Viața lui Michael Jordan. Cum a reușit un puști talentat să ajungă o legendă vie și cel mai bogat sportiv din istorie? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Michael Jordan. Cum a reușit un puști talentat să ajungă o legendă vie și cel mai bogat sportiv din istorie?

Când Michael Jordan a fost ales pentru a juca la Chicago Bulls, aceasta era o echipă pierzătoare care reușea să adune numai 600 de fani la meciurile jucate acasă. Jordan a schimbat foarte repede situația.
Share this article

Viața lui Michael Jordan este una dintre cele mai de succes și populare dintre cele ale sportivilor din întreaga lume.

Baschetbalistul Michael Jordan este probabil cel mai cunoscut și bogat sportiv din istoria sportului sportului.

Cum a început viața lui Michael Jordan?

Michael Jordan s-a născut pe 17 februarie 1963, în cartierul Brooklyn din New York, fiind unul dintre cei cinci copii ai lui James și Deloris Jordan.

Când Michael era foarte mic, familia sa s-a mutat în Wilmington, Carolina de Nord, unde tatăl său lucra ca supraveghetor de instalații pentru General Electric, iar mama era angajată în bancă. Una dintre primele învățături primite de la tatăl său a fost să muncească din greu și să nu se lase tentată de viața de pe stradă. Mama sa l-a învățat să coasă, să facă curat și să-și spele singur rufele. Jordan iubea sportul de mic, însă nu a reușit să intre în echipa de baschet a liceului din primul an. El a continuat însă să se antreneze și astfel a fost primit în echipă în anul următor. După liceu, a acceptat o bursă de sportiv la Universitatea din Carolina de nord, unde a jucat fiind antrenat de Dean Smith.

Michael Jordan în copilărie

După primul său sezon în echipa Carolinei de nord, a fost numit „Rookie of the year” (descoperirea anului) la Conferința Coastei Atlanticului ce s-a ținut în 1982. Echipa a câștigat campionatul ACC, iar Jordan a executat lovitura de grație ce a dus la învingerea echipei Universității Georgetown la campionatul Asociației Naționale a Colegiilor Sportive (NCAA).

Jordan a condus ACC-ul în clasament, atât ca secundar, cât și ca junior. Știrile sportive l-au numit „jucătorul universitar al anului” timp de doi ani la rând. A părăsit Carolina de nord după ce s-au terminat anii de juniorat și a fost selectat de Chicago Bulls pentru National Basketball Association (NBA), fiind a treia alegere din triajul anului 1984. Înainte de a se alătura echipei Bulls, Jordan a fost membru al echipei olimpice de baschet a Statelor Unite ale Americii din vara lui 1984, care a câștigat medalia de aur la Los Angeles, California.

Michael Jordan în copilărie, alături de părinții și de frații lui

Primii ani din viața lui Michael Jordan ca jucător profesionist

Când Jordan a fost ales pentru Chicago Bulls, aceasta din urmă era o echipă pierzătoare care reușea să adune numai 600 de fani la meciurile jucate acasă. Jordan a schimbat foarte repede situația. Stilul lui de joc și spiritul feroce al competiției le-a amintit fanilor de Julius Erving (1950–), care fusese un jucător superstar în anii ’70. Felul în care Jordan sărea pentru a arunca mingea la coș, a umplut rapid tribunele de fani în timpul meciurilor din ligă. În primul său sezon a fost numit în echipa All-Star și ulterior, a fost onorat cu titlul „Rookie of the Year” al ligii.

Un picior rupt, l-a ținut pe Michael Jordan pe margine timp de 64 de meciuri în timpul sezonului 1885-1986, însă s-a întors pentru a înscrie 49 de puncte împotriva echipei Boston Celtics, în primul meci al playoff-urilor și 63 de puncte în cel de-al doilea – un record NBA.

Michael Jordan în primii ani la Bulls

Sezonul 1986-1987 a fost din nou un succes individual, Jordan debutând în jocul All-Star, după ce a adunat un număr record de 1,5 milioane de voturi. A devenit primul jucător după Wilt Chamberlain (1936-1999) care a înscris 3000 de puncte într-un singur sezon.

Jordan era copleșit de succesul său personal, însă Chicago nu a avansat dincolo de prima etapă a playoff-urilor până în 1988.

Michael Jordan s-a concentrat pe îmbunătățirea altor abilități ale jocului său de baschet și în 1988 a fost numit „Jucătorul defensiv al anului”. A mai fost numit „cel mai valoros jucător al ligii” și a devenit primul jucător ce a condus liga la punctaj.

Prin selectarea unor alți jucători precum Scottie Pippen, Bill Cartwright, Horace Grant și John Paxson alături de Jordan, managementul Chicago Bulls a creat o echipă puternică ce a câștigat titlul NBA în 1991 după înfrângerea echipei los Angeles Lakers. Anul următor, Bulls a repetat experiența, bătându-i în finală pe cei de la Portland Trail Blazers.

În 1992, Jordan a jucat în „Echipa de vis” care a participat la Jocurile Olimpice de vară de la Barcelona. Comitetul Olimpic a votat pentru ridicarea interdicției pentru sportivii profesioniști de a participa la jocuri. Echipa a câștigat cu ușurință medalia de aur, câștigând cele opt jocuri cu o medie de 43,7 puncte.

Retragerea neașteptată apărută în viața lui Michael Jordan

În 1993, după o serie de playoff grea cu New York Knicks, Bulls a întâlnit Phoenix Suns în campionatul NBA. La final, Jordan a fost din nou numit cel mai valoros jucător al playoff-ului, iar Chicago a câștigat al treilea titlu.

În acea vară, tatăl lui Michael Jordan a fost omorât de doi indivizi în timpul unei încercări de jaf. Durerea imensă resimțită de Jordan după moartea tatălui său, combinată cu aparițiile în presă care îl acuzau că este mare amator de jocuri de noroc, l-au făcut să anunțe în octombrie că se va rretrage din lumea sportului.

Până la acest moment, Michael Jordan câștigase trei titlul NBA, fusese trei sezoane la rând cel mai valoros jucător, trei titluri „cel mai valoros jucător” al playoff-ului, șapte titluri consecutive pentru cel mai bun punctaj și fusese membru al echipei All-Stars în fiecare an de când intrase în ligă. În numai nouă sezoane el a devenit golgheterul cel mai important al echipei Chicago Bulls.

Micheal, Juanita și cei trei copii ai lor

Între 1994 și 1995, Jordan a jucat pentru Birmingham Barons, o echipă de baseball din liga a doua. Deși experimentul de șaptesprezece luni a arătat că nu era un jucător de baschet de neînlocuit din ligă, experiența și timpul departe de lumea baschetului de top, i-au oferit o odihna și oportunitatea mult necesare de a-și recăpăta dragostea pentru baschet.

Reîntoarcerea în glorie

Când Jordan s-a reîntors la Chicago Bulls, în sezonul 1994-1995, oamenii s-au întrebat: „Oare va putea să o facă din nou?”. A jucat bine, dar era evident ruginit. Bulls a fost învinsă de echipa Orlando Magic în playoff-uri.

După o vară în care a jucat baschet în timpul pauzelor de la filmarea lungmetrajului animat Space Jam, Jordan a revenit cu o hotărâre acerbă de a demonstra că are capacitatea de a ajunge din nou în top.

Michael Jordan în Space Jam

În sezonul 1995–1996 Bulls a încheiat cu un record NBA pentru cele mai multe victorii dintr-un sezon, iar Jordan, a obținut al optulea titlu la golaveraj. A devenit al zecelea jucător NBA care a înscris 25 de mii de puncte în carieră și al doilea cel mai rapid după Chamberlain care a atins acest titlu.

Bulls a câștigat al patrulea campionat NBA, după victoria copleșitoare împotriva echipei Seattle Supersonics. Nu sunt puțini cei care își mai amintesc cum Jordan s-a pus în genunchi, cu capul aplecat asupra mingii, într-un moment dulce amar al victoriei înconjurate de o tristețe profundă. Meciul s-a jucat de Ziua tatălui, la trei ani după uciderea tatălui său.

Până în 1998, Jordan a câștigat șase titluri NBA cu echipa sa.

În paralel cu baschetul, Michael Jordan a avut o altă viață profesională, relaționată domeniului său, care ia- adus venituri semnificative. Reclamele profitabile (reclamele în care a susținut anumite produse) pentru companii precum Nike și Wheaties, precum și propria companie de golf și produse precum Michael Jordan Cologne (care se presupunea că s-a vândut în 1,5 milioane de sticle în primele două luni), l-au făcut pe Jordan miliardar.

În 1997 a fost catalogat drept cel mai bine plătit sportiv din lume, cu un contract de 30 de milioane de dolari – cel mai mare salariu anual din istoria sportului – și cu 40 de milioane de dolari pe an din comisioanele de publicitate.

Retragerea finală

Michael Jordan s-a retras pentru a doua oară în 1999. Mulți l-au văzut ca pe cel mai bun jucător de baschet din istorie, iar retragerea lui a fost numită „finalul unei ere”.

În 2000 el a devenit acționar și președinte al echipei de baschet Washington Wizards, lucru ce i-a adus titlul de al treilea afro-american ce a ajuns în conducerea NBA. De asemenea, a câștigat o participație în echipa de hochei Washington Capitals și tot în 2000 a sărbătorit primul an de la inaugurarea programului său de 1 milion de dolari pe care îi dona pentru a ajuta profesorii din școli să facă diferența în sport.

În septembrie 2001, după luni întregi de zvonuri, Jordan a anunțat că își va încheia pensionarea de 3 ani, pentru a juca pentru Wizards, la vârsta de 38 de ani. În timpul unei conferințe de presă, el a spus: „Fizic, știu că nu mai sunt de 25 de ani, însă simt că pot să joc baschet la cel mai înalt nivel”. Echipa Wizards, care câștigase numai 19 meciuri în sezonul anterior, a cunoscut o mare îmbunătățire alături de Jordan.

După ce a fost votat pentru a juca în cel de-al treisprezecelea său joc All-Star, Jordan a adus Wizards în cursa pentru playoff-uri, până ce a suferit o accidentare la genunchi și a pierdut ultima parte a sezonului.

Odată cu accidentarea, a suferit și o ruptură emoțională după ce, în ianuarie 2002, soția sa, Juanita (cu care era căsătorit din 1989) a intentat divorț. Au împreună trei copii.

Michael Jordan și prima sa soție, Juanita

În 2003, Michael Jordan s-a retras definitiv din baschet, după 19 ani de carieră glorioasă.

Viața personală a lui Michael Jordan

Divorțul de Juanita Vanoi a fost amânat la momentul respectiv, însă ruptura finală s-a produs în 2006, după 17 ani de căsnicie.

Pe 27 aprilie 2013, Michael Jordan s-a căsătorit cu modelul cubanez, Yvette Prieto (35 de ani la momentul respectiv), în Palm Beach, Florida. Tiger Woods, Spike Lee și Patrick Ewing s-au numărat printre celebritățile invitate la nuntă. Un an mai târziu, Yvette a dat naștere unei perechi de gemene, Victoria și Ysabel.

Michael Jordan și actuala sa soție, YvettePrieto

Cei doi fii pe care jordan i-a avut cu Juanita, Jeffrey și Marcus, au jucat baschet în facultate și au visat să ajungă și ei în NBA.

Joffrey s-a alăturat echipei de baschet a universității din Illinois în 2007. Atât Michael Jordan, cât și fost sa soție, Juanita, l-au susținut și au încercat să-l ajute să gestioneze situația de a juca în umbra unei legende NBA. Jeffrey a jucat pentru echipa universității timp de trei sesezonae, iar apoi a încercat încă un sezon pentru University of Southern Florida, înainte de a se retrage definitiv. Mai târziu a intrat într-un program de formare în management la Nike.

Fiul cel mic al lui Jordan, Marcus, a jucat și el pentru UCF Knights timp de trei sezoane, iar apoi a deschis un magazin de încălțăminte și îmbrăcăminte pentru baschet în Florida.

Juanita și cei trei copii pe care i-a făcut cu Michael Jordan

„Au vrut să fie ca tatăl lor. Ce băiat nu vrea? Însă amândoi au ajuns într-un punct în care spus: nu vom ajunge în NBA”, a declarat Juanita în 2013.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora