Viața Tinei Turner: De la fetița abandonată de părinți, la femeia abuzată de partenerul de scenă și de viață și până la marele succes al celei mai bune voci rock feminine - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața artistică a lui Tina Turner a început să prindă rădăcini în anii 1960 când a început să cânte alături de soțul ei, Ike Turner. Mai târziu, Tina Turner a debutat într-o carieră solo și a adus pe scenă hituri precum „What’s Love Got To Do with It”, „Better Be Good To Me”, „Private Dancer” sau „Typical Me”, cântece ce au adus-o de fiecare dată pe podiumul câștigătorilor Grammy.

Dar cine e Tina Turner?

Născută în 1939, în Tennessee, SUA, Tina Turner și-a făcut apariția pe scenă alături de muzicianul Ike Turner. Curând au devenit cunoscuți în formula Ike și Tina Turner Revue, au început să fie aclamați la scenă deschisă pentru show-urile lor live, dar și pentru înregistrarea piesei „Proud Mary” care a ajuns în primele cinci piese difuzate pe radio în lumea întreagă.

După ani de abuz și dominație din partea soțului ei, Tina a decis să se desprindă de el și de această formulă artistică, în anii 1970.

La scurt timp după debutul ei ca artistă solo, Tina Turner a avut un succes exploziv cu albumul „Private Dancer” lansat în 1984. De aici înainte drumul i-a fost pavat cu gloria adusă de single-lurile sale, cel puțin până în 1991 când a fost inclusă în „Rock and Roll Hall of Fame”.

Câiva ani mai târziu, venerata cântăreață s-a implicat în proiectul spiritual Beyond și s-a căsătorit cu iubitul ei din tinerețe, Erwin Bach, în iulie 2013.

Foto: variety.com

Copilăria și viața lui Tina Turner

Tina Turner, pe numele ei original Anna Mae Bullock, s-a născut pe 26 noiembrie 1939 în Tennessee. Părinții ei, Floyd și Zelma Bullock, erau oameni săraci, de condiție nu foarte bună. În prima parte a copilăriei s-au despărțit și și-a văzut fiecare de viața lui, lăsându-le pe Tina și pe sora ei să fie crescute de către bunica lor. Când bunica a murit, la începutul anilor ’50, Tina s-a mutat în St. Louis, Missouri, la mama sa.

Abia în adolescență Tina Turner a descoperit muzica R&B din St. Louis și a început să petreacă foarte mult timp în Club Manhattan. În 1956, în acel club, l-a cunoscut pe pionierul rock and roll-ului, Ike Turner care cânta adesea pe scenă alături de Kings of Rythm.

Nu a durat mult până ce Tina s-a alătura grupului și în foarte scurtă vreme de la acest moment a devenit atracția principală a show-ului.

Viața lui Tina Turner: drumul către top cu „A fool in Love”

În 1960, când un membru al grupului nu a reușit să se prezinte la o sesiune de înregistrări, Tina a preluat comanda și a interpretat ea, ca solist vocal principal, piesa „A Fool in Love”. Discul a fost apoi trimis unui post de radio din New York și a fost prezentat sub titulatura „Ike and Tina Turner”.

Cântecul a devenit imediat un hit R&B de succes și a intrat în topurile muzicale. Mult timp după asta, grupul s-a prezentat ca „Ike și Tina Turner revue” și s-a bucurat de un mare succes, aducând pe scenă și alte piese noi precum „It’s Gonna Work Out Fine”, „Poor Fool” și „Tra La La La La”.

Tina și Ike TurnerFoto: thehuffpost.com

Viața lui Tina Turner: sunetul dragostei

Bucurându-se de o mare popularitate, Ike și Tina s-au căsătorit în Tijuana, Mexic, în anul 1962. Doi ani mai târziu s-a născut și fiul lor, Ronnie. De fapt, erau părinți de patru copii: Ronnie, un fiu dintr-o relație anterioară a Tinei și doi dintr-o relație mai veche a lui Ike.

Ike și Tina

În 1966 Tina și Ike înregistrează un nou album, „River Deep, Mountain High” alături de unul dintre cei mai mari producători muzicali, Phil Spector. Albumul nu a avut succes în Statele Unite, însă a ajuns în top 5 în Marea Britanie și le-a adus un nou val de faimă.

În același an, cei doi pleacă în turneu pentru a deschide concertul trupei Rolling Stones, lucru care le aduce și mai mulți fani. Popularitatea lor atinge cote foarte înalte când, în 1971, lansează albumul „Workin’ Together” pe care se afla „Proud Mary”, piesa celor de la Creedence Clearwater Revival reinterpretată într-un ritm alert. Această piesă ajunge în top 5 SUA și le aduce primul premiu Grammy.

Afișul de prezentare al lui Ike și Tina Turner

În 1975 Tina apare în primul ei film, jucând-o pe Acid Queen în „Who’s Tommy”.

Viața lui Tina Turner: Divorțul de Ike și succesul solo

În ciuda succesului celor doi, căsnicia dintre Tina și Ike era în umbră. Mai târziu, marea cântăreață avea să dezvăluie comportamentul abuziv al soțului ei care, deseori o agresa fizic.


Citește și: Viața lui Kurt Cobain, legenda grunge rock-ului: de la puștiul ce a renunțat la școală și a ajuns să doramă sub pod, la talentul incontestabil ucis de dependența de droguri


La jumătatea anilor ’70, cuplul se desparte atât în viața personală cât și în cea profesională, în urma unei altercații ce a avut loc în Dallas, altercație în timpul căreia Tina a ripostat. În 1978 erau divorțați oficial, Tina reclamând infidelitățile soțului ei, dar și abuzul de alcool și de droguri.

Tina, Ike și cei patru fii ai lorFoto: nme.com

În anii de după divorț, cariera solo a Tinei Turner a debutat lent. Conform celor povestite de ea în cartea sa autobiografică, atunci când l-a părăsit pe Ike avea 36 de cenți în buzunar și un card de credit la benzinărie.  Pentru a-și atinge scopul și pentru a putea avea grijă de copiii ei, vâna taloane la magazinele alimentare și făcea curățenie în casele bogaților. A continuat să cânte în localuri de categorie inferioară și să-și împrumute vocea pe albumele altor artiști, însă fără un succes notabil.

Viața lui Tina Turner: revenirea în lumina reflectoarelor

În 1983, cariera solo a lui tina Turner începe să prindă coajă după lansarea unui remake al piesei lui Al Green, „Let’s Stay Together”. În videoclipul piesei Tina apare într-o rochie zdrențuită alături de doi dansatori și datorită acestui lucru sau vocii sale absolut uimitoare, Tina aduce acest single în top 5 SUA și top 10 UK.

În anul următor, Tina Turner explodează în industria muzicală cu mult prea anticipatul album solo „Private Dancer” cu care câștigă patru premii Grammy și pe care îl vinde în peste 20 de milioane de copii în lumea întreagă.


Aproape toate piesele de pe acest album au ajuns hituri, cap de afiș fiind „What’s Love Got To Do with It” care a ajuns rapid no. 1 și a câștigat un Grammy pentru discul anului.

La vremea aceea Tina Turner era o femeie trecută de 40 de ani căreia i s-a atribuit calitatea de cântăreață unică datorită energiei debordante de pe scenă, tehnicii vocale, timbrului inconfundabil și a coafurii ce-i definitiva semnătura. De obicei intra pe scenă purtând fuste foarte scurte expunându-și minunatele picioare.

În 1985, Tina Turner revine pe marele ecran alături de Mel Gibson în filmul „Mad Max Beyond Thunderdome” al cărui single semnat de ea, „We Don’t Need Another Hero” ajunge în locul 2 în topuri.

Un an mai târziu publica cartea autobiografică „I, Tina” care în 1993 este adaptată pentru a se face filmul „What’s Love Got To Do with It”, cu Angela Basset și Laurence Fishburne în rolurile lui Tina și respectiv Ike.

Au urmat zeci de albume, singleluri, coloane sonore pentru „Lion King” și „James Bond”, spectacole, concerte, discuri de platină, apreciere și chiar idolatrizare din partea publicului. A fost numită una dintre cele mai bune voci rock feminine.

În 2008, Tina Turner a organizat turneul „Tina! 50th Anniversary Tour” pentru care s-au vândut poate cele mai multe bilete din lume. În timpul spectacolelor Tina a anunțat că acesta va fi ultimul său turneu și că la final se va retrage din industria muzicală, rezervându-și ultimii ani din viață unor apariții ocazionale.

Viața lui Tina Turner azi

În 2013, la vârsta de 73 de ani, Tina a anunțat că urmează să se căsătorească cu partenerul său de multă vreme, Erwin Bach. În luna iulie a aceluiași an s-au căsătorit la Zurich, în Elveția, la numai câteva luni după ce Tina a obținut cetățenia elvețiană.

Tina Turner și soțul ei, Erwin Bach

În anii 1970, un prieten apropiat a introdus-o pe Tina Turner curentului Nichiren Shoshu Buddhism, unde ea și-a găsit pacea în ritualurile de scandare. Astăzi este adepta tehnicilor The Soka Gakkai International, cea mai mare organizație budistă care numără peste 12 milioane de practicanți.

În 2018, Tina a revenit în lumina reflectoarelor la decernarea premiilor Grammy când a primit unul pentru întreaga activitate. Câteva luni mai târziu, fanii i-au putut asculta hiturile odată cu deschiderea TINA: The Tina Turner Musical la Teatrul Aldwych din Londra.

Tot în aceeași perioadă, în cadrul unui interviu acordat revistei „The Times”, Tina a declarat că l-a iertat pe fostul ei soț cu ani în urmă. „Sunt o persoană în vârstă, l-am iertat, dar nu voi mai lucra cu el. S-a rugat de mine să mai facem un turneu împreună însă i-am răspuns „nu” categoric. Ike nu era cineva pe care să-l ierți și căruia să-i permiți apoi să revină”. Se pare că Ike Turner a murit din cauza unei supradoze cu droguri.

Tot în vara lui 2018, o altă tragedie i-a zguduit liniștea lui Tina Turner. Fiul ei, Craig,  pe care l-a născut când era foarte tânără, în urma unei relații cu saxofonistul Raymond Hill, s-a sinucis împușcându-se în casa în care locuia din California.

Poate acesta a fost și imboldul pe care Tina îl aștepta pentru a lansa o nouă carte de memorii, în octombrie anul trecut, carte ce poartă titlul „My Love Story”.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora