Viața lui Quentin Tarantino: geniul cinematografiei, care nu a terminat nici liceul - LIFE.ro
Mergi la conținut

De la Reservoir Dogs, Kill Bill și Inglorious Basterds până la cel mai așteptat film al anului 2019, Once Upon a Time in Hollywood, Quentin Tarantino a marcat istoria cinematografiei cu filmele sale epice. De la tipul angajat în magazinul de închiriat casete video, Tarantino a ajuns să fie un nume de legendă în lumea filmului. Câștigător a două Premii Oscar la categoria scenariu original, pentru Pulp Fiction și Django Unchained, Tarantino a marcat istoria Hollywood-ului: viața lui Quentin Tarantino s-a desfășurat în Cetatea Filmului, ca regizor, actor, producător sau scenarist.

Fimele lui Tarantino sunt unice: timpul nu curge liniar, de obicei sunt prezentate mai multe povești care au un fir comun, violența este la apogeu, abundă în dialoguri spumoase, fac referire la cultura populară, iar coloana sonoră e cel mai adesea alcătuită din piese din anii ‘60-‘80. Tarantino e de părere că violența din filmele sale nu inspiră violentă și în viața reală.

Viața lui Quentin Tarantino: a renunțat la studii la numai 15 ani

Quentin Tarantino s-a născut pe 27 martie 1963 în Knoxville, Tennessee, SUA, find singurul copil al cuplului Connie McHugh și Tony Tarantino, divorțati nu la mult timp după ce au devenit părinți.

Tarantino și-a petrecut copilăria la Los Angeles, crescut de mama sa, care s-a recăsătorit cu un muzician, însă nici aceasta căsnicie nu a durat prea mult.

În liceu a luat lecții de actorie, însă a renunțat la studii la numai 15 ani. A mers apoi la James Best Theater Company, însă nici aici nu a stat mai mult de doi ani.

Viața lui Quentin Tarantino: a fost întotdeauna pasionat de filme

În anii ’80, Tarantino a schimbat numeroase joburi. Ca să se întrețină, s-a angajat într-un magazine de închiriat casete video, unde a lucrat timp de cinci ani. Viața lui Quentin Tarantino s-a schimbat în momentul în care l-a cunoscut la o petrecere la Hollywood pe producătorul Lawrence Bender, care l-a încurajat să scrie un scenariu de film. Prima sa tentativă nu a fost una prea reușită, iar scenariul nu a fost publicat niciodată.

Primul său job la Hollywood a fost ca asistent de producție la caseta video de exerciții a lui Dolph Lundgren, Maximum Potential, în 1986. Anul următor a apărut în rolul unui imitator al lui Elvis în „Sophia’s Wedding: Part 1” – un episod din serialul tv The Golden Girls. Tarantino a scris și a regizat primul său film în 1987 – My Best Friend’s Birthday.

Viața lui Quentin Tarantino: Reservoir Dogs l-a scos din anonimat

Filmul care i-a schimbat destinul a fost ‘Reservoir Dogs’, pe care l-a regizat în 1992. Filmul a fost un adevărat fenomen, făcând furori la Festivalul Sundance, unde a avut premiera.
1993 a însemnat apariția filmului ‘True Romance’, după un scenariu scris de Tarantino, cu Van Kilmer, Christian Slater și Gary Oldman în rolurile principale. Anul următor a scris scenariul pentru ‘Natural Born Killers’.

Refuzând proiecte ca “Speed” sau “Men in Black”, Tarantino s-a apucat de următoarea sa “lovitură” – scenariul pentru Pulp Fiction. Lansat în 1994, filmul a primit șapte nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film al anului, cel mai bun regizor, cel mai bun actor principal și secundar (Travolta și Samuel L. Jackson), cea mai bună actriță în rol secundar (Uma Turman). A câștigat doar la categoria cel mai bun scenariu original. Filmul a fascinat publicul prin regia ingenioasă și prin firul narativ nonlinear.

În 1996, a scris scenariul și a jucat în filmul lui Robert Rodriguez ‘From Dusk till Dawn’, iar apoi a regizat Jackie Brown.

Tarantino și-a mai arătat încă o dată geniul în ‘Kill Bill: Vol.1’, lansat în 2003, cu Uma Thurman în rolul principal. Filmul a avut un succes atât de mare, încă anul următor a apărut ‘Kill Bill: Vol.2’.

În 2004, a fost numit președinte al juriului la Festivalul de Film de la Cannes, iar anul următor a colaborat cu Robert Rodriguez pentru filmul neo-noir Sin City.

Au urmat apoi doua blockbustere – ‘Inglourious Basterds’ în 2009 și ‘Django Unchained’ în 2012, filmele lui Tarantino cu cele mai mari încasări la box office. ‘Django Unchained’ a primit opt nominalizări la Oscar.

Viața lui Quentin Tarantino: 2019, anul în care lansează Once Upon a Time în Hollywood

“Once Upon a Time în Hollywood” urmează să apară în cinematografele americane pe 26 iulie (data premierei), iar în Europa în luna august. Criticii care au văzut deja filmul la Cannes l-au lăudat, spunând că este cea mai bună realizare a lui Tarantino de la Django Unchained încoace. Șase minute în continuu au aplaudat și ovaționat cei prezenți în sală la premiera de la Festivalul de Film de la Cannes. „Scrisoarea de dragoste a lui Tarantino către anii ‘60”, așa cum au descris criticii filmul, se anunță a fi un candidat serios la Oscarurile de anul viitor.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Experience a version of 1969 that could only happen #OnceUponATimeInHollywood – the 9th film from Quentin Tarantino. Link in bio to full trailer.

O postare distribuită de Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) pe

Viața lui Quentin Tarantino – un regizor cu o reputație controversată

În urma cu câțiva ani reputația lui Quentin Tarantino a avut grav de suferit. Uma Thurman l-a acuzat de neglijență pe platourile de filmare. Regizorul a forțat-o să conducă în condiții de maximă nesiguranță o mașină care urma să facă un accident, punandu-i viața în mare pericol. Tarantino și-a cerut scuze, spunând că acesta este cel mai mare regret din viata lui. Tabloidele au mai scris că Tarantino ar fi și scuipat-o și strâns-o de gât pe Uma Thurman cu un lanț. Și Diana Kruger ar fi avut parte de o scenă violență cu Tarantino la filmările Inglourious Basterds.

Apoi fanii au fost furioși când au aflat că Tarantino i-a luat apărarea (într-o înregistrare audio) regizorului Roman Polanski, care a agresat sexual o fată de 13 ani în 1977, spunând că aceasta “și-a cerut-o” și că nu se poate considera viol în acest caz. Ulterior, Tarantino a cerut scuze victimei.

Viața lui Quentin Tarantino: căsătorit cu o cântăreață israeliană

Desi părea un burlac convins, în 2017, Quentin Tarantino și-a anunțat logodna cu Daniella Pick, o cântăreață de origine israeliană. Cei doi s-au cunoscut în 2009, pe când Tarantino a fost în Israel să își promoveze filmul Inglourious Basterds. Cei doi s-au căsătorit în 2018.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Once Upon a Time in..Hollywood @festivaldecannes Could not be more proud ❤

O postare distribuită de DANIELLA TARANTINO (@daniellapick) pe

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora