Căutare

Share this article

Poate că îl știți pe Richard E. Grant din rolul Izembaro pe care l-a jucat în sezonul șase al celebrului serial “Game of Thrones”. Sau poate din rolul Simon Bricker, din super apreciata serie “Downton Abbey”. Însă, despre Richard E. Grant vorbim astăzi pentru că, la 61 de ani, a fost prima dată nominalizat la Premiile Oscar pentru rolul Jack Hock din “Can You Ever Forgive Me?”. Însă nu foarte multe lucruri sunt cunoscute despre el și este mare păcat. Actorul are o viață incredibilă și niște obiceiuri cel puțin curioase. Așa că vă invit să îl descoperim împreună.

Pe numele său întreg, Richard Grant Esterhuysen s-a născut pe 5 May 1957 în Mbabane, Eswatini – adică în Swaziland, o colonie a Marii Britanie din Africa de Sud. Copilul lui Henrik Esterhuysen, ministrul educației din această colonie engleză, a urmat cursurile primare la St Mark’s – o școală de stat care tocmai fusese deschisă pentru toți copii din zona respectivă, indiferent de culoarea acestora.

Copilăria sa a fost una zbuciumată. La 10 ani a fost martorul unui moment care avea să le destrame familia: a văzut-o pe mama sa în timp ce se culca, pe bancheta din spatele mașinii în care erau, cu cel mai bun prieten al tatălui său. Evident, acel moment a fost urmat de divorțul părinților săi. Iar acest eveniment traumatizant l-a făcut pe micuțul Richard să își facă un jurnal în care să scrie zilnic lucrurile care i se întâmplă. Iar acest lucrul îl face și astăzi.

Actorul mai are un alt obicei curios: poartă mereu două ceasuri, câte unul la fiecare mână. Iar unul dintre el este un ceas pe care l-a primit de la tatăl său înainte ca acesta să moară și care arată ora din Swaziland.


Citește și: Viața lui Glenn Close: femeia care a supraviețuit unui cult și a devenit actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar fără să câștige niciodată


Ca orice englez care se respectă, Grant este fan declarat al clubului West Ham United. Este căsătorit încă din 1986 cu Joan Washington care este voice coach și cu care are o fiică, Olivia și un fiu vitreg, Tom. Iar din aprilie 2014, și-a lansat un parfum unisex, JACK, un business pe care îl conduce împreună cu fiica sa.

Richard E. Grant în serialul „Downton Abbey”

Rolul de alcoolic care i-a adus celebritatea, jucat de un actor care nu bea niciodată

Primul său rol a fost în “Withnail and I”. Un film despre doi actori șomeri – alcoolicul exuberant Withnail și mai precarul său prieten Marwood. Aceștia locuiau într-un apartament mizerabil din Camden Town, Londra și se bucurau de o vizitele singurului lor prieten, dealerul de droguri, Danny. Într-o dimineață în timp ce se plimbau prin Regent’s Park, plimbându-și de milă, le vine o super idee: să plece într-o vacanță într-un sătuc de pe lângă Penrith, acolo unde Monty, unchiul mai bogat al lui Withnail, avea o casă. Cei doi îl conving pe acesta să le dea cheile de la micuța casă pe care o avea acolo. Iar acesta este doar punctul de pornire pentru aventurile celor doi prieteni.

În acest film, Richard E. Grant îl interpretează pe alcoolicul Withnail. Iar experiența a fost una cel puțin interesantă. Și asta pentru că Grant nu bea … deloc. Este abstinent. Nu pentru că ar fi vreo fiță, ci pentru că are o enzimă în corp care nu îl ajută să metabolizeze alcoolul din sânge. Iar dacă bea puțin alcool, după vreo 10 minute i se face rău, iar starea această îl ține mai bine de 24 de ore. Așa că, nu doar că nu putea să bea cât Withnail, dar nici nu o făcuse vreodată până atunci. Iar regizorul Bruce Robinson l-a obligat să o facă înainte să înceapă filmările. Robinson l-a pus atunci pe Grant să bea o sticlă întreagă de șampanie și jumătate de sticlă de vodka, doar ca să știe senzația de a bea și de a fi beat. Chiar cu riscul ca pentru următoarele 24 de ore să nu mai fie om. Riscurile meseriei, ar spune Robinson. Cert este că Grant a jucat rolul lui Withnail, iar debutul său în  “Withnail and I” a fost super apreciat.

Pasiunea lui absolut amuzantă pentru Barbra Streisand

La doar 12 ani, puștiul Richard se îndrăgostește nebunește și prostește de Barbra Streisand. El era un copil din Londra anilor ’60-’70, iar ea avea cu 15 ani mai mult decât el. Streisand era deja o super vedetă, cu Premii Grammy câștigate și milioane de albume vândute în toată țara. Iar micuțul Richard se îndrăgostește nebunește de una dintre vedetele lumii. Și de atunci, pasiunea sa pentru Barbra Streisand nu s-a schimbat deloc. De altfel, actorul povestește că a și făcut un tur în New York în care a vizitat locul în care s-a născut, școala pe care a făcut-o și toate locurile importante pe care le frecventa vedeta.

Richard E. Grant în serialul „Game of Thrones”

Rolul care i-a adus prima nominalizare la Premiile Oscar

Poate că mulți actori sau cineaști europeni nu se prea dau în vânt după nominalizările la Premiile Oscar. Nu puțini sunt cei care spun că nu îi interesează, că până la urmă sunt doar premiile pe care și le dă industria de film de peste ocean. Însă, mereu un eveniment super urmărit, Premiile Oscar au însemnat mereu recunoașterea după care s-au ghidat producătorii și notorietatea care ți-ar fi adus confortul unui viitor liniștit și a unei cariere înfloritoare. Așa că, astăzi, Richard E. Grant pare să fie, în sfârșit, apreciat de toată lumea. A fost să fie rolul lui Jack Hock care să îi aducă această bucurie.

Melissa McCarthy și Richard E. Grant în filmul “Can You Ever Forgive Me?”

“Can You Ever Forgive Me?” este un film biografic Marielle Heller după un scenariu de Nicole Holofcener și Jeff Whitty – care au fost nominalizați la Premiile Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat. Bazat pe autobiografia eponimă a lui Lee Israel scrisă în 2008, filmul o are în rolul principal pe Melissa McCarthy (Israel) – nominalizată pentru a doua oară la Premiile Oscar (prima dată a fost în 2012 pentru rolul din “Bridesmaids”). Pelicula prezintă încercările pe care le are Israel de a-și reface cariera sa de scriitoare prin falsificarea de scrisori ale unor autori și dramaturgi decedați. Iar în ajutorul său vine Jack Hock, interpretat de Richard E. Grant.

read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO