fbpx

Căutare

Share this article

Viața lui Steffi Graf este caracterizată de cea mai importantă realizare a ei: 337 de săptămâni ca jucătoarea de tenis Nr 1 a lumii și 22 de titluri de Grand Slam câștigate în carieră. Viața profesională a lui Steffi Graf s-a încheiat în anul 1999, când a decis să se retragă din tenisul profesionist.

Cine e Steffi Graf?

Steffi Graf a intrat în tenisul profesionist la vârsta de 13 ani și în scurt timp a devenit una dintre cele mai bune jucătoare din lume. Cunoscută pentru loviturile sale puternice, Steffi Graf a câștigat 22 de titluri de mare Slam în cariera sa. În 1988 a primit titlul de „Golden Slam” după ce a câștigat toate cele patru competiții majore și medalia de aur la jocurile olimpice, toate într-un singur an competițional. Graf s-a retras din tenis în 1999 și s-a căsătorit cu colegul de teren, Andre Agassi, în 2001.

Steffi Graf și Andre Agassi. Foto: shutterstock

Viața și copilăria lui Steffi Graf

Stefanie Maria Graf s-a născut pe data de 14 iunie 1969, în Mannheim, un oraș din vestul Germaniei. Părinții ei, Peter și Heidi au fost ambii jucători de tenis, iar tatăl i-a oferit fiicei prima rachetă de tenis, cu mâner ajustat, înainte ca Steffi să împlinească 4 ani. La vârsta de 6 ani, a câștigat primul ei campionat de juniori.

Cu Peter antrenor, Graf a fost aclamată ca fiind una dintre tinerele talente în sport ale Germaniei. A câștigat câteva turnee prestigioase, inclusiv Junior Orange Bowl din Florida și campionatele pentru juniori sub 14 și 18 ani, ale Germaniei.

Steffi Graf în copilărie. Foto: Succes Story

Viața lui Steffi Graf și succesul în tenisul profesionist

Graf a trecut la tenisul profesionist în octombrie 1982, la vârsta de fix 13 ani și 4 luni și câteva săptămâni mai târziu a devenit a doua cea mai tânără jucătoare din lume care a câștigat un loc în clasamentul internațional (nr. 124). Deși tenisul era doar un sport la Jocurile Olimpice din Los Angeles, California, ea a dominat terenul și a câștigat o medalie de aur de onoare. Cu un program strict gestionat cu grijă de tatăl ei, Steffi a urcat în clasamentul internațional pe locul 6, până la finalul anului 1985.

Ea și-a revendicat primul titlu de Grand Slam câștigând Openul Franței în 1987, după ce a învins-o pe Martina Navratilova.

Foto: tennis.com

La 17 august 1987, Graf a devenit jucătoarea de tenis feminină numărul 1 din lume, loc pe care l-a deținut timp de 186 săptămâni consecutive.

Graf a câștigat Australian Open, French Open, Wimbledon și US Open în 1988, făcând-o doar a treia jucătoare care a câștigat toate cele patru evenimente de Grand Slam într-un an calendaristic. De asemenea, a câștigat aurul la Jocurile Olimpice din toamna aceea de la Seul, Coreea de Sud, seria ei inovatoare de victorii fiind supranumită „Golden Grand Slam”.

Pe 3 octombrie 1991, Graf a devenit cea mai tânără femeie care a obținut 500 de victorii în carieră.

O atletă remarcabilă, cu o concentrare intensă, a adunat cel puțin un titlu de Grand Slam la simplu în fiecare an până în 1997. De asemenea, a primit o medalie de argint la Jocurile Olimpice din 1992 din Barcelona, Spania.

Steffi Graf și tatăl ei. Foto: New York Times

Controversele din viața lui Steffi Graf

Tatăl lui Graf a rămas puternic implicat în cariera fiicei sale chiar și după ce a renunțat la funcțiile de antrenor cu normă întreagă la mijlocul anilor 1980, câștigând porecla neplăcută „Papa nemilos”. După ce a gestionat greșit o parte din veniturile lui Graf, Peter a fost condamnat pentru fraudă fiscală în 1997 și a petrecut 25 de luni în închisoare. Deși Graf a fost scutită de orice acuzație, jocul ei a fost afectat de scandal.

În aprilie 1993, colega ei, Monica Seles – care a detronat-o pe Graf din vârful tenisului feminin – a fost înjunghiată de un fan al lui Steffi Graf, bolnav mintal. În 1999, Graf a recunoscut: „Să știi că a fost un fan al meu care a făcut-o, chiar dacă nu aveam nimic de-a face cu asta, îți dă o senzație de vină pentru totdeauna”.

Steffi Graf alături de Monica Seles. Foto: Pinterest

Viața lui Steffi Graff, retragerea din tenis și moștenirea lăsată în urma ei

Deși avea imaginea afectată, Graf era încă o jucătoare foarte bine clasată în 1999. Ea a câștigat Openul Franței în acel an și aproape a adăugat un alt titlu la simplu la Wimbledon înainte de o pierdere strânsă în finală. Cu toate acestea, și-a dat seama că plăcerea jocului îi scăpa printre degete, așa că și-a anunțat retragerea în luna august, la vârsta de 30 de ani.

Pe parcursul carierei sale, Graf a petrecut un total de 377 de săptămâni pe locul 1 în clasamentul mondial și a primit peste 21 de milioane de dolari în premii. A câștigat Australian Open de patru ori (1988-90, 1994), French Open de șase ori (1987-88, 1993, 1995-96, 1999), US Open de cinci ori (1988-89, 1993, 1995-96) și Wimbledon de șapte ori (1988-89, 1991-93, 1995-96), atingând un record de 22 de titluri de simplu Grand Slam. În 2004, a devenit membră a International Tennis Hall of Fame.

Andre Agassi, Steffi Graf și cei doi copii ai lor. Foto: Ok Magazine

Viața personală a lui Steffi Graf

Pe 22 octombrie 2001, Graf s-a căsătorit cu Agassi, un alt jucător de tenis care ajunsese la cele mai înalte eșaloane ale acestui sport. Cuplul locuiește în Las Vegas, Nevada, cu cei doi copii ai lor, Jaden și Jaz.

Pe lângă viața de familie, Graf rămâne activă în activități caritabile. Aceasta include fundația ei, Children for Tomorrow, care oferă ajutor copiilor afectați de criză și familiilor lor.

Poza de la nunta lui Steffi Graf cu Andre Agassi
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO