fbpx

Căutare

Share this article

Gigantul în tehnologie, Google, este în discuții avansate pentru a cumpăra o parte din platformele digitale Jio Platform de la Reliance Industries conform celor mai recente știri. Acest lucru va atrage o investiție de 4 miliarde de dolari din partea Google. Mukesh Ambani este președintele, MD și cel mai mare acționar al Reliance Industries. El nu este doar cel mai bogat indian, dar este și cel mai bogat om din Asia. Un motiv suficient de bun pentru a afla cum a fost viața și copilăria lui Mukesh Ambani și cum a reușit să ajungă aici.

Mukesh Ambani este un magnat al afacerilor din India și președinte al „Reliance Industries Limited” (RIL). Este clasat printre cei mai bogați oameni din lume. Este cea mai bogată persoană din India și este considerat a fi una dintre cele mai puternice personalități ale lumii. Strălucirea și succesul său pot fi evaluate din prisma faptului că business-ul său reprezintă în prezent cea mai valoroasă companie din India, în ceea ce privește valoarea de piață. După ce și-a terminat studiile, s-a alăturat „Reliance Industries” și și-a asistat tatăl, oferindu-i ajutor pentru stabilirea unui nume important pentru compania sa pe piața industriilor textile. Treptat, cu multă muncă și sinceritate, a extins afacerea în diferite sectoare, inclusiv petrochimie, comerț cu amănuntul și telecomunicații. După moartea tatălui său, el și fratele său Anil s-au despărțit, ceea ce a dus la divizarea companiei.

Sensul său profund în afaceri și dorința de a escalada înălțimi cât mai mari l-au făcut o persoană importantă pentru cei cu viziune în lumea afacerilor din India. El a creat o avere mare nu doar pentru familia sa, ci și pentru mii de acționari și angajați. Este o legendă vie în rândul comunității de afaceri din India și servește ca inspirație pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Viața și copilăria lui Mukesh Ambani

Viața lui Mukesh Ambani începe pe data de 19 aprilie, 1957, în Aden, Yemen. Tatăl său era Dhirubhai Ambani, iar mama, Kokilaben Ambani și împreună au avut patru copii, două fete și doi băieți, Mukesh fiind cel mai mare.

Dhirubhai Ambani lucra într-o firmă din Yemen, înainte de a se muta la Mumbai în 1958, unde și-a început propria afacere cu mirodenii. Mai târziu a început să se concentreze asupra afacerii cu textile și s-a transformat treptat într-unul dintre cei mai cunoscuți magnați ai afacerilor din India.

Mukesh Ambani în copilărie, alături de fratele și de părinții lor

Mukesh a beneficiat de educație timpurie la „Hill Grange High School”, Mumbai, împreună cu fratele său. Mai târziu, s-a înscris la „Institutul de tehnologie chimică”, Matunga, și a obținut diploma de licență în inginerie chimică. A urmat apoi „Universitatea Stanford”, SUA, pentru a obține un master în administrarea afacerilor (MBA). Cu toate acestea, el a ales ulterior să renunțe la studii pentru a-și asista tatăl la înființarea companiei Reliance Industries.

Viața și cariera lui Mukesh Ambani

La întoarcerea din America și-a ajutat tatăl la înființarea unei fabrici de producție a firelor de filament de poliester (PFY). În 1981, s-a alăturat oficial Reliance Industries.

El a preluat titlul de inițiator al trecerii  Reliance de la textile la fibre de poliester și mai târziu la produse petrochimice. În timpul procesului, a creat 51 de unități de producție noi, de clasă mondială, care au implicat diverse tehnologii ce au sporit capacitatea de producție a Reliance.

Mukesh Ambani la începutul carierei, alături de tatăl și de fratele lui

De asemenea, a ajutat la înființarea „Reliance Infocomm Limited”, care s-a axat pe inițiativele tehnologiei informației și comunicațiilor. După ce afacerea a fost împărțită între cei doi frați, fratele său mai mic a preluat compania care acum este cunoscută sub numele de „Reliance Communications Limited”.

În 2008, compania sa „Reliance Industries” a cumpărat o echipă de cricket ce valora 111,9 milioane de dolari (indienii din Mumbai) în „The Indian Premier League”.

În prezent, el deține funcția de președinte, director general, președinte al „Comitetului financiar” și membru al „Comitetului de compensare a stocurilor angajaților” al „Reliance Industries Limited”.

Compania sa activează în prezent în cinci segmente majore: explorare și producție, rafinare și marketing, produse petrochimice, comerț cu amănuntul și telecomunicații. Este clasată printre companiile „Fortune Global 500” și este cea mai valoroasă companie din India, judecând după valoarea de piață.

Mukesh Ambani în adolescență, alături de tatăl și de fratele lui

A servit în consiliul de administrație al „Bank of America Corporation” și în „Consiliul consultativ internațional al Consiliului pentru relații externe.” A ocupat și funcția de președinte al „Board of Indian Institute of Management Bangalore” (IIMB) .

El a revoluționat comunicațiile din rețeaua indiană prin crearea infrastructurii digitale a rețelei 4G și formarea „Reliance Jio Infocomm Limited”, cunoscută popular ca „Jio”, care a fost lansată pe piață în septembrie 2016.

Compania sa „Reliance” a colaborat cu multe companii internaționale, precum „BP plc” (British Petroleum Company plc), „Niantic Inc.”, „Network 18” sau „Eros International”.

Viața lui Mukesh Ambani și cele mai importante realizări

Viziunea sa a dus la formarea celei mai mari rafinării de petrol din lume la Jamnagar, India. Rafinăria este integrată cu produse petrochimice, generarea de energie electrică, port și infrastructura aferentă.

Una dintre cele mai notabile lucrări ale sale este înființarea „Reliance Communications Limited”, una dintre cele mai mari și mai complexe inițiative de tehnologie a informației și comunicațiilor din lume.

Mukesh Ambani împreună cu soția sa, persoana pe care s-a bazat toată viața

Compania ‘Reliance Jio Infocomm Limited’ a devenit unul dintre pionierii în aducerea rețelei 4G în India. Compania oferă, de asemenea, servicii gratuite de hotspot Wi-Fi în orașe din toată India.

În 2004, a primit „Premiul comunicării mondiale” pentru „Cea mai influentă persoană din telecomunicații” de la „Total Telecom”.

În 2007, a fost distins cu „Premiul pentru conducerea Consiliului de afaceri între Statele Unite și India” de către „Consiliul pentru afaceri cu Statele Unite-India.” În același an, a câștigat „Premiul Chitralekha pentru persoana anului”, acordat de guvernul din Gujarat .

În 2014, a fost clasat pe locul 36 pe lista Forbes a celor mai puternici oameni din lume. În 2018, a fost clasat pe locul 32 în aceeași listă.

A fost onorat cu „Asia Society Leadership Award” de către „Asia Society”, Washington D.C., SUA.

A câștigat „ET Business Leader Award” în 2017 pentru „Corporate Excellency”.

A fost, de asemenea, clasat printre primii „50 de mari lideri ai anului 2018”, top realizat de revista „Fortune”.

Clădirea în care locuiește familia lui Mukesh Ambani, cea mai scumpă reședință din lume

Viața personală a lui Mukesh Ambani

Mukesh Ambani este căsătorit cu Nita Ambani de foarte mulți ani și împreună au trei copii: doi fii, Anant și Akash, și o fiică, Isha.

El l-a ajutat pe fratele său mai mic, Anil Ambani cu aproximativ 463 de milioane de euro, când acesta din urmă a fost găsit vinovat de sfidarea instanței de judecată, într-un proces ce implica un parteneriat cu „Ericsson”, în februarie 2019.

În prezent, familia sa locuiește într-o clădire privată de 27 de etaje din Mumbai, numită „Antilia.” Evaluată la 1 miliard de dolari americani, „Antilia” este considerată a fi cea mai scumpă casă din istorie. O trecere importantă de la apartamentul cu două camere în care a copilărit împreună cu familia sa.

Potrivit agenției de știri americane Bloomberg, „Robin Hood Index” din 2018, averea personală a lui Ambani poate ajuta la conducerea guvernului federal indian timp de 20 de zile.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO