Viața lui Sean Penn, rebelul de la Hollywood: adorat pentru talentul său, admirat pentru curajul de a filma în Ucraina, în vreme de război și blamat pentru relația violentă pe care a avut-o cu Madonna - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Una dintre cele mai frumoase știri care circulă zilele acestea în presă și în Social Media este că Sean Penn i-a dat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, Oscarul său, spunându-i că-l așteaptă în Malibu să i-l returneze.

Sean Penn i-a acordat unul dintre premiile sale Oscar președintelui ucrainean Volodimir Zelenski drept „simbol al credinței”.

Premiul, pe care actorul în vârstă de 62 de ani l-a câștigat fie în 2004, fie în 2009, va rămâne în Ucraina până la sfârșitul războiului.

„Dacă știu că e aici cu tine, atunci mă voi simți mai bine și mai puternic pentru luptă”, i-a spus Penn lui Zelenskyy în timp ce i-a înmânat premiul Oscar.

Sean Penn

În timpul întâlnirii lor, actorul a primit și Ordinul de Merit de gradul III prin care Zelenskyy, i-a mulțumit pentru „contribuția sa semnificativă” la efortul de război.

Dar cine este Sean Penn?

Nominalizat de cinci ori la Oscar, de două ori câștigător la categoria cel mai bun actor într-un rol principal, Seann Penn este unul dintre cei mai prolifici actori de la Hollywwod. În momentul izbucnirii războiului din Ucraina, se afla pe teritoriul fostei țări membre a URSS, filmând un documentar.

Un huligan și un rebel

Sean Penn s-a născut într-o familie în care tatăl era evreu de origine lituaniană și rusă, iar mama, o femeie catolică care avea sânge italian și irlandez în vene. Numai acest fapt presupunea aducerea pe lume a unor copii expresivi, lucru care s-a și întâmplat. Există multe legende despre temperamentul rebel al lui Sean Penn. Actorul și-a petrecut copilăria alături de frații săi, în Santa Monica unde era prieten cu câțiva băieți care au devenit și ei celebri. Acei băieți erau Charlie Sheen, Rob Lowe și Emilio Estevez.

Lui Sean i-a luat ceva timp să fie captivat de actorie. Când era copil, nici măcar nu visa la asta. Trăind în orașul de lângă ocean, i-a plăcut să facă surf și chiar și-a dorit să devină polițist. Dar când Sean era la școală, s-a alăturat unei companii de teatru din Los Angeles și a devenit entuziasmat de actorie.

Sean Penn
Sean Penn la debutul carierei sale

Cu toate acestea, teatrul nu a fost amabil cu el. Actorului debutant i s-au încredințat sarcini tehnice mai des decât roluri. A rămas fidel teatrului, deși a intrat în serialul de televiziune Căsuța din prerie. Și, mai mult, a filmat câteva scurtmetraje împreună cu prietenii din școală. După liceu, a plecat într-un turneu de 2 ani cu compania de teatru, în loc să intre la o facultate.

Sean Penn în urmărirea unui vis

I-a luat ceva timp lui Sean Penn să-și câștige acceptarea în cinematografie, ceea ce l-a deranjat foarte mult, dar nu l-a făcut să renunțe. Viitoarea vedetă a continuat să-și urmeze visul și calea care duce la Broadway. De aceea, în 1980, Sean și prietenii săi au călătorit la New York pentru a obține roluri principale pe scenă. Dar în loc să obțină roluri în teatru, au intrat în cinematografie. La una dintre audiții, un producător de film l-a observat pe Penn și un an mai târziu a primit un mic rol în drama Taps în care au jucat și Tom Cruise și Timothy Hutton. Acel mic rol a devenit începutul lungului drum. Mai târziu, actorul debutant, dar talentat, a fost invitat să interpreteze un surfer mereu beat în comedia Fast Times la Ridgemont High. Sean a făcut o treabă genială care l-a făcut celebru imediat și i-a oferit roluri în viitor.

Sean Penn

După lansarea dramei Bad Boys, semnate de Rick Rosenthal, nimeni nu a mai pus la îndoială talentul tânărului actor. Sean Penn a interpretat un personaj antisocial și brutal, iar actoria sa a salvat întregul film. După acel rol, criticii l-au comparat pe Sean cu Robert De Niro. După un astfel de succes, actorul și-a permis să se relaxeze și a jucat în drama Crackers de Louis Malle și melodrama Racing with the Moon.

Citește și: Viața lui Robert De Niro: de la copilăria într-o familie boemă, destrămată din cauza orientării sexuale a tatălui și până la prietenia cu Scorsese și arta de a străluci pe ecran

Thrillerul politic The Falcon and the Snowman la care a lucrat cu Timothy Hutton în 1985 l-a făcut pe Sean Penn poate cel mai promițător actor. Imediat după această lucrare, actorul s-a cufundat în rolul fiului unui criminal în drama At Close Range. A fost o perioadă semnificativă pentru Sean, pentru prima întâlnire cu Madonna, al cărei cântec a devenit coloana sonoră a filmului.

Relația lui Sean cu diva pop s-a reaprins în 1986. Mai târziu, au jucat împreună într-un film destul de nereușit numită Shanghai Surprise. Criticii nu s-au simțit inspirați după vizionarea filmului și au susținut că actorii îndrăgostiți nu au timp pentru actorie adevărată.

Doi ani mai târziu, actorul a revenit la genialitate jucând în drama Colours, regizată de Dennis Hopper. A devenit clar că Sean preferă să lucreze la filmele care dezvăluie probleme politice și sociale profunde. Și în 1989, Penn, împreună cu Robert De Niro, au jucat cu succes în comedia We’re No Angels, regizat de Neil Jordan.

Sean penn și Brian De Palma

Sean Penn s-a întâlnit de două ori cu faimosul Brian De Palma pe platourile de filmare. S-au întâlnit pentru prima dată în 1989, în timpul filmărilor la drama de război, Casualties of War. În acel film, actorul a jucat unul dintre cele mai pasionate roluri ale sale. Patru ani mai târziu, când lucra la drama cu gangsteri Carlito’s Way, s-au întâlnit pentru a doua oară. Sean a interpretat un avocat al personajului principal interpretat de Al Pacino. Penn chiar a fost nominalizat la Globul de Aur.

Sean Penn a portretizat multe personaje grozave în anii ’90. Mai întâi, a jucat în thrillerul State of Grace regizat de Phil Joanou. Este o poveste despre un tip care s-a întors acasă după o lungă absență și a aflat că prietenul său devenise mafiot. Mai târziu, a lucrat la filme importante precum U-Turn, melodrama She’s So Lovely și thrillerul The Game. În 1998, au mai fost două momente importante: drama conversațională Hurlyburly și The Thin Red Line, care a adunat împreună inflorescența celebrităților și a primit o serie de premii.

Victorii și înfrângeri

Sean Penn a primit prima sa nominalizare la Oscar pentru rolul său din drama criminală Dead Man Walking, în 1995. Actorul a interpretat un criminal care a fost condamnat la moarte și a așteptat executarea sentinței. Pedeapsa sa de 3 luni de închisoare l-a ajutat să joace acel rol. S-a întâmplat după o ceartă cu jurnaliştii.

A primit cel de-al doilea Oscar în 1999 pentru că a interpretat un chitarist jazz din anii ‘30 în filmul Sweet and Lowdown. Și doi ani mai târziu, a primit a treia nominalizare pentru filmul I Am Sam la care a lucrat cu pe atunci micța Dakota Fanning. Ca să se pregătească pentru ultimul, Sean a frecventat un centru pentru handicapați mintal. Cu toate acestea, au fost doar nominalizări; actorul nu a câștigat premii pentru acele proiecte.

Însă talentul lui Sean în drama Mystic River, din 2003, regizată de Clint Eastwood a fost recunoscut și a câștigat Oscarul. În total, filmul a primit șase nominalizări pentru prestigiosul premiu, dintre care pe două le-a câștigat. Penn a câștigat al doilea Oscar cinci ani mai târziu. A interpretat un gay în drama Milk regizată de Gus Van Sant.

Sean Penn în templul faimei

În anul 2000, actorul a apărut în câteva filme – thrillerul The Weight of Water și drama Up at the Villa. Dar acele filme aproape au dispărut sub valurile de popularitate ale lui I Am Sam. Doi ani mai târziu, s-a filmat o altă dramă emoționantă, 21 Grams, regizată de Alejandro Gonzalez Inarritu. Jocul lui Sean Penn a fost atât de strălucitor încât spactatorul are acest sentiment de frustrare pe parcursul întregului film. Actorul a câștigat premiul Festivalului de Film de la Veneția pentru acest proiect.

În acest nou secol, Sean apare mai des în filmele de studio. De exemplu, a jucat în filmul The Assassination of Richard Nixon regizat de Niels Mueller. Este o poveste despre tentativa de asasinare a celui de-al 37-lea președinte al Statelor Unite. În 2005, actorul a jucat în thrillerul de comedie The Interpreter regizat de Sydney Pollack, care a avut un mare succes de box office. Dar următorul său rol nu a avut succes. Sean Penn a jucat rolul principal în All the King’s Men. Este un remake eșuat al dramei din 1949 despre corupția în guvern. Dar talentul său în filme precum The Tree of Life, Crossing Over și In Search of Captain Zero a dovedit încă o dată că Sean Penn este unul dintre cei mai interesanți actori ai timpului nostru.

Mai mult, Sean Penn a regizat cinci filme, inclusiv filmul care a câștigat o serie de premii The Pledge și filmul scandalos 11’0901 September 11.

Viața personală a lui Sean Penn

O actriță pe nume Elizabeth McGovern, cu care Sean Penn a jucat în melodrama Racing with the Moon, a devenit prima lui iubită de la Hollywood. Relația lor nu a durat mult, precum nici aventura lui cu Susan Sarandon. Dar mai târziu, a avut o poveste de dragoste copleșitoare și pasională cu Madonna, care s-a încheiat cu o nuntă în 1985.

Căsătoria lor a durat doar patru ani, iar în tot acest timp cuplul s-a separat și s-a împăcat în mod repetat. Penn a primit porecla Mr. Madonna, care îl înnebunea. Căsnicia cu vedeta pop s-a încheiat cu un scandal uriaș. Sean Penn, afla în stare de ebietate, a pătruns în casa ei, a legat-o de un scaun și a bătut-o câteva ore. În cele din urmă, cântăreața a găsit o cale de a scăpa. Mai târziu, ea a mușamalizat incidentul care l-ar fi putut trimite pe soțul ei la închisoare, spunând că Sean a avut întotdeauna probleme cu controlul impulsivității.

Sean Penn
Sean Penn și Madonna

Citește și: Cum a trecut Madonna peste durere, viol și critici? Și cum a ajuns copilul catolic al unor imigranți europeni, super starul de astăzi

În 1996, Penn s-a căsătorit cu Robin Wright, pe care o întâlnise pe platourile de filmare ale producției State of Grace ,cu șase ani mai devreme.

Sean Penn
Sean Penn și Robin Wright

Au avut o căsnicie liniştită şi stabilă, găsind o modalitate de a înfrâna temperamentul sălbatic al actorului pentru o vreme. Înainte de a se căsători oficial, au avut doi copii – o fiică Dylan și un fiu Hopper. Cu toate acestea, această căsătorie a amintit de un roller coaster, iar în 2010 s-au despărțit.

Penn a avut o relație și cu Charlize Theron, un an și jumătate (de la începutul lui 2014 până în iunie 2015), dar potrivit actriței, legătura lor s-a consumat rapid.

Sean Penn
Sean Penn și Charlize Theron

În 2016, Sean Penn a cunoscut-o pe aspirantă actriță Leila George și au început o aventură. Timp de 4 ani au încercat să-și păstreze relația secretă și să nu dezvăluie detalii, însă, în august 2020, s-a aflat că îndrăgostiții s-au căsătorit. Nu au făcut niciun comentariu jurnaliştilor: prietenii apropiaţi ai cuplului au povestit însă câteva detalii despre nuntă.

Sean Penn
Sean Penn și soția sa

Ce face Sean Penn azi?

În ultima vreme, actorul aproape că a dispărut din televiziune. Ultimul mare proiect la care a participat a fost filmul de aventură The Secret Life of Walter Mitty regizat de Ben Stiller. Filmografia lui nu este lungă, dar a portretizat același fotograf pe care personajul lui Stiller îl urmărea în toată lumea pentru a găsi o poză pentru coperta ultimei ediții a revistei Life. De asemenea, a jucat rolul principal în fantasticul serial TV, The First (2018) produs de Hulu, care nu a primit feedback entuziast din partea criticilor, dar Penn a primit 500.000 de dolari pentru fiecare episod.

Sean Penn
Sean Penn și fiica sa

Recent, Sean Penn s-a implicat din ce în ce mai puțin în proiecte de film. Cu toate acestea, în 2019, a jucat în thrillerul irlandez The Professor and the Madman. Actorul a jucat rolul lui William Chester Minor. Scenariul se bazează pe romanul lui Simon Winchester, The Surgeon of Crowthorne, iar Mel Gibson a fost alături de Sean pe platourile de filmare.

Foto: Depositphotos.com, Pinterest.com

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO