet Walter.
 • Emily Watson este fan înfocat al echipei de fotbal britanice, Arsenal.
 • Interpretarea ei pentru Bess McNeil, a fost desemnată a 18 în topul celor mai bune 100 interpretări ale tuturor timpurilor, de către revista Premiere, în anul 2006.
 • Emily Watson a fost propusă pentru rolul din filmul Bridget Jones’s Diary, alături de alte nume britanice precum Kate Winslet sau Rachel Weisz, sau americanca Cameron Diaz.
 • A fost observată de către lars von Trier, în timpul piesei de teatru „The Children’s Hour” unde o juca pe Lillian Hellman, o tânără studentă care i-a adus acuzații false de lesbianism profesoarei ei.
 • Timp de doi ani a studiat la British Shakespeare School of Acting până să fie observată de von Trier. La premiera de la Cannes a filmului Breaking the Waves (1996), cineva a apucat-o de umeri și i-a spus: „Viața ta se va schimba pentru totdeauna”. Și așa a fost.
 • Emily Watson a fost prima alegere pentru filmul Amélie (2001), însă a renunțat la rol din motive personale. Însă și-a lăsat amprenta asupra filmului deoarece numele filmului a fost dat după ea.
Emily Watson alături de Daniel Day-Lewis în The Boxer
 • În 2003 a fost nominalizată la premiul Laurence Oliver Theater, pentru cea mai bună actriță din 2002, având la bază performanța sa din piesa de teatru „Uncle Vanya”, piesă pe care a jucat-o și pe Broadway.
 • Emily Watson a primit în anul 2015 titlul de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic, din partea reginei Marii Britanii, pentru serviciile sale aduse teatrului.
 • Emily Watson este doar cu 16 ani mai mare decât Felicity Jones care a jucat rolul fiicei ei în filmul The Theory of Everything (2014).
 • Este foarte des confundată cu actrița din filmele Harry Potter, Emma Watson, din cauza similarității numelor. Emily nu încearcă niciodată să corecteze greșeala și adeseori le spune oamenilor că se simte chiar flatată de către cei care cred că are 21 de ani.
 • Watson a fost prima alegere pentru rolul reginei Elizabeth I din filmul Elizabeth (1998), însă a refuzat acest film în favoarea lui „Hilary and Jackie”, iar rolul a ajuns la Cate Blanchett.
 • Emily Watson a jucat de trei ori alături de Philip Seymour Hoffman și tot de trei ori avându-l coleg de platou pe Geoffrey Rush. Și a apărut în două filme alături de Christian Bale.
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO