Viața lui Will Smith: de la rapp-erul care a pierdut într-o noapte toată averea și prietenii, până la Prințul din Bel Air și rolul ce i-a adus Oscarul, dar și cel mai mare scandal din carieră - LIFE.ro

Căutare

Share this article

La televiziune, Will Smith a fost „Prințul din Bel Air”, un tânăr din Philadelphia înțelept, trimis să locuiască cu rude bogate în California. În viața reală, el este Will Smith, tot un înțelept din Philadelphia, care, în virtutea muncii grele și a farmecului molipsitor, și-a găsit celebritatea și bogăția în Los Angeles. Smith s-a bucurat de un mare succes în două domenii diferite ale divertismentului. Pe când era încă prea tânăr pentru a putea consuma alcool în mod legal, a lansat mai multe albume de rap și a câștigat primul premiu Grammy acordat la categoria rap.

Cu realizările sale în industria muzicală în spate, Will Smith a trecut la comedia de situație în televiziune și a înregistrat un mare hit cu „The Fresh Prince of Bel Air”. La mijlocul anilor 1990, deși încă era tânăr, Smith este solicitat pentru roluri de televiziune și film, printre care unele care îi testau serios talentul actoricesc.

Actoria, pentru Will Smith, a însemnat adesea să fie propriul său sine ciudat în fața unei camere. El a muncit din greu de-a lungul anilor pentru a investi ceva realism în personajul pe care l-a interpretat în The Fresh Prince of Bel Air – chiar dacă asta însemna să zboare în fața stereotipului. „Uite ce reprezintă Prințul”, a spus Smith pentru revista Essence. „El operează pe mai multe niveluri diferite – un simbol al tinereții urbane, un simbol al tinereții negre și, mai precis, al tinerilor negri”.

Viața și copilăria lui Will Smith într-o familie iubitoare

Willard Smith Jr., s-a născut pe 25 septembrie 1968 și a crescut în Wynnefield, Pennsylvania, o suburbie pentru clasa de mijloc din West Philadelphia. Era fiul cel mare și unul dintre cei patru copii ai unui inginer frigorific și al unei angajate a consiliului școlar. Părinții lui erau iubitori, dar pretențioși, cei care își duceau copiii în vacanță pe Muntele Rushmore pentru a demonstra că educația nu se termină cu sala de clasă.

„Tata a fost dur, dar nu tiranic”, a spus Will Smith într-un interviu. „M-a ținut la coadă. Avea o privire care spunea: „Încă un pas, Will, și va deveni urât”. Era un om de afaceri independent – a pus bazele frigorifice în supermarketuri – și ne-a asigurat mereu mâncarea pe masă. Este o figură constantă și pozitivă în viața mea. Mama a lucrat ca secretară de școală – acum este supraveghetoare – și treaba ei era educația. M-au trimis la o școală catolică pentru că era cea mai bună școală din cartier, dar am simțit că unii dintre preoți și călugărițe sunt rasiști”.

În adolescență, Will Smith a urmat cursurile Overbrook High, o școală publică din Philadelphia. Profesorii lui de acolo l-au poreclit „Prințul” pentru că l-au găsit atât de fermecător. Cea mai îndrăgită materie a fost matematica și a obținut note suficient de bune pentru a fi acceptat la prestigiosul program de inginerie al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Până atunci, însă, soarta decretase o cale diferită pentru Prinț.

A intrat în industria muzicală încă din adolescență

Când avea doar doisprezece ani, Will Smith l-a întâlnit pe Jeffrey Townes la petrecerea unui prieten. Townes era mai cunoscut ca DJ Jazzy Jeff și, deși era cu doar câțiva ani mai în vârstă decât Smith, învârtea discuri la petreceri de ceva timp. Smith abia începea să cânte rap – autointitulându-se Fresh Prince – și el și Jazzy Jeff au devenit prieteni. Câțiva ani au cântat în diferite grupuri de rap și au făcut pereche doar ocazional. Apoi, în 1986, parteneriatul lor a devenit mai serios. „Am lucrat cu 2.000 de echipe înainte de a-l găsi pe acest maniac”, a spus Jazzy Jeff pentru revista People. „A fost un clic când am lucrat cu el, a fost ce-mi mai lipsea”. Cei doi prieteni au cântat ca DJ Jazzy Jeff și Fresh Prince.

Jazzy Jeff lansase deja un album, așa că noul duo nu a avut probleme în găsirea unei case de discuri. În 1986 au scos împreună primul lor LP, Rock the House. Primul lor single, „Girls Ain’t Nothin’ But Trouble”, a mers bine în topuri. Deja faimoși în toată regiunea Philadelphia, și-au găsit la cerere drumul și în restul țării. Pe măsură ce banii au început să intre, Will Smith a reușit să-și convingă părinții că facultatea ar putea aștepta. De fapt, a câștigat un milion de dolari înainte de a împlini 20 de ani.

Rock the House a fost lansat în 1987 și s-a vândut în aproximativ 600.000 de exemplare. Celebritatea a venit în viața lui Smith în anul următor cu LP-ul dublu He’s the DJ, I’m the Rapper, unul dintre primele albume rap care a ajuns la statutul de disc de platină cu peste un milion de copii vândute. Ambele albume, dar mai ales al doilea, au oferit muzică despre ceea ce muzicienii au înțeles cel mai bine – necazurile de zi cu zi ale adolescenților moderni. Hitul single „Parents Just Don’t Understand”, de exemplu, a detaliat coșmarurile cumpărăturilor de haine de școală cu o mamă care nu are speranță în legătură cu stilurile actuale; Prințul o roagă pe mama lui să „pună la loc pantalonii cu clopoței [serialul TV din anii 1970] Brady Bunch”. Această plângere universală a tinerilor adulți a ajutat la găsirea unei audiențe crossover pentru DJ Jazzy Jeff și Fresh Prince. „Parents Just Don’t Understand” a câștigat primul premiu Grammy acordat la categoria muzică rap.

Până în 1990, Fresh Prince lansase trei albume rap de top și era unul dintre cei mai cunoscuți rapperi din țară. „Am cumpărat totul”, a spus Smith pentru TV Guide. Avea un conac lângă Philadelphia, dulapuri pline cu îmbrăcăminte de designer, o flotă de mașini scumpe și un stil de viață cu jet-set, cu prieteni de vreme frumoasă. Când banii s-au terminat și prietenii lui l-au părăsit, Smith și-a dat seama cât de prost fusese. Popularitatea lui ca rapper era deja în scădere. Totuși, în loc să intre în panică, a căutat o nouă oportunitate.

viața lui Will Smith

Cum a devenit Will Smith actor?

Unii regizori de la Hollywood observaseră deja prezența lui Will Smith pe scenă și capacitatea lui de a fermeca publicul. Începând din 1990, a fost invitat să dea o audiție pentru roluri mici în The Cosby Show și A Different World, dar s-a descris ca fiind „prea speriat” pentru a-și păstra întâlnirile. În cele din urmă, l-a cunoscut pe Benny Medina, șeful diviziei de muzică pentru negri a Warner Brothers Records. Medina se mutase de la Watts în adolescență într-un cartier bogat din Los Angeles și s-a gândit că experiențele sale ar fi o comedie de situație amuzantă. Medina și Smith au discutat despre idee și apoi l-au abordat pe producătorul Quincy Jones pentru un episod pilot. Jones a simțit imediat că un spectacol de această natură, cu Will Smith, va fi un succes.

The Fresh Prince of Bel Air și-a făcut debutul la National Broadcasting Company (NBC) în toamna anului 1990. Smith a apărut în rolul principal ca Will, un adolescent din Philadelphia trimis să locuiască cu mătușa și unchiul său bogat, rafinat și hotărât republican, în cartierul de lux, Bel Air din Los Angeles. Serialul a găsit rapid o audiență bună, „aproape singur, menținând rețeaua competitivă în seara de luni”. Pentru Smith, care nu mai jucase niciodată, serialul a fost o provocare. „Am fost o epavă nervoasă”, și-a amintit el în TV Guide. „M-am străduit atât de mult. Am reținut întreg scenariul, apoi aș fi vorbit pe toate replicile în timp ce vorbeau ceilalți. Când mă uit la acele episoade [de început], este dezgustător. Performanțele mele au fost oribile.”

Poate că Smith nu a fost mulțumit de munca lui, dar aproape toți ceilalți au fost. Într-un sondaj TV Guide, tinerii adulți l-au votat pe Fresh Prince „cel mai îndrăgit adolescent de la televizor”. În plus, The Fresh Prince of Bel Air a devenit rapid cea mai populară comedie de situație neagră printre telespectatorii albi, plasându-se constant în Top Twenty Nielsen în primele două sezoane.

Viața lui Will Smith în cetatea filmului

Un om de afaceri priceput care caută și provocări creative, Will Smith a început să încerce să-și lărgească orizonturile la Hollywood. A căutat să lucreze în film și de atunci a apărut în mai multe producții. Cea mai notabilă interpretare dramatică a sa a venit în 1993, odată cu lansarea filmului Six Degrees of Separation, o dramă serioasă în care Smith a jucat rolul unui escroc gay care încerca să păcălească câțiva alpiniști sociali albi. „Am vrut să lucrez cu [realizatorii de film] Spike Lee și John Singleton”, a spus Smith pentru Premiere, „și trebuia să fac un film precum Six Degrees pentru ca acești oameni să mă ia în considerare. Spike Lee nu m-ar fi luat niciodată în considerare pentru un rol, pentru că „Prințul din Bel Air” este tot ce a văzut vreodată. De unde ar fi știut că aș putea face ceea ce cere el unui actor?”. Smith a adăugat că o alegere inteligentă a viitoarelor roluri cinematografice i-ar putea asigura o carieră lungă în show-business. „Film, cred, pot face pentru totdeauna”, a spus el. „Atâta timp cât ești bun, poți oricând să faci film”, a adăugat el.

După ce Smith și-a extins aripile cu Six Degrees of Separation, i s-au oferit mai multe roluri în filme precum Where The Day Takes You și Made In America. Dar primul său rol de erou de acțiune a făcut Hollywoodul să se ridice în picioare. Smith a jucat împreună cu Martin Lawrence în thrillerul de comedie, Bad Boys. Filmul a fost un succes la box-office și a pregătit scena pentru următorul său film, Ziua Independenței.

Dorind să se concentreze asupra carierei sale cinematografice în devenire, în 1996 Smith a decis să părăsească The Fresh Prince of Bel Air după șase sezoane, chiar dacă serialul a rămas de succes. Serialul a fost tradus în mai mult de 20 de limbi, iar Smith și l-a amintit drept „cel mai mare lucru pe care l-am făcut vreodată”.

Mișcarea sa s-a dovedit fructuoasă cu următorul său film, Ziua Independenței, un film științifico-fantastic plin de acțiune, cu o distribuție de zile mare. Will Smith a fost unul dintre cei trei protagoniști alături de Bill Pullman și Jeff Goldblum. ID4, așa cum a fost poreclit, a câștigat peste 100 de milioane de dolari în săptămâna de lansare. Smith a devenit un adevărat star de film de acțiune.

Următorul film al lui Smith a fost Men In Black. Deși a fost un alt film SF, când a fost rugat de producătorul executiv Steven Spielberg să ia rolul Agentului J, el i-a spus lui Ebony: „Nu poți să-i spui lui Steven Spielberg că nu”. El a făcut echipă cu actorul câștigător al Oscarului, Tommy Lee Jones și a făcut istorie la box office. Men In Black a fost cel mai bine vândut film din 1997. A încasat peste 200 de milioane de dolari.

Și rolurile câștigătoare nu au încetat să apară. Două dintre ele, probabil cele mai emoționante, au ridicat standardul talentului său și au fost extrem de bine primite. The Persuit of Happines ne-a oferit șansa să vedem un altfel de Will Smith, în fața căruia am plâns cu suspine. Mai apoi, King Richard, unde a jucat rolul tatălui tenismenei Serena Williams, i-a adus un Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal, deși ceremonia de decernare s-a încheiat cu un scandal ce azi nu-i mai dă dreptul lui Will Smith să fie prezent în sală.

Citește și: Oscar 2022: Filmul CODA marele câștigător și Will Smith cel mai căutat nume pe Google. Un acces de furie și o palmă în direct i-au adus actorului mai multă popularitate decât lui Zelensky

Viața lui Will Smith: A întreținut legături de familie puternice

Will Smith, care s-a descris ca un „bărbat cu o singură femeie”, s-a căsătorit cu Sheree Zampino în 1992. Primul lor copil, Willard Smith III, s-a născut în anul următor. „Este minunată”, a spus Smith despre soția sa. „Ea mi-a permis să renunț în sfârșit la sacii de stres emoțional pe care îi târâsem ca un prost… Mi-am dat seama că fizic, emoțional și intelectual ea se afla într-un plan mai înalt decât mine.”

viața lui Will Smith

Viața lui Will Smith părea să fie perfectă. A fost rapper, vedetă de televiziune, soț, tată și o vedetă de film înfloritoare, dar căsnicia lui a fost pe un drum stâncos. Soția lui a cerut curând divorțul. A fost finalizat în 1995 și ambii împărtășesc custodia fiului lor. Deși devastat, Smith și-a continuat cariera de televiziune, rap și film.

Deși Smith a cunoscut-o pe Jada Pinkett când a dat probă pentru un rol din The Fresh Prince of Bel Air, abia ani mai târziu s-au conectat romantic. Amândoi îl considerau pe celălalt sufletul lor pereche. Smith a declarat: „Jada este prima persoană cu care am fost dispus să accept că nu va fi întotdeauna grozav, dar este în regulă”. Cei doi s-au căsătorit la 31 decembrie 1997; au doi copii: un fiu, Jaden Christopher Syre, și o fiică, Willow Camille Reign și pare că se iubesc atât de mult încât el a fost pe punctul de a-și risca cariera pentru ea.

viața lui Will Smith
Alături de soția sa

Citește și: 20 de detalii șocante despre relația lui Will Smith cu fiul lui, Jaden Smith


Foto: Depositphotos.com, Pinterest.com

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO