Viața lui Cate Blanchett în 41 de situații dramatice - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Cate Blanchett în 41 de situații dramatice

„Dacă aș fi avut drumul meu, dacă aș fi avut noroc, dacă aș putea merge pe marginea întregii mele vieți - acel mare sentiment de așteptare și emoție fără dezamăgire – aceasta ar fi fost starea ideală!” – Cate Blanchett
Share this article

Viața lui Cate Blanchett începe în Australia anului 1969 și ajunge să numere o mulțime de premii de recunoaștere pentru activitatea sa actoricească. Probabil cele mai bune filme ale ei au fost „The Aviator”, „Elizabeth” sau „Carol. În Australia natală, Cate Blanchett a studiat la Institutul Național de Artă dramatică și a debutat cu o carieră în teatru înainte de a fi distribuită în primul film american, „Paradise Road” în 1997. De atunci, viața lui Cate Blancett s-a derulat în cel puțin 53 de filme aclamate și criticate de cei mai renumiți oameni de film.

Iată 41 de situații în care această dramatică actriță a jucat rolul principal:

 • Mama lui Cate Blanchett, June, a fost o profesoară de origine australiană și un cunoscut dezvoltator imobiliar. Tatăl ei, Robert, era american. El era originar din Texas și a întâlnit-o pe June în Melbourne fiind ofițer în armata navală a Statelor Unite. Deși nu a rămas chiar atunci în Melbourne, era evident că este foarte îndrăgostit deoarece a cerut aproape imediat relocarea în Australia unde s-a căsătorit și s-a reorientat profesional, devenind om de publicitate.
 • Când Cate avea doar 10 ani, a cunoscut ce înseamnă suferința adevărată atunci când și-a pierdut tatăl. Robert a murit subit din cauza unui atac de cord, la vârsta de 40 de ani. Mama ei se pare că nu a trecut niciodată peste această durere deoarece nu s-a recăsătorit niciodată și s-a chinuit singură să o crească pe Cate și pe frații ei.
Foto: Shutterstock
 • A pierde un părinte la o vârstă atât de fragedă, este cu adevărat tragic, însă Cate Blanchett a descoperit o modalitate de a lupta cu trauma, prin munca ei. Deși este fermă când spune că nu folosește actoria pe post de „terapie”, ea recunoaște că a fost cathartică și a reușit să găsească pacea.
 • Când vorbește despre primul ei fiu, Dashiell, Cate îi spune „Experimentul”. Asta justificat cumva de faptul că a fost primul născut și atât ea cât și soțul ei au fost tot timpul într-un proces de învățare. Așa cum explica într-un interviu acordat Daily Mail, amândoi au făcut o mulțime de greșeli cu fiul lor, greșeli din care, speră că au avut de învățat. Din fericire pentru ei, au mai avut încă trei copii pe care au putut să experimenteze.
 • Cu toată splendoarea Hollywood-ului, este ușor să uiți faptul că nu toate celebritățile au început ca fiind bogate. Faptul că tatăl ei a murit așa de tânăr, că mama ei a trebuit să crească singură trei copii, a făcut-o pe Cate să realizeze că trebuie să se susțină singură. Așa că își amintește adeseori îngrijorarea ce o încerca atunci când venea vorba despre bani. Mama sa lucra, însă tot timpul făcea datorii deoarece era nevoită să plătească scump educația copiilor ei. Această experiență a ajutat-o mult atunci când a trebuit să joace în Blue Jasmine, rolul unei femei extrem de bogate devenită săracă peste noapte.
Cate Blanchett în Blue Jasmine
 • Cate Blanchett este cunoscută pentru faptul că muncește din greu, iar atunci când este adus în discuție acest subiect, de fiecare dată o dă exemplu pe mama sa. Văzându-și mama cât de mult muncește pentru a întreține familia, și-a făcut curaj și la vârsta de 14 ani și-a căutat prima slujbă. A mințit că este mult mai mare pentru a obține un job într-un cămin de bătrâni.
 • Surprinzător, actoria nu a fost cursul original pentru care Cate Blanchett a optat la școală. Inițial ea a intrat la Universitatea din Melbourne cu gândul de a studia istoria artei, actoria fiind în principal un hobby. După ce a văzut-o jucând într-o piesă studențească, sora ei i-a spus că nu o mai vedea pe Cate pe scenă – doar personajul ei. Această remarcă a făcut-o pe Blanchett să renunțe la facultate și să se mute la Sydney pentru a intra la școala de actorie.
 • În primii ani de actorie, „artistul înfometat” a fost tema care i s-a aplicat perfect lui Cate Blanchett. Dacă îți imaginezi că New York-ul este un oraș scump, trebuie să încerci să trăiești în Sydney. Când Blanchet și-a terminat școala, s-a mutat într-o căsuță mică al cărui geam dădea într-un zid de cărămidă și își economisea banii ca să poată să-și ia cafea o dată la două zile.
 • Cate Blanchett este căsătorită cu dramaturgul, scenaristul și regizorul Andrew Upton de mai bine de 20 de ani. Când vorbește despre căsnicia ei, ea spune că probabil cea mai bună parte a unei căsătorii este onestitatea. Este recunoscătoare că poate discuta cu soțul ei despre orice subiect fără a-i fi teamă că va fi judecată, iar el îi poate spune oricând să tacă atunci când ea o ia razna și vorbește prostii.
Viața lui Cate Blanchett, soțul ei, Andrew Upton
 • În cea mai mare parte, Blanchett spune că este bună să jongleze diferitele fațete ale vieții sale, dar, din când în când, totul devine prea mult și deviază. În mod ironic, nu lucrurile mari o deconcentrează, ci acelea mici precum faptul că nu-și găsește stiloul la un anumit moment.
 • Cu toată faima și realizările, Cate își face griji că nu trăiește la standardele celorlalte mame ale copiilor ce învață la aceeași școală privată cu cu copiii ei. Ea a mărturisit că adeseori se judecă singură cu privire la abilitățile ei de părinte și la aspectul ei, fără să pună în balanță provocările prin care trece atunci când trebuie să se împartă între muncă și copii.
 • La Festivalul de la Cannes din 2018, Cate Blanchett le-a condus pe Selma Hayek, Kristen Stewart și pe alte 79 de actrițe, producătoare și regizoare, într-un marș de protest umăr la umăr, pe covorul roșu, pentru a cere drepturi de plată egale pentru femei și bărbați și pentru a pune capăt hărțuirilor sexuale de la Hollywood. Blanchett, care a fost aleasă și ca președinte al juriului festivalului, a spus în declarația sa: „Solicităm ca locurile noastre de muncă să fie diverse și echitabile, astfel încât să poată reflecta cel mai bine lumea în care trăim”.
Cate Blanchett în cel mai mare protest pentru drepturile femeilor, la Cannes 2018
 • Când Cate Blanchet și-a întâlnit pentru prima dată viitorul soț, pe Andrew Upton, pe platourile de filmare, nu se poate spune că s-au plăcut la prima vedere. El credea că este distantă, iar ea și-a spus că este arogant. Cu următoarea ocazie, lucrurile s-au schimbat. S-au conectat în timpul unui joc de poker la o petrecere și au sfârșit prin a pleca împreună acasă, în aceeași seară. Trei săptămâni mai târziu, el a cerut-o de soție și s-au căsătorit.
 • Blanchet a primit distincția de a fi prima persoană care câștigă premiul „Sydney Critic’s Circle pentru cea mai bună lansare, pentru rolul ei în Kafka Dances și premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru producția Oleanna ce s-a jucat la Compania de Teatru din Sydney. Actorul cu care a jucat în Oleanna a fost Geoffrey Rush.
 • Într-un interviu acordat Sky News cu ocazia lansării filmului Ocean’s 8, Cate Blancett a discutat despre presiunea simțită atunci când este vorba de a atrage publicul la un film cu o distribuție feminină. A recunoscut că s-a rugat ca filmul să aibă încasări bune pentru că altfel ar fi fost reintrodusă ideea că nimeni nu vrea să vadă un film doar cu femei.
 • Când Cate Blanchett avea 18 ani, a fost în vacanță în Egipt. Mulțumită unui coleg ce era cazat la același hotel cu ea, în Cairo, a obținut un rol în filmul egiptean de box office, Kaboria. A apărut în trei scene, într-una dintre ele dansând pe piesa principală a coloanei sonore a filmului.
 • Edith, bebelușa familiei, este fiica adoptată de Cate și soțul ei. Prin urmare este cea care poartă hainele rămase mici de la frații ei. Blanchett desconsideră atitudinea tradițională legată de hainele copiilor spunând că ceea ce poartă fiica ei chiar nu contează, deoarece contează doar cine va fi ea.
 • Toate cele trei sarcini ale actriței au fost neplanificate și așa cum a mărturisit într-un interviu după nașterea celui de-al treilea copil, „au apărut din senin”. Chiar dacă adopția a necesitat ceva organizare și planificare, Blanchett și soțul ei, în general consideră că e mai bine să lași lucrurile să se întâmple de la sine, decât să îți bați capul cu planificările.
 • În 2015, cu câteva zile înainte de a apărea pe covorul roșu, pentru a șaptea oară la Oscar, fiind nominalizată pentru filmul Carol, Blanchett încerca să stârnească interesul pentru lansarea pe DVD a filmului său, „Truth”. Filmul care a cronicizat scandalul „Rathergate” din 2004, a debutat cu recenzii puternice la Festivalul de Film de la Toronto, dar nu a reușit să facă un zgomot similar în box office.
 • În mai 2018, Cate Blanchet a fost anunțată drept prima ambasadoare a frumuseții feminine pentru brandul Giorgio Armani Beauty. În ultimii cinci ani a fost imaginea parfumului acestui brand, Si, iar azi reprezintă întreaga gamă de produse de îngrijire a pielii și make-up
 • Când rolul ei din trilogia The Lord of the Rings s-a terminat, Cate nu a rezistat tentației de a lua acasă un suvenir. A păstrat protezele pentru urechile de elf pe care le-a purtat jucând rolul lui Galadriel și le-a colorat în bronz.

 • Cate Blanchett este singurul actor care a câștigat Oscarul portretizând un alt câștigător de Oscar. Rolul său ce a înfățișat-o pe Kathrine Hepburn în filmul „The Aviator” a fost extrem de precis.
Cate Blanchett în The Aviator
 • A juca rolul unui personaj de sex opus este o adevărată provocare, însă Cate a găsit o soluție interesantă atunci când l-a jucat pe Bob Dylan în experimentalul „I’m Not There”. Ea a spus că faptul că și-a îndesat o șosetă umplută în pantaloni, a ajutat-o să meargă ca un bărbat, lucru ce i-a dat mai multă credibilitate.
 • Criticii au spus adesea că Blanchett a avut o mare varietate de roluri, ceea ce nu e deloc neadevărat. De două ori a jucat rolul unei regine, a jucat-o pe Katherine Hepburn, dar și pe Bob Dylan, ca să nu mai vorbim de diabolica soră a lui Norse God, o mamă vitregă ticăloasă și de gospodina bogată din anii ’50.
 • Din momentul în care a apărut pe scenă, la Compania de teatru din Sydney, Cate Blanchett a atras atenția privind capacitatea sa actoricească și părea că nu mai e loc de îmbunătățiri în ceea ce privește prestația ei. Când a fost întrebată dacă este de părere că jocul ei s-a îmbunătățit de la teatru până acum, a răspuns: „Sper că am devenit mai bună”.
Cate Blanchett jucându-l pe Bob Dylan
 • A fost un singur moment în timpul filmărilor pentru Cinderella când Blanchett nu s-a simțit în pielea personajului mamei vitrege, Lady Tremaine. Se întâmpla în sala de bal când Cenușăreasa și Prințul au început să danseze. Ea a spus că a fost un moment romantic atât de minunat care a făcut-o pur și simplu să suspine.
 • Cate Blanchett trebuia să joace la început personajul Anna, în filmul lui Mike Nichols, „Closer”, însă a renunțat în ultimul moment deoarece a aflat că este însărcinată.
 • Blanchet a fost adesea criticată pentru modul electic de alegere a rolurilor. Personajele sale nu sunt întotdeauna cele pozitive și frumoase, însă clar este că nu sunt niciodată plictisitoare.
 • Unul dintre sloganurile lui Cate Blanchett este: Dacă este să eșuezi, măcar fă-o în glorie”. Chiar și o actriță de Oscar poate avea un eșec, însă faptul că nu se teme de el, este un gest admirabil.
Cate Blanchett în Cinderella
 • Când i s-a oferit pentru prima dată rolul din piesa Oleanna, piesa care i-a adus consacrarea în lumea actoricească, primul ei gând a fost să refuze deoarece i se părea „o porcărie misogină” și nu era deloc încântată de politica sa sexuală, discutabilă.
 • Când Cate Blanchet avea 10 sau 11 ani și creștea în Australia, era extrem de complexată din cauză că se considera „deloc cool”. Era atât de anxioasă din cauza faptului că avea pielea foarte palidă, încât și-a aplicat ulei de bebeluș pe piele și s-a urcat pe un acoperiș subțire. În mintea ei, faptul că a stat o zi la soare era bine pentru bronz, însă mama ei i-a luat uleiul și i-a explicat care sunt riscurile expunerii prelungite la soare. Ea a înțeles extrema cealaltă și a adoptat stilul gotic.
 • Când Cate a acceptat să joace în filmul Manifesto, nu a realizat că a acceptat să joace 13 personaje diferite. Inițial a crezut că va juca patru personaje, însă regizorul se gândea la 24. S-au înțeles să se întâlnească la mijloc, însă ea a uitat numărul la care s-au înțeles și în continuare este surprinsă că a jucat 13.
 • Cate își compară relația amoroasă cu o reprezentație de circ. Așa cum explică ea, își poate face toate temele din lume pentru a se pregăti pentru rol, însă, la final, trebuie să se lasă să cadă în mâinile cuiva și să spere că va fi prinsă la momentul potrivit.
 • Mulți actori au jucat același rol într-o continuare a unui film, însă Cate Blanchett este una dintre cele șase actrițe din istoria Oscarului care a fost nominalizată de două ori pentru același rol din două filme diferite. Rolul ei ca regina Elizabeth I din filmul Elizabeth i-a adus Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol principal în 1998, iar cel din Elizabeth: The Golden Age, i-a adus a doua nominalizare. De asemenea este una dintre cele trei actrițe ale istoriei care au portretizat un bărbat.

 • Cel puțin în opt dintre filmele în care a activat Blanchett, a jucat personajul din titlul filmului, și probabil nu este o coincidență faptul că cel puțin jumătate dintre ele i-au adus o nominalizare.
 • Fiecare actor speră să ajungă să joace rolul vieții lor în carieră, iar în viața lui Cate Blanchett acesta a fost cel din filmul lui Woody Allen, Blue Jasmine. Performanța ei a adus peste 40 de premii ale industriei cinematografice, inclusiv BAFTA, Oscar, Screen Actors Guild Award și Golden Globe. Doar nouă actrițe pot spune că au fost suficient de norocoase să câștige toate cele cinci premii majore pentru același rol.
 • Înainte de a debuta în cariera actoricească, unul dintre primele roluri jucate de Cate Blanchett a fost cel dintr-o reclamă la biscuiți pentru brandul Tim Tam. În acea reclamă ea îi cerea duhului din lampă trei dorințe, iar pe prima a folosit-o pentru a avea un stoc nelimitat de biscuiți.
 • Cate Blanchet a scris profilul unei bune prietene, actrița Sarah Paulson pentru revista Time, la categoria „100 cele mai influente persoane” în 2017. Cele două s-au întâlnit în timpul filmărilor pentru filmul Carol, și Paulson s-a simțit imediat inspirată de frumoasa și talentata Blanchett. Iar Cate a numit-o „o perlă rară” ce se află „în fruntea unei generații de femei care schimbă peisajul industriei cinematografice și de televiziune”. Paulson a fost atât de emoționată încât a izbucnit în lacrimi, iar apoi a declarat că Blanchett o face să-și dorească să joace.
Cate Blanchett în Carol
 • Dacă speri că o vei descoperi pe Cate Blanchett alăturându-se lungii liste de celebrități din social media, vei fi extrem de dezamăgit. Blanchett nu aderă la cultura selfie și consideră că acei oameni care se preocupă de ceea ce cred alții sunt „patetici”. Chiar dacă spune că social media le oferă oamenilor o șansă de a se conecta, nu are nici un plan de a-și schimba poziția și de a adera și ea la această cultură.
 • În timpul apariției la Late Late Show, Orlando Bloom a dezvăluit o întâmplare amuzantă legată de colega sa de filmare din Lord of the Rings. În timpul filmărilor, el avea 23 de ea, iar ea 30, însă el se simțea extrem de atras de ea. Din păcate, ea nu i-a răspuns sentimentelor, însă asta nu l-a oprit să nu mai suspine după ea, din colțul camerei lui.
 • Ultima dată când Blanchet și-a văzut tatăl în viață, stătea la pian și îi făcea cu mâna în timp ce el trecea prin fața ferestrei. Aceea a fost ziua în care a murit, și din cauză că ea nu a reușit să-i dea o îmbrățișare de „la revedere”, a dezvoltat un ritual prin care nu poate pleca din casă până ce nu-și ia fizic la revedere de la întreaga familie.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora