fbpx

Căutare

Share this article

Nirvana a fost una dintre trupele emblematice ale anilor ’90, iar Kurt Cobain un idol al adolescenților din acea perioadă și unul dintre cei mai influenți artiști ai curentului grunge-rock. “Smells like teen spirt”, “The man who sold the word” sau “About a girl” sunt piesele ascultate pe repetat de fanii acestui curent muzical. Viața lui Kurt Cobain nu a însemnat doar muzică bună, ci o luptă continuă cu depresia și durerea, pe care a încercat să le combată cu droguri. Dependența de heroină l-a costat viață. Nici relația cu soția sa nu l-a ajutat prea tare, Courtney Love fiind și ea dependentă. Ba chiar au fost mulți cei care au dat vina pe ea pentru sfârșitul tragic al lui Cobain. Este cunoscut faptul că cei doi se drogau împreună. Mai mult, Love a spus că a consumat heroină și în sarcină.

După ani de zile de dureri severe de stomac, nediagnosticate, mai multe încercări de sinucidere, după cum a mărturisit soția ea, Kurt Cobain s-a împuscat în cap în aprilie 1994. Trupul său a fost găsit peste câteva zile.

Viața lui Kurt Cobain: un talent răpus de droguri

Kurt Cobain s-a născut într-o orășel izolat din Statele Unite – Aberdeen, Washington. Părinții lui au divorțat pe când avea numai opt ani, lucru care a avut efecte dezastruoase asupra psihicului său. “O urăsc pe mama, îl urăsc pe tata, tata o uraște pe mama, mama îl uraște pe tata, pur și simplu îți vine să fii trist” – ar fi scris copilul Kurt pe pereții din camera sa. De fapt, copilăria sa a fost una plină de ură- ura wrestlingul, pe care tatăl său îl obliga să îl practice, ura școala, ura orașul în care trăia.

Viața lui Kurt Cobain: nu a terminat liceul și a ajuns să trăiască sub un pod

Kurt a rămas cu tatăl său, însă după ce acesta s-a recăsătorit, s-a mutat împreună cu mama sa și noul soț. Înșelată de partener, femeia l-a amenințat cu un pistol, după care a aruncat întreagă colecție de arme a bărbatului în râul din apropiere. Kurt a observat toate astea de la fereastra dormitorului său. Mai târziu în aceeași zi, bărbatul a scos armele din râu, le-a vândut și i-a cumpărat lui Cobain primul sau amplificator din banii obținuți. Deja avea o chitară pe care tatăl său i-o făcuse cadou când împlinise 14 ani.

Viața lui Kurt Cobain: a început să experimenteze droguri încă din liceu

În vreme ce învață primele acorduri muzicale, a experimentat și marijuana, ca mulți adolescenți americani în vremea aia. În timpul liceului, devenise un obicei să fie sub influența acestui drog.

Cu două săptămâni înainte de absolvirea liceului, Cobain a renunțat la studii, dându-și seama că nu are șanse să promoveze. Somat de mama sa să își caute un job, altfel îl dă afara din casă, Cobain a fost nevoit să apeleze la prieteni, că să nu ajungă în strada. Artistul a mărturisit că au fost zile în care a dormit sub un pod, experiență care a inspirat cântecul „Something in the Way”.

A renunțat o perioadă la droguri pentru a trece un examen pentru admiterea în flotele navale americane, însă și-a dat seama că nu asta își dorește să facă. În schimb, a lucrat o vreme că îngrijitor, perioadă în care colegii săi l-au învățat cum să fure rețete pentru anumite medicamente, cum ar fi codeină și Vicodin, folosite pentru calmarea durerilor foarte puternice.

Viața lui Kurt Cobain – un artist rebel, care nu voia să se conformeze regulilor

Înainte de a face parte din una din cele mai legendare trupe grunge rock, Kurt Cobain a mai cântat în formații mai puțin cunoscute – Fecal Matter și Brown Towel. În 1988, Kurt Cobain, împreună cu Dave Grohl și Krist Novoselic au lansat primul lor album împreună, sub denumirea de Nirvana, începând și primele turnee în America și Europa.

În toată aceasta perioadă, artistul a suferit de dureri crunte de stomac, ale căror cauze medicii nu le puteau găsi. Faptul că în turnee se droga și consuma foarte mult alcool agrava problema. Începuse să consume heroină pentru că el credea ca ii calmează durerile.

În 1991, Nirvana a lansat albumul “Nevermind”, care a ajuns în Top 10 în State, iar piesa “Smells Like Teen Spirit” era difuzată în “heavy rotation” la radio și MTV. Kurt Cobain și trupa sa făceau furori în clasamentele modiale, însă celebritatea nu era pe gustul artistului. Ura evenimentele de promovare, refuza interviuri sau apariții la tv. Când “Nevermind” a ajuns pe locul 1 în SUA, a refuzat să mai meargă cu trupa într-un nou turneu de promovare. Al treilea album am trupei, In Utero, deși avea un stil necomercial, s-a bucurat de un mare succes.

Kurt Cobain și Courtney Love – cuplul scandalos din lumea rockului

Kurt Cobain a cunoscut “marea dragoste” din viața sa – pe controversata Courtney Love, într-un bar de noapte, în 1991. Deși inițial i-a ignorant avansurile, Cobain a fost atras de cântăreață, mai ales că aveau un mare interes comun – drogurile. La numai un an după ce s-au cunoscut, cei doi s-au căsătorit pe plaja Waikiki din Hawaii: ea a purtat o rochie albă de satin care i-a aparținut actriței Frances Farmer, una dintre preferatele lui Cobain. El a venit în pijamale, pentru că “i-a fost prea lene să se îmbrace în costum”.
Opt oameni au participat la ceremonie. Love era deja însărcinată: fiica lor, Frances Bean Cobain, s-a născut pe 18 august 1992.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

the universe always rips open on this day… those ocean blue eyes, we miss you

O postare distribuită de Courtney Love Cobain (@courtneylove) pe

Viața lui Kurt Cobain: soția sa se droga în timp ce era însărcinată

Într-un interviu pentru Vanity Fair, Courtney Love a mărturisit că a folosit heroină în timpul sarcinii, susținând că nu știa că este însărcinată. Deși artista a negat apoi aceasta declarație, spunând că cei de la revistă i-au reinterpretat cuvintele, declarația ei a stârnit vâlvă în presa momentului. Deși cuplul a fost mereu în atenția tabloidelor, după această declarație au început să fie vânați non stop de paparazzi. Oficialii de la Protecția Copilului i-au chemat în instanță, pentru a demonstra că nu sunt buni părinți.

Viața lui Kurt Cobain: o viață plina de durere, “calmata” cu multe droguri și alcool

Aproape întreagă viață Kurt Cobain a suferit de bronșită cronică și o durere intensa de stomac, rămasă nediagnosticata. A experimentat toate drogurile posibile, ajungând, în final, dependent de heroină. În combinație cu alcool, îl făcea să uite de durerea cruntă de stomac. Însă se afla într-o continuă stare de depresie. Evident, consumul intens de droguri îi afecta și cariera. În timpul unei ședințe foto, a adormit de la mai multe ori. Înainte de un concert în New York, în iulie 1993, Cobain a luat o supradoză de heroină. Soția sa, în loc să cheme ambulanța, i-a făcut o injecție cu naloxon, pentru a-i reda cunoștința.

În 1994, Cobain a fost diagnosticat cu bronșită și laringită severă. A fost la medic pentru tratament, dar a doua zi soția l-a găsit drogat, după o combinație de șampanie cu un medicament puternic. Artistul a ajuns la spital, unde a stat inconștient întreaga zi. Ulterior, Courtney Love a mărturisit că aceasta ar fi fost prima încercare a lui Cobain de a se sinucide.

Nu la mult timp după acest incident, Love a sunat la politie susținând că soțul ei vrea să se sinucidă: se încuiase în baie cu un pistol. Ajunși la fata locului, polițiștii au confiscat mai multe arme și medicamente din casa lui Cobain, care a insistat că nu voia să se sinucidă și că s-a încuiat în baie că să se ascundă de Love.

Pe 8 aprilie 1994, trupul neînsuflețit al lui Kurt Cobain a fost găsit în casa sa din Lake Washington Boulevard de către un electrician, ajuns la fața locului să instaleze un sistem de securitate. Electricianul nu și-a dat inițial seama că artistul e mort, abia după ce a văzut pistolul lângă el și un firicel de sânge la tâmple a realizat ce s-a întâmplat. Kurt Cobain s-a sinucis împuscandu-se în cap. În urma analizelor, s-a descoperit o cantitate mare de heroină și diazepam în sângele lui. Trupul lui zăcea acolo de câteva zile: experții au stabilit că acesta murise pe 5 aprilie 1994. La vârsta de 27 de ani.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO