Căutare

Share this article

Actor, dansator, cântăreț, sex-simbol, familist. Indecis între propriile pasiuni, victima alegerilor nefericite la Hollywood, ținta multiplelor acuzații de hărțuire de către bărbați, drama de a-și pierde fiul. Viața lui John Travolta depășește de multe ori viața personajelor întruchipate de el.

Viața lui John Travolta – Drumul spre succes a fost clădit încă de la naştere

Cel mai tânăr dintr-o familie cu 6 copii, John Travolta s-a născut într-un orășel din New Jersey. Tatăl era un fost jucător semiprofesionist de fotbal, reprofilat în vânzător de cauciucuri. Mama fusese actriță și cântăreață, alegând ulterior să predea la liceu limba engleză și actoria. În familie așchia n-a sărit deloc departe de trunchi, astfel că toți cei 6 copii ai familiei Travolta au luat drumul artelor, fie că vorbim de actorie, muzică sau televiziune. Ce-i drept, au avut şi mult suport din partea părinţilor care nu doar că vizionau frecvent concerte şi filme, dar îi şi încurajau să-şi exprime creativitatea. Aşa se face că o mare parte din casa lor era o continuă scenă de teatru pe care copiii Travolta evoluau frecvent.

Foto: pinterest.com

Doar că John, deşi fascinat de dans, muzică şi actorie, mai avea un vis. Visa să devină pilot, să zboare în toată lumea, iar surorile îi deveneau adesea parteneri de joacă şi luau rolul stewardeselor. Arta a învins, însă pasiunea pentru zbor avea să rămână o constantă în viaţa actorului. Travolta a luat primele lecţii de dans la vârsta de 6 ani, iar la 12 ani începea cursurile de arte dramatice. Cum şcoala nu era tocmai o plăcere, partea lui preferată fiind când era pe terenul de baschet sau pe cel de fotbal, obişnuia să se folosească de farmecul personal ca să obţină note mai mari decât ar fi meritat. Până la urmă a decis că pierde timpul şi la 16 ani a abandonat cursurile colegiului din New Jersey şi s-a mutat la New York.

Viața lui John Travolta – Superstarul care a preferat să nu lucreze decât să ia roluri în care nu credea

Odată ajuns în oraşul care nu doarme niciodată, John Travolta a început să dea audiţii pentru reclame şi spectacole pe Broadway. Reclamele au fost primele ţinte atinse, apoi a primit rolul din versiunea de Broadway pentru Grease, filmul ce avea ulterior să-l transforme într-un superstar. La numai 19 ani ajunge pe micile ecrane cu rolul lui Vinnie Barbarino din serialul de comedie Welcome back, Kotter. Patru ani a jucat în serialul ce avea să îl transforme într-unul dintre favoriţii publicului. Tânărul mărturisea că s-a inspirat pentru acest rol din propriile întâmplări din timpul colegiului.

Foto: pinterest.com

Tot în acei ani Travolta şi-a urmat pentru o vreme şi pasiunea pentru muzică. Avea 22 de ani când a înregistrat primul lui single, Let Her In, iar melodia a devenit rapid hit în întreaga Americă. Cântecul a ajuns pe locul 10 în topul Hot 100 şi a rămas în clasamente timp de 5 luni.

Saturday Fever Night avea să îl propulseze pe lista fenomenelor de la Hollywood. 9 luni a luat lecţii de dans pentru rolul ce avea să îi aducă nu doar succesul, ci şi prima nominalizare la Oscar. Un an mai târziu filma Grease, iar lumea era fascinată de cuplul de aur de pe marile ecrane: Olivia Newton John şi John Travolta. Peste 400 de milioane de dolari a avut încasări musicalul rămas punct de referinţă în istoria cinematografiei moderne. Începutul anilor `80 părea să îi consolideze cariera cu rolul din Urban Cowboys. În fapt, urmau 10 ani de pauză cumva autoimpusă.

Travolta a refuzat, pe rând, rolurile principale din filme cu extrem de mare succes la public ca American Gigolo, An Officer and A Gentleman, Splash şi Fatal Attraction. Părea că nu îşi găseşte locul, că rolurile nu îl reprezentau şi nu putea să iasă din imaginea construită în primele sale pelicule. A acceptat să joace în Staying Alive şi Two of a Kind, dar în rest parcă nu mai exista pentru Hollywood.

Rolul din 1989 avea să aducă o schimbare majoră în viaţa lui personală – a cunoscut-o pe cea ce avea să-i devină soţie, Kelly Preston – şi i-a adus şi o nouă deschidere faţă de meseria care îl consacrase. Quentin Tarantino i-a fost ghid în ceea ce aveau să fie anii de glorie ai lui Travolta. I-a dat rolul lui Vincent Vega în Pulp Fiction şi un nou John Travolta se înfăţişa publicului, unul capabil de performanţe actoriceşti complexe.

Foto: provokr.com

Viața lui John Travolta – Pasiunea pentru aviaţie

Iubirea pentru avioane a rămas mereu prezentă în viaţa actorului, aşa că primii bani câştigaţi din actorie i-a investit în lecţii de zbor. La 22 de ani avea deja suficiente ore de zbor şi cunoştinţe încât să-şi ia licenţa de pilot a fost aproape o formalitate. De-a lungul anilor şi-a adăugat noi şi noi licenţe în palmares, astfel încât poate pilota 11 tipuri diferite de avioane. Nu e de mirare că a devenit şi a rămas ambasador al celei mai cunoscute companii aeriene din Australia, Qantas Airways.

Pasiunea a atins însă cote atât de înalte încât casa pe care şi-a cumpărat-o la un moment dat a trebuit să aibă nişte caracteristici neobişnuite pentru cei mai mulţi oameni, trebuia să poată adăposti mai multe avioane şi să aibă o pistă care să poată fi folosită oricând. De altfel, lui Travolta i-a plăcut mereu să-şi ducă el însuşi familia în vacanţe, doar că în timp ce majoritatea oamenilor foloseşte un autoturism, el apela la unul dintre aeronavele sale.

Foto: aerotime.aero

În 1992 a trecut însă foarte aproape de moarte. Motoarele avionului pe care îl pilota au început să piardă putere din cauza unei probleme electrice, dar Travolta a reuşit să aducă aeronava la sol în siguranţă.

Nu vă gândiţi însă că actorul are doar avioane micuţe. În colecţia sa există şi unul ce poate transporta câteva sute de persoane, unul pe care nu s-a pus praful căci a fost folosit în numeroase ocazii. În 2010, de exemplu, când Oprah Winfrey a decis să-şi premieze câţiva dintre telespectatori cu o excursie în Sidney, Australia, John Travolta a fost pilotul de lux.

Foto: illawarramercury.com.au

În acelaşi an, după dezastruosul cutremur din Haiti soldat cu peste 230.000 de morţi şi 1 milion de oameni rămaşi fără adăpost, Travolta a încărcat avionul cu medici, asistente, medicamente şi mâncare şi a zburat la locul tragediei.

Viața lui John Travolta – Viaţa personală, un melanj de tragedii, acuzaţii şi una dintre cele mai solide relaţii de la Hollywood

În primii lui ani de actorie, John Travolta a cunoscut-o pe platourile de filmare pe Diana Hyland, care interpreta rolul mamei lui în The Boy in the Plastic Bubble. În ciuda diferenţei de vârstă de 18 ani, pasiunea a fost extremă. Travolta s-a îndrăgostit până peste urechi, iar Diana i-a răspuns în acelaşi fel. Un an mai târziu însă actriţa a fost diagnosticată cu cancer şi s-a stins în braţele foarte tânărului ei iubit.

John Travolta și Diana Hyland, foto: newsamomama.com

Iubirea i-a zâmbit din nou odată cu întâlnirea, tot pe platourile de filmare, cu Kelly Preston. S-au căsătorit după 3 ani în cadrul unei ceremonii religioase efectuată de un preot scientolog, o religie pe care Travolta a adoptat-o în tinereţe. Statul american nu a recunoscut-o, aşa că cei doi au repetat nunta ulterior, de această dată într-o formă recunoscută legal.

John Travolta și Kelly Preston, foto: medium.com

Durerea avea să îi lovească nimicitor când fiul lor cel mare, Jett, îşi pierdea viaţa la vârsta de numai 16 ani. Atunci a ieşit la iveală că tânărul suferea de autism şi fusese diagnosticat şi cu boala Kawasaki, o boală ce afectează vasele de sânge şi duce la anevrisme şi complicaţii cardiace. Aceasta i-a şi cauzat moartea în timp ce întreaga familie era în vacanţă. John Travolta şi Kelly Preston au fost devastaţi de pierdere, iar actorul a vrut să renunţe la meserie. Avea să mărturisească faptul că nu mai vedea cum putea să meargă mai departe cu atâta suferinţă în suflet.

John și Jett Travolta, Foto: life.shared.com

Apariţia pe lume a lui Benjamin Travolta, fiul cel mic al actorilor, a fost cea care i-a readus pe linia de plutire, iar fundaţia caritabilă realizată în memoria lui i-a ajutat să obţină o mângâiere.

Foto: closerweekly.com

Cei doi nu au fost lipsiţi nici de scandaluri care s-au înteţit chiar în ultimii ani. Actorul a fost acuzat în repetate rânduri că ar fi avut relaţii intime cu alţi bărbaţi, iar pe unii i-ar fi hărţuit. Deşi multă vreme a preferat să nu comenteze, John Travolta a ieşit la un moment dat public şi a spus că acesta este călcâiul lui Ahile pentru orice celebritate şi că în fiecare scandal miza este aceeaşi: banii. De altfel, fiecare proces intentat lui Travolta cu astfel de acuzaţii s-a încheiat la fel, cu verdictul de nevinovat pentru actor.

Și cum viața nu se satură nicicând să ne încerce, Kelly Preston a murit din cauza cancerului de sân.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO