Viața lui Stephen King. Cum a ajuns un copil ce și-a văzut prietenul zdrobit de tren, cel mai apreciat și ecranizat autor de povești horror? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Stephen King. Cum a ajuns un copil ce și-a văzut prietenul zdrobit de tren, cel mai apreciat și ecranizat autor de povești horror?

O mare parte din cariera lui, King a scris romane și nuvele cu o viteză uimitoare. El spunea că scrie în fiecare zi, cu excepția zilei de Crăciun, a zilei de 4 iulie și a zilei sale de naștere.
Share this article

Stephen King este unul dintre cei mai vânduți autori de carte horror și fantasy, iar viața lui este una la fel de interesantă și încărcată de emoție cum sunt și romanele lui. Este probabil cel mai „adaptat” autor, deoarece s-au făcut filme după foarte multe cărți scrise de el, ajungând să fie primit la Hollywood ca la el acasă.

Cine este Stephen King și cum arată viața lui?

Stephen Edwin King s-a născut pe 21 septembrie 1947, în Portland, Main. A absolvit University of Maine și după facultate a lucrat ca profesor pentru a-și câștiga traiul, până ce a devenit un autor celebru.

După ce a publicat și lucrări sub pseudonimul Richard Bachman, primul roman de groază al lui King, „Carrie”, a avut un succes uriaș. De-a lungul anilor, Stephen King a ajuns cunoscut pentru titluri ce au avut succes comercial, dar care au fost și îndelung criticate și aclamate. Cărțile sale s-au vândut în peste 350 de milioane de exemplare în întreaga lume, multe dintre ele fiind adaptate în cadrul unor producții hollywood-iene de succes.

Foto: Shutterstock

Copilăria și adolescența lui Stephen King

Stephen King este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai faimoși autori de cărți horror ai tuturor timpurilor.

Părinții săi, Donald și Nellie Ruth Pillsbury King, s-au despărțit când el era foarte mic, iar el și fratele lui, David, și-au împărțit copilăria între Indiana și Connecticut. De fapt, povestea vieții lui spune că tatăl lor i-a părăsit când ei erau foarte mici, iar King a rămas alături de mama și de fratele lui.

Stephen King în copilărie

Legenda spune, mai exact mama și vecinii, că în copilărie, King a fost martor la un accident tragic: a văzut cum prietenul lui a fost zdrobit de un tren, însă el nu-și amintește nimic din acel episod.

După câțiva ani în Indiana, Stephen, mama și fratele lui s-au reîntors în Maine, unde el a absolvit liceul Lisbon Falls. King a preferat să nu plece departe de casă nici la facultate, așa că a absolvit University of Main la Orono. În timpul facultății a scris pentru ziarul școlii.

tânărul Stephen King, Foto: Vanityfair

Student fiind, a publicat prima sa poveste ce a apărut în Starlight Mistery Stories. După ce a absolvit facultatea cu o diplomă în Limba Engleză, în 1970, a încercat să se angajeze ca profesor, însă fără noroc la început. King și-a luat o slujbă la o spălătorie și a continuat să scrie povești în timpul său liber, până pe la finalul anului 1971 când a început să lucreze ca profesor de engleză la Hampden Academy. Era anul în care s-a și căsătorit cu Tabitha Spruce cu care este și azi împreună.

Regele (King) fiorilor și frisoanelor

În 1973, King a vândut primul său roman, Carrie, povestea unei adolescente chinuite care se răzbună pe semenii ei. Cartea a devenit un succes uriaș la numai un an de la publicare, lucru ce i-a permis lui King să se dedice 100% scrisului. Acest roman a fost mai târziu ecranizat, Sissy Spacey primind rolul principal.Urmează alte câteva romane la fel de populare, printre care Salem’s Lot (1975), The Shining (1977), Firestarter (1980), Cujo (1981) și IT (1986).

În timp ce imaginația sa produce povești despre câini cu rabie și monștri din canalizare, cum s-a văzut în Cujo și respectiv IT, King a publicat câteva cărți sub pseudonimul Richard Bachman. Patru dintre romanele sale de debut, Rage (1977), The Long Walk (1979), Roadwork (1981) și The Running Man (1982), au fost publicate sub pseudonim deoarece King era îngrijorat asupra faptului că va accepta ca un autor să publice mai mult de o carte pe an.

Viața lui Stephen King în lumea filmului

Cu toate că multe dintre operele lui Stephen King au fost ecranizate în filme sau adaptări TV – Cujo și Firestarter au fost lansate pe marele ecran în 1983 și, respectiv, 1984, în timp ce IT a debutat ca miniserie în 1990 – filmul The Shining (1980) cu Jack Nicholson și Shelley Duvall, a devenit unul dintre cele mai cunoscute filme de groază ce a trecut cu brio testul filmului. Povestea este la fel de bună și azi.

O mare parte din cariera lui, King a scris romane și nuvele cu o viteză uimitoare. El spunea că scrie în fiecare zi, cu excepția zilei de Crăciun, a zilei de 4 iulie și a zilei sale de naștere.

Citește și:

Cele mai bune filme după Stephen King

În anii 1980 și 1990, publica câte două cărți pe an. Poveștile sale convingătoare și palpitante au continuat să fie folosite ca bază a numeroase filme pentru marile și micile ecrane. Catrița Kathy Bates și actorul James Caan au jucat în adaptarea de succes îndelung comentată de critici, Misery ce i-a adus lui Bates un Oscar pentru performanța sa de a juca rolul psihoticei Annie Wilkes.

Patru ani mai târziu, „The Shawshank Redemption”, cu Tim Robbins și Morgan Freeman în rolurile principale, film după cartea scrisă de Stephen King, a devenit un alt mare succes cu multiple nominalizări la Oscar. Și astăzi, în topul IMDB al celor mai bune filme din toate timpurile, acest film ocupă primul loc. În 1978, romanul lui King, „Stand” a fost ecranizat într-o miniserie, iar The Green Mile, cu Tom Hanks și Michael Clarke Duncan a ajuns și el în preferințele publicului.

Viața lui Stephen King azi

King continuă și azi să creeze și să fie implicat în tot felul de proiecte provocatoare. A lucrat direct în televiziune, scriind scenarii pentru seriale precum Kingdom Hospital și Under the Dome, acesta din urmă bazat pe romanul său din 2009. În 2011 a publicat 11/23/63, un roman care implică călătorii în timp ca parte a efortului de a opri asasinarea președintelui John F. Kennedy.

Stephen King a mai scris Joyland (2013), un thriller în stil pulp-fictiv, care îi duce pe cititori într-o călătorie spre a descoperi cine se află în spatele unei crime nerezolvate. Apoi și-a surprins audiența cu Doctor Sleep (2013), o continuare a The Shinning, ce a ajuns rapid No 1 pe lista bestseller-urilor din New York Times.

Au urmat Mr. Mercedes (2014), începutul unei trilogii ce s-a încheiat cu Finders Keepers (2015) și End of Watch (2016). În 2017, împreună cu fiul său Owen a publicat Sleeping Beauties, despre o pandemie misterioasă ce lasă femeile învăluite în coconi.

Între timp, adaptările operelor lui King continuă să populeze marile și micile ecrane. Primul sezon din Mr. Mercedes a ajuns lider de audiență în 2017 și tot în același an, un remake al clasicului film horror IT, a avut încasări uriașe de box office. Anul acesta, un alt remake ce poartă semnătura lui King, Pet Sematary, a debutat în teatre.

Viața Personală a lui Stephen King

Stephen King alături de soția și de fiul său

King și soția sa, care este tot scriitoare, își împart timpul între Florida și Maine. Ei au împreună trei copii: Naomi Rachel, reverend, Joseph Hillstrom, care scrie sub pseudonimul Joe Hill și Owen Phillip, a cărui primă colecție de istorisiri a fost publicată în 2005.

În afara scrisului, King este un mare fan al muzicii. La un moment dat chiar a cântat la chitară și a făcut parte dintr-o trupă numită Rock Bottom Remainders, trupă formată din alți colegi de-ai săi scriitori, nume mari precum Dave Barry, Barbara Kingslover și Amy Tan. Cei patru au cântat câțiva ani pentru a strânge bani pentru acțiunile caritabile.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora