Viața lui Nicolae Ceaușescu: de la copilul cu patru clase, fugit de acasă ca să scape de abuzurile părintelui său, la comunistul ilegalist și până la dictatorul asupritor urât până la moarte de propriul popor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Nicolae Ceaușescu: de la copilul cu patru clase, fugit de acasă ca să scape de abuzurile părintelui său, la comunistul ilegalist și până la dictatorul asupritor urât până la moarte de propriul popor

Despre viața lui Nicolae Ceaușescu am ajuns să le povestim copiilor noștri pentru că a devenit o filă de istorie ce nu trebuie să se repete.
Share this article

Sunt mai bine de 50 de ani de când se vorbește despre viața lui Nicolae Ceaușescu și aproape de fiecare dată în urma discuției rămâne un sentiment greu și apăsător, o milă combinată cu stupoare și durere.

Nicolae Ceaușescu, „secretar general al Partidului Comunist Român, președintele Republicii Socialiste România, comandant suprem al forțelor armate”, era titulatura oficială. Deseori se adăugau și apelative precum „genialul cârmaci”, „cel mai iubit fiu al poporului român”, „patriot înflăcărat” „personalitate excepțională a lumii contemporane”, „luptător pentru cauza dreptății, păcii, și socialismului”, „geniul Carpaților”, „marele și iubitul conducător”. Îți sună cunoscut?

Despre viața lui Nicolae Ceaușescu am ajuns să le povestim copiilor noștri pentru că a devenit o filă de istorie ce ne-am dori să nu se mai repete niciodată.

Nicolae Ceaușescu s-a născut la Scornicești, într-o familie săracă și abuzivă, a terminat doar patru clase, iar apoi a fugit la București unde, de copil a devenit comunist ilegalist. Cu toate frustrările și traumele din copilărie adunate în suflet, a reușit să adune atâta forță în interiorul său astfel încât să poată răzbi și să ajungă într-o bună zi conducătorul suprem al țării. Iar puterea i-a orbit rațiunea și l-a transformat într-unul dintre cei mai de temuți dictatori.

Viața lui nicolae Ceaușescu
Ștefan Voitec înmânându-i lui Nicolae Ceaușescu sceptrul prezidențial în 1974

Cei care aveți acum peste 40 de ani vă amintiți probabil frânturi din viața în timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu, în timp ce alții am trăit cu durere poveștile părinților și ale bunicilor chinuiți de securitate sau deținuți politic.

Iată o scurtă biografie a celui care a fost Nicolae Ceaușescu, de la copilărie și până în momentul în care a fost condamnat la moarte.

Viața lui Nicolae Ceaușescu: copilul abuzat ce fuge de acasă

Toată perioada de dinainte de 1989, toți am știut că Nicolae Ceaușescu s-a născut pe data de 26 ianuarie 1918, la Scornicești. Abia după Revoluție, a fost prezentat registrul stării civile din localitate și astfel toată lumea a fost șocată să afle că data de naștere a dictatorului a fost pe 23 ianuarie. Nici până în ziua de azi nu se știe motivul pentru care toată țara sărbătorea forțat ziua „marelui conducător” pe 26 ianuarie, probabil cum nu sunt de înțeles multe dintre faptele lui.

S-a născut într-o familie săracă de țărani români ce aveau în total 10 copii. Tatăl, Andruță Ceaușescu, avea 3 hectare de pământ și își întreținea familia din croitorie. Însă era un om agresiv, bătăuș, care fura, bea, înjura mult și își abuza copiii și nevasta, după cum povestea bătrânul preot din sat. Mama, Alexandrina, se pare că a fost o femeie muncitoare și modestă. Casa părintească avea numai două camere, iar mâncarea zilnică era mămăliga. Copiii, printre ei și Nicolae Ceaușescu, mergeau la școală desculți și erau obișnuiți de mici cu muncile grele și abuzurile. La numai 11 ani, după ce a terminat 4 clase, Nicolae Ceaușescu a fugit la București, acolo unde locuia o soră mai mare, în parte ca să scape de bătăile tatălui său și s-a angajat ucenic la un cizmar.

Alexandru Săndulescu era membru activ al PCR și a văzut imediat în ucenicul său stofă de comunist și l-a inițiat de mic în misiuni conspirative, la vremea respectivă această doctrină politică fiind ilegală.

Viața lui nicolae Ceaușescu
Nicolae_Ceaușescu la vârsta de 15 ani, în 1933

Nicolae Ceaușescu și viața de comunist ilegalist

La numai 15 ani, în noiembrie 1933, Nicolae Ceaușescu a devenit membru al Uniunii Tineretului Comunist din România și la numai câteva zile a fost arestat pentru că a creat agitație în timpul unei greve. Au urmat integrarea în Comitetul Național antifascist și alte trei arestări similare, fiind etichetat ulterior drept „agitator comunist periculos”, precum și „distribuitor activ de materiale de propagandă comunistă și antifascistă”. După ce a fost eliberat a dispărut o perioadă, timp în care a activat incognito în rețelele comuniste din Oltenița și regionala Prahova.

În 1936 este arestat pentru că încerca alături de alți agitatori comuniști să coaguleze celulele ilegale din țară și să-i atragă pe membrii cu funcții înalte în ierarhia comunistă. Procesul a fost judecat la Brașov, iar Ceaușescu a fost condamnat la doi ani de închisoare. În închisoarea de la Doftana unde a fost transferat i-a cunoscut pe Vasile Luca, Alexandru Moghioroș și pe Gheorghe Gheorghiu-Dej. După eliberare nu a stat decât doi ani în libertate pentru că în această perioadă a fost condamnat în lipsă la alți trei ani de închisoare pentru continuarea propagandei comuniste. În această scurtă perioadă de libertate a cunoscut-o pe Elena Petrescu, o tânără activistă comunistă din București, cu care a continuat să se întâlnească și după întemnițare. Când a venit termenul de eliberare, în 1943, a fost transferat la lagărul de la Târgu Jiu unde erau aduși foști deținuți comuniști și unde a mai stat aproape un an, până în august 1944, când s-a terminat al doilea Război Mondial.

Viața lui nicolae Ceaușescu
Ceaușescu arestat de poliția din Târgoviște

Cariera politică în cadrul partidului comunist

După cel de-al doilea Război Mondial, când comuniștii au preluat puterea, viața lui Nicolae Ceaușescu avea să ia o turnură extraordinară. A fost numit secretar general al UTC (Uniunea Tineretului Comunist) și patru ani mai târziu a fost numit subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, în Guvernul Petru Groza. Din această poziție a supervizat procesul colectivizării forțate și a fost unul dintre membrii cheie implicați în acțiunile de oprimare ale revoltelor țăranilor, soldate cu 10 mii de morți, peste 80 de mii de arestări și peste 30 de mii de țărani întemnițați. A urmat funcția de ministru adjunct al Apărării și cea de Șef al Direcției Superioare Politice a Armatei, primind gradul de general, deși nu a făcut niciodată armata.

Nicolae Ceaușescu la conducerea României

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora