fbpx

Căutare

Share this article

În ciuda unei lungi bătălii cu anxietatea și cu relațiile amoroase turbulente, viața lui Kim Basinger poate fi una de film, asemenea rolurilor pe care le-a interpretat de-a lungul carierei.

Când la vârsta de 17 ani Kim Basinger a pășit pe scena concursului de Miss organizat de liceul la care învăța, toată lumea a rămas uimită. Până atunci fusese de departe cea mai timidă elevă din an, atât de retrasă încât părinții ei o testaseră să vadă dacă nu cumva suferă de autism. Însă surpriza s-a transformat într-o tăcere profundă atunci când Kim a interpretat aproape de perfecțiune „Wouldn’t It Be Loverly” din musicalul My Fair Lady.

„Ai fi putut auzi un ac căzând pe jos deoarece ei nu știau că pot vorbi, darămite să cânt”, povestea Kim Basinger mai târziu.

În ciuda îndoielilor sale, a câștigat concursul în 1970 la liceul Athens din Georgia, Atlanta și, în termen de un an, semnase deja cu The Ford Modeling Agency din New York, punând în mișcare o carieră care a durat patru decenii.

Azi, la vârsta de 67 de ani, Kim Basinger este una dintre cele mai populare actrițe și în urmă cu puțin timp s-a reîntors pe ecrane, apărând în filmul Fifty Shades Darker. A jucat rolul fostei iubite a lui Christian Grey, un alt rol extrem de riscant pentru ea, după cel care a trezit nenumărate reacții în infamul erotic „9 săptămâni și jumătate”.

Viața și copilăria lui Kim Basinger

Actrița s-a născut purtând numele Kimila Ann Basinger, în Athens, Georgia, pe data de 8 decembrie 1953. Mama sa, Ann, a fost model și actriță, iar tatăl său, Donald, a fost muzician într-o trupă mare. Cu toate acestea, cel puțin în copilărie, Kim Basinger, al treilea copil din cei cinci ai familiei, nu împărtășea nimic din încrederea părinților ei în abilitățile lor artistice.

Kim Basinger în copilărie. Foto: Hermoments.com

Îngrozitor de timidă, rămânea adesea singură, retrasă într-un colț, chiar și la propriile aniversări.

Abia după ce s-a mutat la New York în 1971, a reușit să iasă puțin din carapace. ”Era absolut inocentă în ceea ce privește lumea înconjurătoare”, spunea Eileen Forn, proprietara agenției de modele.

Nu a durat mult până ce Basinger a început să câștige 1000 de dolari pe zi, însă acest lucru nu o mulțumea deoarece în sufletul ei încolțise sămânța unui vis ascuns: își dorea să fie actriță.

Așa că, timp de trei ani, a studiat în timpul liber la Neighborhood Playhouse din New York, unde printre absolvenți se numărau Grace Kelly și Diane Keaton.

Viața și începutul carierei de actriță a lui Kim Basinger

În 1976, pe când avea 23 de ani, s-a mutat împreună cu iubitul ei, actorul Dale Robinette, în Los Angeles, oprindu-se în drum pentru a-și arăta portofoliul de model în East River.

Kim Basinger în cariera de model. Foto: Vintage every day

În mai puțin de două săptămâni, viața actriței Kim Basinger avea să se schimbe la 180 de grade: a fost aleasă pentru a apărea în serialul Starky and Hutch. Iar după asta au apărut tot mai multe roluri, unele dintre ele din ce în ce mai importante. În 1978 i s-a oferit un rol stabil în serialul îngerii lui Charlie.

Spre surprinderea tuturor a refuzat în favoarea unui rol în Katie: Portrait Of A Centerfold, deoarece a considerat că acesta din urmă reprezintă o treaptă către marele ecran. Riscul pe care și l-a asumat i-a fost răsplătit cu primul său rol în filmul Hard Country.

Deși filmul a fost un flop comercial, pe platou și-a întâlnit primul soț, make-up artistul Ron Snyder.

Snyder era el însuși un nume la Hollywood (tatăl său, Allan ‘Whitey’ Snyder era make-up artistul personal al lui Marilyn Monroe) și curând a devenit evident sentimentul de concurență pentru popularitate în relația lor.

În memoriile sale publicate în 1998, „Longer Than Forever”, Snyder povestea că a doua zi după nunta lor, pe 12 octombrie 1980, Basinger a anunțat că-și dorește ca el să-și schimbe numele de familie, astfel încât acesta să înceapă cu o literă ce s-ar potrivi cu numele ei. „am rămas fără cuvinte”, scria el. Și totuși a acceptat, schimbându-și numele în Britton pentru fericirea ei.

În câteva luni, Snyder a renunțat la carieră pentru a-și însoți soția pe platourile de filmare, în parte pentru ca ei să poată fi împreună cât mai mult timp, dar și pentru că ea suferise atacuri de panică.

Basinger a avut atacuri de panică de la vârsta de 27 de ani, când au început brusc, într-o zi în care ieșeau împreună de la cumpărături. „Nu am ieșit din casă timp de șase luni [după aceea]”, a spus ea.

Kim Basinger alături de Prince

Actrița a continuat să adune încrederea necesară pentru a fi pe scenă, dar s-a străduit să reproducă acest lucru în viața reală. „Ați crede că, cu toate revistele și lucrurile sexy pe care le-am făcut, încrederea era punctul meu forte. Dar totul este o prefăcătorie ”, a dezvăluit Kim Basinger odată.

De-a lungul anilor ‘80, cariera lui Basinger a mers din ce în ce mai sus. În 1983, a jucat rolul fetei Bond în Never Say Never Again și a apărut și în Playboy. Ambele locuri de muncă au catapultat-o în cea mai tare listă de sex-simboluri de la Hollywood, primind frecvent comparații cu Marilyn Monroe și Brigitte Bardot.

În mod surprinzător, Basinger a fost în fruntea listei de dorințe a regizorului britanic Adrian Lyne pentru a juca în noul său film „9 Săptămâni și jumătate”. Filmul are în centru o femeie inteligentă și puternică, dar care dezvoltă o pasiune sexuală mistuitoare pentru un bărbat și care la un moment dat ajunge să aleagă între iubire și sănătatea sa psihică. Încă de dinainte de a apărea în cinema, s-a vorbit enorm de mult pe marginea acestui film. Acest lucru nu a deranjat-o pe Kim Basinger, ea văzând din nou o oportunitate ce avea să o împingă spre lucruri și mai mărețe. Publicului american i s-a prezentat o versiune editată care a bombardat box-office-ul, filmul de lung metraj în toată explicitatea sa câștigând 100 de milioane de dolari la nivel global.

Viața lui Kim Basinger – traumele iubirilor neîmplinite

Mariajul actriței Kim Basinger a luat sfârșit chiar în momentul lansării filmului „9 Săptămâni și jumătate”. „L-am neglijat emoțional [pe Ron] un an întreg”, a spus ea.

În timp ce divorțul se pronunța, ea a început o relație cu producătorul Jon Peters, dar aventura lor s-a încheiat când Kim a acceptat să joace în rolul reporterului Vicki Vale în Batman, în 1989 și a fost prezentată lui Prince, artistul care a compus coloana sonoră.

Pentru cei din afară, relația lor părea puțin probabilă, dar au găsit un punct comun în a fi persoane timide, care detestau evenimentele din industrie. Cu toate acestea, relația lor a fost întreruptă când familia lui Basinger, îngrijorată de ceea ce ar putea să se întâmple, a intervenit.

După această dezamăgire, viața actriței Kim Basinger intra pe un nou drum. A acceptat rolul în filmul Too Hot To Handel, unde urma să facă echipă cu actorul în plină ascensiune, Alec Baldwin. Pentru că nu se întâlniseră niciodată până atunci, acesta a invitat-o la cină la restaurantul Morton, din LA, înainte de începutul filmărilor.

Potrivit lui Basinger, Baldwin a intrat, „m-a sărutat și apoi m-a întrebat dacă vreau copii”. Lucrurile s-au mișcat repede, dar relația lor a fost toridă de la bun început.

Kim Basinger și Alec Baldwin. Foto: Shutterstock

Basinger a remarcat odată: „Are o inimă mai mare decât oricare alta pe care am cunoscut-o vreodată. Dar are un temperament…”. Generozitatea spiritului lui Baldwin a fost arătată după ce Basinger a fost dată în judecată în 1993 pentru că a renunțat la un contract verbal pentru a juca în Boxing Helena. Un judecător i-a impus lui Basinger să plătească despăgubiri de 8,1 milioane de dolari, ceea ce urma să-i aducă falimentul. Baldwin s-a oferit să o ajute cu bani, ea a refuzat, însă a acceptat cererea lui în căsătorie, astfel că pe 19 august 1993, își spuneau un mare „da” în fața ofițerului stării civile.

Fiica lor, Ireland s-a născut în 1985, iar Basinger s-a întors pe platourile de filmare doi ani mai târziu, pentru cel mai mare rol al ei de până acum: Lynn Braker în „LA Confidential”. Performanța ei i-a adus un Oscar, un Glob de Aur și un Screen Actors Guild award pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar.

Din punct de vedere profesional, viața actriței Kim Basinger atinsese cea mai înaltă culme, dar în culise stresul unei relații furtunoase își făcea efectul. Temperamentul lui Baldwin și anxietatea lui Basinger s-au combinat pentru a face căsătoria intolerabilă, astfel că s-au despărțit în 2001.

A urmat un divorț caustic și o lungă luptă pentru custodie, iar cei doi foști iubiți au rămas în luptă ani de zile. Singurul film notabil al lui Basinger într-o perioadă de zece ani a fost „8 mile”, în care a interpretat-o pe mama lui Eminem.

În urmă cu câțiva ani s-a reunit pe platourile de filmare cu Russel Crowe pentru filmul „The Nice Guys” și curând după aceea a primit oferta pentru rolul din „Fifty Shades Darker”.

„Ireland a spus: trebuie să accepți, mama, este un rol foarte puternic pentru o femeie”, povestea Basinger reacția fiicei sale legată de ultima sa performanță pe marile ecrane.

Kim Basinger și fiica ei. Foto: People.com

Acceptarea acestui rol provocator este probabil o reflectare a modului în care vedeta se vede acum, după ce a renunțat la medicamentul său anti-anxietate.

„Nu am vrut să trăiesc cu medicamente. Am vrut să mă confrunt cu tot ceea ce mi-a fost frică”, a spus ea. „Acum mă bucur de viață.”

Actrița se află și acum într-o relație fericită cu hair stylist-ul Mitch Stone, cu care se întâlnește din 2014.

O Basinger mai în vârstă și mai matură spune că ceea ce caută într-un partener s-a schimbat. „Mă bazez mai mult pe realitate. Am fost atrasă de o mulțime de tipuri diferite ”, dezvăluie ea. „Bunătatea și umorul sunt cele mai importante lucruri pentru mine acum.”

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO