Viața lui Sorin Bontea. Cum ajungi un super bucătar și ce sacrificii trebuie să faci - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Ultimii zece ani au deschis apetitul pentru gătitul altfel decât în stil pur românesc, așa că blogurile culinare și emisiunile de profil au înregistrat o creștere spectaculoasă a audiențelor. Fie că vorbim despre oameni care și-au dus pasiunea pentru gătit în mediul online, fie că vorbim de cei care au muncit o viață ca să își atingă visul de a deveni chefi, unii dintre ei au devenit exemple pentru zeci și sute de mii de oameni. Viața lui Sorin Bontea, jurat în emisiunea ”Chefi la cuțite”, este și ea un exemplu de muncă, dăruire și un pic de noroc.

Viața lui Sorin Bontea – Când pasiunea pentru bucătărie e mai puternică decât cea pentru muzică

Născut în Bucureștiul comunist, Sorin Bontea a avut o copilărie tipică vremurilor acelea. Își petrecea majoritatea zilelor alergând prin cartier, jucându-se cu copiii din vecini, stând la cozi pentru carne de pui și făcând mici cumpărături la care era trimis de părinți. Îi plăcea să cânte la chitară și își dorea să urmeze o școală în domeniu. N-a fost să fie și cum orele clasice nu l-au captivat prea mult, la 16 ani s-a angajat ca ajutor de bucătar. Voia să aibă ceva bani de cheltuială și, în egală măsură, să-și ajute familia.

A trecut prin toate etapele: de la cărat marfă la curățat cartofi. Apoi a început să fie atent la bucătari, a început el să gătească și a descoperit nu doar că îi plăcea foarte mult, dar era și foarte talentat.

Pentru că salariul de bucătar în România post-decembristă nu era tocmai generos, după revoluție a plecat să lucreze pe vase de croazieră. Nu doar că a luat în acest fel contact cu multe tipuri internaționale de bucătărie, lucru ce l-a ajutat foarte mult în dezvoltarea sa în domeniu, dar a învățat ce înseamnă organizarea într-o bucătărie de mari dimensiuni, a învățat cât de importante sunt regulile, a învățat să le respecte, dar și să le impună. A folosit apoi opririle din porturi pentru a lua contact cu mâncarea din multe colțuri ale lumii, descoperind astfel gusturi, arome și combinații noi și surprinzătoare.

Viața lui Sorin Bontea – Din bucătărie la televiziune

Intrarea în televiziune a fost o întâmplare pentru Sorin Bontea sau, cel puțin, așa o resimte el. Lucra la un restaurant din capitală când a fost sunat pe numărul localului. Când i s-a spus că este căutat de cineva de la televiziune a crezut că e ținta unei glume. Până la urmă s-a lămurit că era chemat la un casting. L-a luat și viața i s-a schimbat într-un fel pe care nici nu îl bănuise, nici nu îl căutase, dar care pare să i se potrivească mănușă.

De gătit, știa să gătească, evident. Nu avea însă nicio idee despre unghiuri de filmare, probleme tehnice și organizarea de pe un platou de televiziune.

Sorin Bontea, foto: Facebook Chef Sorin Bontea

A descoperit însă că îi place, așa că orele lungi petrecute la filmări nu i s-au părut greu de suportat. Ba chiar microbul televiziunii i-a intrat atât de bine în sânge încât prezența lui într-o emisiune a devenit firească. A debutat în 2012 în cadrul primei emisiuni gastronomice din România, Masterchef, iar 4 ani mai târziu accepta, alături de Chef Cătălin Scărlătescu și Chef Florin Dumitrescu, o nouă provocare: Chefi la cuţite.

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu, foto: Facebook Chef Sorin Bontea

Pe lângă televiziune şi bucătărie, chef Sorin Bontea a mai fost implicat într-un proiect de suflet. A realizat un ghid cu aproape 40 de reţete special pentru persoanele diagnosticate cu gută, ghid ce urmează să ajungă în cabinetele medicilor reumatologi şi, de acolo, la pacienţi. Pentru asta a trebuit să facă o documentare serioasă, să stea de vorbă cu medicii şi să înţeleagă cum poate construi reţetele astfel încât să le uşureze viaţa pacienţilor şi să fie şi gustoase. A aflat ce anume le face rău, în ce alimente se găseşte şi cum poate păstra totul în normele recomandate de medici. A recunoscut că a fost o provocare de proporţii, dar satisfacţia rezultatului, faptul că ştie că în acest fel este de ajutor este de nepreţuit.

Televiziunea i-a oferit însă lui Sorin Bontea şi provocări mai puţin previzibile, cum ar fi participarea la show-ul Asia Express. Nu ştia exact în ce se bagă atunci când a acceptat invitaţia de a participa la emisiune şi mărturiseşte că a avut multe momente în care s-a întrebat ce căuta acolo. Spune însă că a fost o experienţă memorabilă, din care a învăţat multe lucruri despre viaţa simplă, despre risipa pe care o facem cei mai mulţi dintre noi, despre perseverenţă, bunătate şi prietenie. Și pare că exact aceste lecții ale lui i-au adus și titlul de câștigător, alături de Răzvan Fodor.

Viața lui Sorin Bontea – Familia, refugiul lui

Sorin Bontea și-a cunoscut viitoarea soție pe când avea 19 ani. A văzut-o la o petrecere, a invitat-o în oraș, iar de atunci au rămas împreună. Sunt 31 de ani de când drumul le-a devenit comun, indiferent de timpul petrecut de el pe vasele de croazieră sau în bucătăriile din restaurantele autohtone. Sărbătorile n-au fost niciodată pe modelul clasic, petrecut în familie pentru că chef Sorin Bontea era mereu la muncă. Dar soția a înțeles că asta înseamnă să fii căsătorită cu un chef. Mai mult, acasă ea este cea care face regulile în bucătărie.

Copiii le-au completat povestea de iubire. Mai întâi s-a născut Iulian, iar după 6 ani i-a urmat Miruna.

Sorin Bontea și copiii, foto: Facebook Chef Sorin Bontea

Miruna pare să moştenească pasiunea şi talentul tatălui, dorindu-şi să devină cofetar. Deşi Sorin Bontea îşi doreşte ca cei 2 fraţi să aibă o viaţă mai lejeră, în care sărbătorile şi zilele libere să fie la fel şi pentru ei, talentul adolescentei în realizarea dulciurilor pare să îi aşeze altfel drumul. Iulian, în schimb, are cu totul alte interese: face box şi este pasionat de karting.

Deşi a fost întrebat de nenumărate ori de ce nu îşi deschide propriul restaurant, visul juratului de la Chefi la cuţite e mult mai departe de această imagine. Îşi doreşte să se mute în Caraibe, unde să-şi deschidă un bar, pe plajă şi să gătească după chef şi inspiraţie, nicidecum după un meniu prestabilit.

A bifat deja cam tot ce se putea bifa în domeniu: are titlul de chef, are emisiuni televizate, a gătit pentru vedete ca Madonna și Nicolas Cage, așa că o viață tihnită, pe malul oceanului pare cel mai fierbinte vis.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO