Căutare

Share this article

Viața lui Rupert Murdoch, mogulul media de-a lungul și de-a latul pământului, a fost una incitantă și plină de aventuri, asemenea titlurilor unui tabloid.

Rupert Murdoch este probabil cel mai mare magnat din industria media, fondatorul News Corporation, un conglomerat media internațional. El a fost creatorul Fox Broadcasting Company.

Tatăl lui Rupert Murdoch a fost un faimos corespondent de război și jurnalist. Murdoch a moștenit ziarele tatălui său, Sunday Mail și News, continuând să cumpere alte publicații de-a lungul anilor.

În anii ’70 el a început să cumpere majoritatea ziarelor americane. Apoi, Murdoch a pășit în industria entertainmentului cumpărând 20th Century Fox Film Corp în 1985, mai târziu ajutând la schimbarea televiziunii prin cablu prin introducerea Fox News. Patru ani după restructurarea imperiului său în două divizii, 21st Century Fox Inc. și News Corp., Murdoch a vândut prima divizie companiei Walt Disney, lucru ce i-a adus o avere considerabilă.

Viața și copilăria lui Rupert Murdoch

Keith Rupert Murdoch s-a născut pe data de 11 martie 1931, într-o fermă mică, la 50 de kilometri dus de Melbourne, Australia. Încă de la naștere a fost strigat pe numele mic, Rupert, numele bunicului său matern. Tatăl său, Keith Murdoch a fost un faimos jurnalist australian ce deținea câteva ziare locale și regionale: Herald în Melbourne, Courier-Mail în Brisbane, News și Sunday Mail.

Rupert Murdoch în copilărie, alături de tatăl lui. Foto: Prabook

Ferma familiei se numea Cruden Farm, nume împrumutat după satul scoțian din care proveneau ambii părinți ai lui Murdoch.

Casa de la Cruden Farm era o clădire din piatră cu stâlpi coloniali, împodobită cu picturi originale, un pian cu coadă și o bibliotecă de cărți, situată printre întinderi verzi de terenuri agricole și mărginite de copaci Ghost Gum. Activitatea preferată a lui Murdoch în copilărie era călăritul. Ceva timp mai târziu, mama lui îl descria cum era în copilărie: „Cred că a fost un copil foarte normal, nimic elaborat și nimic excesiv. Cred că a fost norocos să crească într-un mediu atractiv și, aș putea spune, estetic”.

Fiu al mult stimatului jurnalist, Murdoch a avut ocazia să intre în lumea media de la o vârstă foarte fragedă. Într-un interviu își amintea: „Am fost crescut într-o casă ca o editură, în casa unui om de presă și cred că a fost foarte incitant. Am văzut această viață foarte aproape de mine și după 10-12 ani, nu a fost nevoie să mă mai gândesc la altceva”.

Murdoch a absolvit Geelong Grammar, un colegiu internat foarte prestigios din Australia, în 1949, cu puțin timp înainte de a trece Oceanul pentru a se înscrie la Worcester College din cadrul Oxford University, în Marea Britanie. Conform unuia dintre primii săi biografi, Murdoch era un student normal, cu mulți prieteni, multe admiratoare, care nu lipsea de la petreceri, implicat în cursele de cai, sportiv, dar mereu fără bani din cauza pariurilor.

Toate acestea s-au sfârșit brusc când tatăl său a murit pe neașteptate lăsându-l proprietarul ziarelor sale.

După o scurtă ucenicie alături de Lord Beaverbrook, la Daily Express, în Londra, Murdoch, tânărul în vârstă de 22 de ani s-a întors în Australia pentru a se ocupa de ziarele tatălui său.

Rupert Murdoch alături de părinții lui. Foto: The Independent

Viața lui Rupert Murdoch, noul mogul media

Imediat după ce a trecut la conducerea Sunday Mail și News, Murdoch s-a implicat în toate aspectele ce țineau de operațiunile zilnice ale ziarelor. A scris titluri, a redesenat layout-uri de pagină și a lucrat chiar și la tipografie. În scurt timp a convertit News într-o cronică a crimelor, sexului și scandalurilor, schimbări extrem de controversate care i-au adus vânzări foarte mari.

În numai trei ani, Murdoch și-a extins afacerea și a cumpărat Sunday Times pe care l-a transformat după stilul senzaționalist al lui News.

În 1960 a intrat pe piața profitabilă cumpărând Mirror pe care l-a transformat în cel mai bun ziar de după-amiază din Sidney. Încurajat de succesul său și râvnind după influență politică, în 1965 Murdoch a fondat primul ziar național din Australia, Australian, care a ajutat la restabilirea imaginii lui Murdoch, aceea de publisher respectabil.

În toamna anului 1968, la vârsta de 37 de ani, proprietar al unui imperiu media australian ce valora 50 de milioane de dolari, Murdoch s-a mutat la Londra pentru a cumpăra extrem de popularul tabloid, The News of the World. Un an mai târziu cumpăra The Sun, pe care l-a făcut tot ziar de scandal și în care a introdus, la pagina 3, poze cu femei topless.

A urmat cumpărarea tabloidelor din America, fondarea tabloidului Star, cumpărarea New York Post și fondarea News Corporation în 1979. Următorii zece ani a cumpărat alte publicații importante din America și din Anglia, sporindu-și imperiul.

Rupert Murdoch la începuturile carierei sale în industria media. Foto: NHPR

Apariția Fox în viața lui Rupert Murdoch

Tot în aceeași perioadă, Murdoch a început să-și extindă imperiul media și în televiziune și industria entertainment-ului. În 1985, el a cumpărat 20th Century Fox Film Corporation, precum și alte câteva televiziuni independente, pe toate consolidându-le sub aceeași umbrelă: Fox. Inc care, de atunci este una dintre cele mai mari rețele de televiziune din America.

În 1990 a fondat Star TV, o companie de televiziune cu sediul în Hong Kong.

În plus, după ce a cumpărat mai multe prestigioase companii academice și literare americane și britanice la sfârșitul anilor 1980, le-a consolidat pe toate în HarperCollins, în 1990.

Murdoch a mai investit și în sport; este acționar al francizelor Los Angeles Kings NHL,  Los Angeles Lakers NBA și Staples Center, precum și al website-urilor Fox Sports 1 și Fox Sports.

Deși nu și-ar fi putut imagina niciodată puterea pe care o va exercita într-o zi, acest tip de influență a fost exact ceea ce Murdoch a căutat ca un tânăr editor care își construia imperiul. „Am simțit entuziasmul și puterea „, își amintește el.” Nu puterea brută, ci capacitatea de a influența cel puțin agenda a ceea ce se întâmpla”. Și după șase decenii de lucru în mass-media, Murdoch a spus că nu își poate imagina viața în alt mod.

„Când lucrezi în mass-media, în special la ziare, te afli în mijlocul tuturor lucrurilor interesante care se întâmplă într-o comunitate și nu-mi pot imagina nicio altă viață căreia mi-aș dori să mă dedic”, a  mai spus el.

Rupert Murdoch împreună cu actuala sa soție. Foto: Shutterstock

Viața personală a lui Rupert Murdoch

Murdoch s-a căsătorit cu Patricia Booker în 1956. Împreună au avut o fiică, Prudence, însă, cu toate acestea nimic nu a putut opri inevitabilul divorț din 1965. Ulterior s-a căsătorit cu Anna Torv în 1967, cu care a avut trei copii. Au divorțat în 1999. Numai 17 zile mai târziu după al doilea divorț, Murdoch s-a căsătorit a treia oară, de această dată cu Wendi Deng. Și această a treia soție i-a dăruit doi copii, însă mariajul a rezistat până în 2013 când au motivat la tribunal că „relația dintre soț și soție s-a deteriorat iremediabil”.

Vestea despărțirii i-a luat prin surprindere pe unii, însă existau deja zvonuri că mariajul lor nu era chiar o gură de paradis.

În ianuarie 2016 Murdoch s-a logodit cu fost iubită a lui Mick Jagger, Jerry Hall, două luni mai târziu jurându-și credință unui altuia în fața altarului.

Ultima dată ginere, Rupert Murdoch la nunta sa, alături de întreaga familie. Foto: Daily Mail
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO