Căutare

Share this article

Viața lui Jack Nicholson ar putea fi mai degrabă, subiect de telenovelă decât subiect de lungmetraj. Unul dintre cele mai interesante lucruri din viața lui este acela că a fost crescut de bunica sa despre care a crezut toată viața că-i este mamă, iar pe cea care i-a dat viață a cunoscut-o drept sora lui. Însă, dacă facem o incursiune în viața lui Jack Nicholson, vom descoperi o mulțime de lucruri interesante, savuroase, multe dintre ele abia rostite.

În lumea cinematografică am putea spune că sunt doi Jack Nicholson: Jack Nicholson de dinainte de „Easy Rider” (1969) și Jack Nicholson de după „Easy Rider”. Abia în 1969 talentul lui a fost pe deplin descoperit cu ajutorul acestui film, până atunci Nicholson jucând numai în filme de categoria a doua, filme horror, thriller, roluri care nu i-au făcut deloc cinste. Din 1969, întreaga lui carieră s-a schimbat la 180 de grade.

Viața și copilăria lui Jack Nicholson

Jack Nicholson s-a născut pe 22 aprilie 1937 în Neptune, New Jersey însă copilăria și-a petrecut-o în orășelul Manasquan al aceluiași stat. De când se știe a crezut că bunica lui îi este mamă, iar mama, June Frances Nicholson, sora mai mare. A descoperit adevărul în 1974  cu ajutorul unui jurnalist de la revista Time care a făcut cercetări atunci când a vrut să publice un profil al actorului. Însă, la momentul respectiv, atât bunicii materni, cât și mama lui muriseră de ceva timp, răpuși de cancer.

Zbor deasupra unui cuib de cuci

Sunt multe informații neclare legate de tatăl lui Jack. Se crede că numele acestuia a fost Don Furcillo, însă Jack nu a făcut niciodată testul ADN pentru a demonstra sau infirma afirmația.

Privit de către colegi drept clovnul clasei, elev foarte apreciat, Jack Nicholson a studiat actoria în liceu. După liceu, Nicholson a câștigat o bursă la University of Delaware, însă a ales să joace în filme în loc să meargă la facultate. De fapt, a plecat într-o excursie la Hollywood din care nu s-a mai întors nici măcar pentru examenul de absolvire a liceului.

Începutul carierei cinematografice

Odată mutat la Hollywood, Jack a început să lucreze pentru MGM, la studiourile de animație alături de legende precum Joseph Barbera sau William Hanna.

Și-a făcut debutul într-un film cu buget mic, o dramă pentru adolescenți, „The Cry Baby Killer” în 1958, unde a jucat rolul principal.

Pe tot parcursul anilor ’60 a continuat să joace numai în filme horror, cu buget mic, filme de mâna a doua.

Și-a încercat mâna și în scenaristică, semnând scenariul filmelor „The Trip” regizat în 1967 de către Roger Corman și Head (1968).

Marea revelație a venit abia în 1969 cu filmul Easy Rider ce i-a adus lui Jack Nicholson prima nominalizare la Oscar.

Jack Nicholson în Easy Rider

De aici a început să se construiască adevărata carieră cinematografică a lui Nicholson, anii 1970 aducându-i roluri și recunoaștere. Printre acestea s-a numărat capodopera lui Roman Polanski, Chinatown (1974) și Zbor deasupra unui cuib de cuci (1975), acesta din urmă aducându-i un Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal. Deși nu a primit nici o nominalizare pentru adaptarea romanului lui Stephen King, „The Shining” (1980) în regia lui Stanley Kubrick, acesta se pare că va rămâne unul dintre cele mai importante roluri ale sale.

Următorul Oscar l-a primit pentru rolul secundar din Terms of Endearment (1983), iar cel de-al treilea a apărut în 1997, de această dată pentru rolul principal din As Good As It Gets.

Nicholson a adunat 12 nominalizări la Oscar (8 pentru cel mai bun actor în rol principal și 4 pentru rolurile secundare), lucru care l-a făcut cel mai nominalizat actor din istorie.

Jack Nicholson la cea de-a 82-a decernare a premiilor Oscar, Foto: Shutterstock

În istorie mai sunt doar doi actori care au câștigat trei statuete: Daniel Day Lewis și Walter Brennan.

Jack Nicholson a câștigat șase Globuri de Aur și a primit Kennedy Center Honor în 2001.

În 1994 a devenit unul dintre cei mai tineri actori recompensați cu premiul AFI pentru întreaga carieră.

Viața Personală a lui Jack Nicholson

Jack Nicholson are cinci copii: fiica cea mai mare, Jennifer Nicholson (născută în 1963) din mariajul cu Sandra Knight (singura femeie cu care s-a căsătorit), ce s-a destrămat în 1968; Caleb James Goddard (născut în 1970) cu Susan Anspach;  Honey Hollman (născută în 1981) cu supermodelul danez Winnie Hollman; Lorraine Nicholson (născută în 1990) și Ray Nischolson (născut în 1992) cu Rebecca Broussard.

Jack Nicholson și cei mai mici copii ai lui, Lorraine și Ray

Nicholson a afirmat că doar copiii cresc calitatea vieții: „Copiii oferă vieții voastre o rezonanță pe care nu o poate avea fără ei … Ca tată, sunt acolo tot timpul. Le ofer dragoste necondiționată. Și am o mulțime de abilități cu ajutorul cărora îi pot ajuta să se exprime”.

Picanterii din viața lui Jack Nicholson

Averea lui Jack Nicholson a fost estimată la peste 400 de milioane de dolari.

Jack Nicholson a declarat la un moment dat că rolurile lui favorite au fost cele din Zbor deasupra unui cuib de cuci, Batman, Hoffa și As Good as It Gets. Odată a descris personajul Joker ca fiind versiunea psihotică a lui Bugs Bunny.

Joker by Jack Nicholson

Împreună cu Dustin Hoffman și Warren Beatty a fosty solicitat să joace rolul lui Michael Corleone în filmul Godfather (1972).

Un fan înrăit al baschetului, Nocholson poate fi găsit frecvent în tribună la meciurile celor de la Los Angeles Lakers. Iar la baseball este fanul pe viață al New York Yankees.

Multă vreme Jack Nicholson a refuzat să acorde interviuri televizate, cu excepția conferințelor de presă. În ultimii ani a vorbit ocazional atunci când a fost abordat de reporteri. Nu a mai apărut într-un talk show televizat din 1971.

Nicholson este colecționar de artă contemporană și deține piese semnate de Henri Matisse, Tamara de Lempicka, Andy Warhol și chiar Picasso. Colecția lui a fost cotată la o valoare de peste 100 de milioane de dolari.

Le este devotat pe viață lui Bob Dylan și Louis Armstrong.

Revista Rolling Stones l-a denumit „The Great Seducer” (Marele seducător).

Jack Nicholson pe vremea când se iubea cu Anjelica Huston

În 1998, Nicholson a zburat în Cuba pentru a-l cunoaște pe Fidel Castro. După întâlnirea cu liderul comunist, a cunoscut câțiva dintre liderii industriei de film cubaneze, s-a bucurat de restaurantele locale și cluburile de jazz și a vizitat o faimoasă fabrică de trabucuri. A plecat profund impresionat de această țară și de dictatorul comunist pe care l-a descris ca fiind un „geniu”.

Nicholson a locuit mulți ani pe aceeași stradă cu Marlon Brando și Waren Beaty în Beverly Hills, motiv pentru care Mulholland Drive a primit denumirea de „Bad Boy Drive”.

După moartea lui Brando în 2004, Nicholson a cumpărat casa acestuia pentru 6,1 milioane de dolari, cu scopul de a o demola. Nicholson a declarat că a făcut asta din respect pentru moștenirea lui Brando, întrucât devenise prea scump să renoveze clădirea „abandonată” care a fost afectată de mucegai.

Jack Nicholson a fost invitat de onoare la reuniunea ținută la 50 de ani după terminarea liceului Manasquam High School, reuniune la care a participat spre surprinderea și încântarea colegilor lui.

Jack Nicholson nu are și nu a avut telefon mobil.

Afișul filmului Psycho

O replică celebră a sa a fost: „Două persoane ai voie să le minți în viață: iubita și polițistul”.

Apropo de iubită, se spune că Jack Nicholson a avut peste 2000 de femei. Una dintre relațiile scandaloase a fost alături de Anjelica Huston care l-a părăsit după 16 ani de iubire, după ce a aflat că are un copil cu o altă femeie. Era vorba despre Lorraine, fiica pe care Jack a făcut-o împreună cu Rebecca Broussard.

Jack Nicholson s-a retras în urmă cu câțiva ani deoarece, se spune că suferă de Altzheimer, însă nu a confirmat, dar nici infirmat niciodată aceste zvonuri. Colegii lui de platou au amintit însă că are probleme cu memoria.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO