fbpx

Căutare

Share this article

Viața lui Jean Reno azi este un spectacol de lumini ce încearcă să înnăbușe griul unei copilării triste, guvernate de lipsuri și neîncredere.

Jean Reno este unul dintre cei mai populari și mai căutați actori francezi de la Hollywood. La început, datorită aspectului său brutal, actorul fiind nevoit să joace rolurile a diferiți ticăloși ce au scris istoria cinematografiei. Numai talentul actoricesc și capacitatea de a înzestra personajul cu drama interioară și psihologică l-au ajutat pe Jean Reno să ajungă în vârf.

Viața și copilăria lui Jean Reno

Deși Jean Reno (nume real – Juan Moreno y Herrera-Jiménez) este în primul rând o vedetă a cinematografiei franceze, puțini știu că celebrul actor este de origine spaniolă. Jean Reno s-a născut în orașul marocan, Casablanca, după ce părinții lui au părăsit Andaluzia pentru a scăpa de regimul totalitar al dictatorului Franco.

Când Jean Reno avea 12 ani, familia sa s-a reîntors în Europa, însă de această dată, în Franța. Tatăl băiatului a lucrat la tipografie toată viața sa, iar mama a fost croitoreasă.

Jean Reno în copilărie. Foto: zoombola

Când Jean reno avea 17 ani, mama sa a murit și pentru a obține cetățenie franceză, s-a înrolat în armata Franței.

În plus, de la o vârstă fragedă, visa să devină actor. Însă nu-și imagina cum o asemenea profesie avea să-i asigure traiul.

În Paris, tânărul Reno a urmat cursurile unei școli de teatru, unde studiaseră deja starurile cinematografiei franceze, Didier Flamand și Claude Brasser. Însă Jean (pe atunci Juan), se gândea numai cum să suplinească bugetul familiei, motiv pentru care și-a luat diferite slujbe: ofițer vamal, șofer sau contabil.

Jean Reno în armată. Foto: zoombola

Imediat ce s-a aventurat pe drumul actoriei, și-a schimbat numele. Iar această dată ar putea fi considerată a doua zi de naștere din viața lui Jean Reno. După acest eveniment, Jean Reno a pătruns într-o lume în care a devenit celebru și iubit de milioane de fani de pe întreg Pământul.

Viața și cariera lui Jean Reno

Fiind fascinat de teatru, Jean a decis să ia lecții la studioul de actorie al lui Renee Simon și încă din 1974 a apărut în primele show-uri televizate. Mai târziu și-a făcut debutul pe scenă în producția „Ecce Homo”. Debutul pe ecran a fost în seria de televiziune „One Mystery in a Day„, dar și în serialul „the Hypothesis of the Stolen Picture”.

Jean Reno în primele sale apariții televizate. Foto: zoombola

În următorii cinci ani, Reno a avut doar roluri episodice în filme destul de puțin apreciate de critici și de public.

Datorită înălțimii sale și a staturii impresionante, Reno a fost nevoit să joace adesea roluri negative, de băieți mari și agresivi. În scurt timp și-a dat seama că astfel de roluri nu-l ajutau câtuși de puțin în carieră, ci îl țineau pe loc.

Pentru un actor, în multe privințe, norocul și întâlnirea cu regizorul „potrivit” joacă un rol important. Viața lui Jean Reno s-a schimbat când l-a întâlnit pe Luc Besson.

Jean Reno în rolurile de asasin. Foto: zoombola

În 1981, Besson l-a distribuit pe Jean Reno în primul lui film serios, scurtmetrajul „Ultimate”. Doi ani mai târziu, l-a solicitat pentru un rol în „The Last Battle”.

În 1985, rolul bateristului în filmul lui Luc „Subway”, în care au jucat și Isabelle Adjani și Christopher Lambert, l-a urcat pe Reno pe scara carierei.

Astfel că Reno a început să joace și în filmele altor regizori. Într-un final a primit rolul principal tot într-un film al lui Luc Besson, „The Big Blue”. Jean a reușit să interpreteze rolul unui scafandru care și-a pus în joc propria viață pentru titlul de campion și victoria asupra prietenului său, rol pentru care a fost nominalizat pentru un premiu Cesar.

Prietenia dintre Jean Reno și Luc Besson. Foto: zoombola

În 1990, lumea a fost literalmente aruncată în aer de filmul de acțiune al lui Besson despre o fată ucigașă „Nikita”. Așa ceva nu se mai întâmplase până atunci în cinema. Personajul principal al filmului, Anne Parillaud, a devenit instantaneu star mondial de cinema. Jean Reno a demonstrat de asemenea că este un actor bun, întrucât în acest film legendar a încercat pentru prima dată rolul unui ucigaș profesionist. De atunci, mulți au început să-l numească „cel mai bun criminal din ecranul albastru”.

Așadar, nu este surprinzător faptul că, după acest film de succes, Jean a fost inundat de invitații pentru roluri de asasini. Dar actorul nu a fost de acord, deoarece a crezut că rolul ticăloșilor este o capcană și un fel de transportor care l-ar priva în dezvoltarea sa.

Cu toate acestea, imaginea psihopatului curat creat de actorul din «Nikita», l-a impresionat pe Besson atât de mult încât a decis să-i consacre întregul film. Personajul lui Reno murea în așa fel încât publicul să părăsească cinematografele în lacrimi.

Acest personaj ambiguu și complex și-a găsit continuarea în celebra dramă criminală a lui Besson «Léon: The Professional» (1994).

Acest rol al unui ucigaș analfabet, nebărbierit și singuratic i-a adus faima lui Jean, în vârstă de 45 de ani, și a rămas unul dintre cele mai bune și cu siguranță, cele mai emoționante din cariera sa. Pe lângă faptul că filmul și Reno însuși au primit nominalizarea pentru César, acest film în limba engleză a deschis calea către Hollywood pentru Luc Besson și Jean Reno.

Viața lui Jean Reno și drumul către Hollywood

Primul job la Hollywood a fost celebrul film de acțiune și spionaj «Misiune: Imposibilă» cu Tom Cruise. A apărut pe ecrane în 1996.

Gloria a picat instantaneu asupra actorului și a devenit pentru el o surpriză mare și plăcută. După aceasta, ofertele au curs asupra francezului una după alta. Luc Besson a scris scenariul pentru „Cel de-al cincilea element” special pentru Jean Reno, însă producătorii au insistat ca rolul principal să-i fie acordat lui Bruce Willis.

Dar soarta i-a pregătit actorului alte oportunități de a se realiza. Câțiva ani mai târziu, blockbusterul „Godzilla” a apărut pe ecrane cu Reno în rol principal, film pentru care a refuzat chiar să joace rolul agentului Smith în „The Matrix”.

Cel mai serios rol a fost cel al lui Vincent în filmul din 1998 «Ronin», în care partenerul său a fost Robert De Niro. Publicul pur și simplu nu și-a putut lua ochii de la personajul lui Jean, care, ca întotdeauna, a fost un profesionist tăcut, la un pas de moarte.

Și au urmat multe alte film, americane și franceze.

Reno s-a întors efectiv la Hollywood în 2006, jucând în drama istorică și de aventură „Flyboys” cu James Franco, comedia „The Pink Panther” cu Steve Martin și în thrillerul senzațional „The Da Vinci Code” cu Tom Hanks și Audrey Tautou. Renault a acceptat cu bucurie oferta de a juca la filmarea romanului de Dan Brown, deși această carte și ulterior filmul au fost criticate de Vatican.

Actorul nu a uitat niciodată de pasiunea sa pentru teatru. De exemplu, în diferite momente a jucat în spectacolul „Ocazii magnifice” în Teatrul Edward al VII-lea din Paris și a pus în scenă „Manon Lescaut” la opera din Torino. A declarat că încă își dorește să joace rolul lui Othello, regele Lear și rolul lui Falstaff.

Viața personală a lui Jean Reno

Jean Reno a fost căsătorit de trei ori; în total, are șase copii. Din prima căsătorie cu Genevieve, are o fiică, Sandra și un fiu, Mickael. S-a despărțit de soția sa imediat ce a început o aventură cu modelul polonez, Natalia Dyshkevich. Aceasta a devenit a doua soție a actorului și i-a dăruit doi copii, un băiat pe nume Tom și o fiică, Serena. În 2001, cuplul s-a despărțit.

Jean Reno alături de soția sa. foto: Shutterstock

Cinci ani mai târziu, Jean Reno s-a căsătorit cu un alt model – Zofia Borucka, care era cu 24 de ani mai tânără decât el. Cavalerul de onoare al mirelui a fost Nicolas Sarkozy (la acea vreme nu era președintele Franței, ci ministru de interne). Sarkozy și Reno sunt vecini și prieteni buni. În câțiva ani, Zofia i-a dăruit și ea doi copii.

Actorul este înnebunit după copiii săi: pentru a petrece mai mult timp cu familia, nu acceptă să joace în mai mult de două filme pe an. Este o dezamăgire pentru fani și regizori de film, dar o bucurie pentru soție și copii.

Jean Reno alături de soție și copiii din a treia căsătorie. Foto: zoombola

Viața lui Jean Reno azi

În 2019, actorul a jucat în filmul „Moștenirea sângelui rece”, care vorbește despre un ucigaș extrem de căutat, ce a devenit pustnic.

Jean Reno rămâne fidel lui însuși și joacă în principal în filme franceze, păstrându-și individualitatea și stilul european. Dar e de urmărit și filmul original Netflix „Da 5 Bloods„, cea mai recentă producție în care apare Jean Reno.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO