fbpx

Căutare

Share this article

La mai bine de 2 ani şi jumătate de când şi-a pierdut soţul, Simona Secrier, văduva lui Mihai Constantinescu, a revenit pe scenă. Iar cap de listă în recitalul său a fost celebra melodie a acestuia, O lume minunată. Cântăreaţa spune că abia acum s-a simţit pregătită să urce pe scenă fără să plângă după cel cu care a împărţit aproape 20 de ani din viaţă. Îşi doreşte însă să-i păstreze vie amintirea şi melodiile lui să continue să încânte şi alte generaţii pentru că emoţiile din ele sunt mereu valabile.

Mihai Constantinescu şi lumea sa minunată

Mihai Constantinescu s-a născut pe 4 ianuarie 1946, la Bucureşti, al doilea copil al familiei. S-a bucurat de anii copilăriei petrecuţi alături de sora lui, Ileana, alergând şi jucându-se cât era ziua de lungă şi şi-a dorit mereu să păstreze inocenţa şi bucuria lor. Nu aveau bani suficienţi, dar pentru el era important să alerge şi să se bucure de tot ceea ce descoperea în jur.

S-a bucurat la fel de mult şi de muzică, sorbind muzica cântată de tatăl său, militar de carieră, dar pasionat de operă. Arii celebre răsunau în casa lor, fie de la magnetofon, fie cântate chiar de bărbatul care i-a insuflat această pasiune.

Tata a fost un om desoebit. Aveam doar 14 ani când s-a prăpădit… Înainte să fie scos la pensie trebuia să fie avansat general, dar n-a mai apucat. El a cântat extraordinar. În ultima parte a vieții a cântat în 3 coruri de biserici, precum și la sinagogă. Cânta extraordinar de bine, era foarte apreciat și mă mai lua și pe mine și, când se ridica şi începea să cânte îngheţa toată lumea. El era tenor, undeva între Carusso şi Tito Spinto, marii grei ai vremii respective. Avea obiceiul să mă ia la Operă, să văd, să ascult şi poate că, într-un fel, mi-a creat o anumită imagine vizavi de muzică, de ceea ce înseamnă muzică.

Mihai Constantinescu pentru jurnalul.ro

Mihai n-a moştenit doar pasiunea, ci şi talentul. În şcoala generală era deja poreclit „soprana”, iar vocea lui nu a rămas mult timp neremarcată.

Am fost remarcat şi cooptat în Corul de copii Radio. Am făcut parte din cor cam un an şi ceva, până când la Ateneul Român a fost ultimul concert pentru că s-a făcut imprudenţa ca la final, bisaţi fiind ca şi copii, să cântăm Ave Maria. A fost dat afară dirijorul, Ion Vanica şi aşa s-a încheiat şi povestea mea cu Corul de copii Radio.

Mihai Constantinescu pentru jurnalul.ro
Foto: wowbiz.ro

Muzica a rămas constantă în viaţa lui însă. În liceu se visa toboşar, exersând în pauze la scaun, pe post de baterie. S-a alăturat apoi formaţiei Mondial, iar în clubul în care cântau s-a cunoscut cu mulţi dintre cei care aveau să îşi pună amprenta în muzica românească: Marius Ţeicu, Petre Magdin, Marcel Dragomir.

Noi ne întâlneam pentru că ne agream, doream să cântăm, dar nu era la mijloc problema banului. Cântam pur şi simplu din plăcere şi nu visam că vom deveni cineva. Ne bucuram că ne aplaudau cei din sală, ne gândeam cum să facem mai bine, mai interesant.

Mihai Constantinescu pentru jurnalul.ro

Deşi a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, în paralel a urmat şi cursurile Şcolii Populare de Artă, clasa Floricăi Orăscu. Aici, de altfel, a şi fost remarcat de Titus Munteanu, cel care a lansat celebrul trio format din Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu şi Marius Ţeicu. În 1971 a participat la o emisiune de varietăţi unde a interpretat 2 melodii, Porumbiţa şi Anotimpuri. A făcut 3 bis-uri şi de acolo totul a luat o amploare incredibilă pentru tânărul de 25 de ani, cu faţă şi inimă de copil şi tunsoare de om liber. Au început turneele, spectacolele cu săli arhipline, fanii.

Foto: news.ro

Eu aduceam toţi banii acasă şi-i dădeam mamei mele. O rugam să-şi ia ce-i trebuie, să meargă la băi şi să se îngrijească aşa cum ştie ea mai bine. Aveam un cult pentru mama mea, cum au, de altfel, mulţi dintre noi pentru mamele lor.

Mihai Constantinescu pentru revistavedete.ro

Una dintre cele mai cunoscute piese ale lui Mihai Constantinescu este poate una care reprezintă cel mai bine sensibilitatea acestuia. Fusese invitat în 1979 să cânte în cadrul unui spectacol, cu ocazia sărbătoririi Anului Internaţional al Copiilor. Nu avea nimic pregătit, dar drumul de la repetiţii către casă a fost suficient ca să apară ideea şi o melodie care a rămas în inimile multora dintre noi.

În 1981 a lucrat la melodia dedicată genericului filmului Maria Mirabela şi şi-a împrumutat vocea celebrului Scăpărici. A apărut în nenumărate emisiuni de divertisment regizate de Alexandru Bocăneţ, a făcut senzaţie pe scenă în colaborarea cu Anastasia Lazariuc şi a prezentat împreună cu Anca Ţurcaşiu emisiunea pentru copii Ba da, ba nu!, unde s-au lansat mulţi dintre artiştii de azi.

A iubit cu pasiune, dar a preţuit mai mult prietenia

Suflet de copil şi artist în acelaşi timp, Mihai Constantinescu a fost atras nebuneşte nu doar de muzică, ci şi de femei. Iar regulile lui nu au avut neapărat de-a face cu cele ale societăţii.

Poţi iubi de mai multe ori în viaţă, poţi să iubeşti în acelaşi timp 2 persoane. Cine crede că poate impune reguli e nebun. Dar am iubit de mai multe ori profund şi sunt foarte fericit pentru asta, chiar dacă am şi suferit mult. După fiecare iubire specială am suferit. Nu contează, nu se poate iubire fără suferinţă. Nici n-ar fi frumoasă iubirea dacă n-ai suferi.

Mihai Constantinescu pentru revista Tango

Pe Mihaela Constantinescu, cea care i-a fost soţie vreme de 28 de ani, a cunoscut-o pe când ea avea 12 ani, iar el 26. Ea i-a luat un interviu pentru un Cerc de ziaristică. S-au reîntâlnit în 1980, la o nuntă, iar 5 ani mai târziu au făcut şi ei propria nuntă.

M-a cerut de nevastă în pădurea Pustnicu, în genunchi, pe pământul umed, cu ochii în lacrimi. Chiar dacă îşi promisese că nu se va căsători niciodată, tocmai pentru a se simţi liber, la 40 de ani voia să se căsătorească cu mine.

Mihai Constantinescu pentru revista Tango
Mihaela şi Mihai Constantinescu, foto: tacataca.prosport.ro

Deşi s-au iubit mult, spiritul liber al artistului şi-a spus până la urmă cuvântul. Ecapadele amoroase ale acestuia au fost trecute cu vederea o vreme, însă până la urmă Mihaela a cerut divorţul. A ales să păstreze prietenia decât să tragă de o relaţie în care ştia că nu vor fi doar ei. Era deja de notorietate că relaţia dintre Mihai Constantinescu şi Anastasia Lazariuc nu era doar profesională, lucru pe care nu s-au ferit să-l recunoască ceva mai târziu.

Cântăreţul a cunoscut-o apoi pe Simona Secrier, fostă membră a trupei Etno. Diferenţa de 24 de ani dintre ei i-a făcut pe mulţi să comenteze răutăcios la adresa relaţiei lor. Şi-au ţinut povestea departe de presă şi de ochii curioşilor, iar căsătoria, venită după 13 ani de relaţie, tot în secret a fost făcută.

Simona Secrier şi Mihai Constantinescu, foto: kfetele.ro

Nu a ştiut nici vântul, nici pământul. Am avut câţiva invitaţi. Ne-am simţit foarte bine. Le mulţumim naşilor că au fost foarte discreţi. (…) Simona reprezintă echilibrul meu sufletesc, liniştea, zahărul, sarea şi piperul relaţiei noastre şi cel mai important lucru este că amândoi am ştiut să trecem proba timpului.

Mihai Constantinescu

Iar Simona i-a fost alături până în ultima clipă. Artistul s-a stins din viaţă pe 29 octombrie 2019, la vârsta de 73 de ani.

Citeşte şi: Angela Similea, artista care a cucerit generaţii întregi cu muzica ei a avut o viaţă plină de greutăţi şi pierderi – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO