fbpx

Căutare

Share this article

I s-a spus legenda. Maestrul absolut. Omul care lasă mingea să vorbească pentru el. Zinedine Zidane este unul dintre fotbaliştii care a făcut istorie şi care a continuat să adune titluri, mai întâi ca manager, apoi ca antrenor. Numele lui este strâns legat de Real Madrid, clubul la care a ajuns ca jucător şi la care este şi acum, la 14 ani de când s-a retras de pe teren. Viaţa lui Zinedine Zidane a fost închinată fotbalului, dar mai presus de asta, este un model de seriozitate şi determinare.

Viaţa lui Zinedine Zidane – Drumul din ghetou la jucător profesionist

Cel ce avea să devină o legendă a fotbalului mondial, Zinedine Zidane s-a născut în vara lui 1972, în Marsilia, al cincilea dintre copiii a 2 soţi de origine algeriană. Deşi doar tatăl muncea – ca magazioner şi paznic de noapte, în timp ce mama avea grijă de copii, familia Zidane avea o viaţă relativ decentă în comparaţie cu majoritatea celor care locuiau în zona marcată de şomaj şi criminalitate ridicată. Deşi muncea mult, tatăl a avut grijă să-şi educe copiii suficient de strict încât să înţeleagă că trebuie să fie serioşi şi determinaţi în ceea ce fac dacă vor să ducă o viaţă mai bună.

Primul contact cu fotbalul l-a avut la vârsta de 5 ani, când se adunau copiii din cartier şi încingeau meciuri pe terenul dintre blocuri. I-a plăcut tot mai mult, aşa că la vârsta de 10 ani s-a înscris în echipa de juniori a unui club local. Avea 14 ani când a fost selecţionat pentru un antrenament de 3 zile la un Centru Regional din Aix-en-Provence, aflat în subordonarea Federaţiei Franceze de Fotbal.

Foto: codepen.io

Cele 3 zile au fost decisive pentru cariera sa pentru că acela a fost momentul când a fost remarcat de un scouter de la AS Cannes şi recomandat pentru o pregătire de 6 săptămâni. A rămas acolo timp de 4 ani, perioadă în care a făcut trecerea la profesionişti. Directorul clubului i-a oferit nu doar şansa de a se antrena ca la carte, dar şi o a doua familie. Zidane stătea într-un dormitor imens, cu alţi 20 de puşti care visau la o carieră în fotbal. Jean-Claude Elineau a văzut în el ceva ce poate nici adolescentul nu descoperise încă şi l-a invitat să locuiască cu el şi cu familia sa. Ani mai târziu fotbalistul avea să mărturisească faptul că în casa lui Elineau a găsit cel mai de preţ lucru de atunci: echilibrul.

Iar asta a fost o mare încercare pentru puştiul cu origini algeriene, crescut în ghetou, care avea să primească atât din teren, cât şi din tribune o mulţime de remarci rasiste şi jignitoare. Primele săptămâni petrecute la Cannes au fost un drum continuu între antrenamente şi curăţenia în club, drept pedeapsă pentru că mai lovea câte un adolescent care îi adresa cuvinte nepotrivite. Antrenorul l-a încurajat să-şi adune furia şi să o folosească în joc, pe teren. Drumul lui Zidane către a deveni un jucător excepţional a fost presărat la AS Cannes cu oameni care i-au arătat că îl apreciază şi îl sprijină. După directorul care l-a luat să locuiască în casa lui şi antrenorul care l-a învăţat cum să gestioneze momentele grele, preşedintele clubului i-a arătat şi el ce înseamnă să fii un om de cuvânt. Îi promisese că la primul gol dat îi va face cadou o maşină, iar la petrecerea de după meci Alain Pedretti i-a predat autoturismul. Cu Zidane în echipă clubul a avut cea mai importantă reuşită din istorie: prima calificare în cupa UEFA.

Foto: codepen.io

Viaţa lui Zinedine Zidane – Refuzat de cluburi din Anglia, face furori în Italia şi cucereşte Spania

La 20 de ani Zinedine Zidane a fost transferat la Girondins de Bordeaux. În anii următori a fost pe lista a 2 echipe de top din Marea Britanie, dar a fost refuzat până la urmă pe motiv că nu e suficient de bun pentru Prima Divizie Engleză. În 1994 debuta la echipa naţională a Franţei şi a jucat pentru ea vreme de 12 ani. În 1996, la 24 de ani, Zidane devenea Jucătorul Anului în Ligue 1, iar parcursul lui de la Bordeaux şi cu echipa naţională le-a trezit interesul mai multor cluburi de top din Europa.

A ales să meargă la Juventus, câştigătoarea din acel moment a UEFA Champions League. În primul său sezon pentru echipa din Italia a devenit Jucătorul Străin al Anului. Nu era doar extrem de talentat, dar era şi foarte devotat echipei, jucând înainte de orice pentru rezultat, nu ca să se remarce el. În 1998 era numit de FIFA jucătorul anului şi primea mult-râvnitul Balon de Aur. Era deja unul dintre cei mai râvniţi fotbalişti ai lumii.

Foto: thesun.co.uk

Anul 2001 i-a adus lui Zidane un transfer ce avea să devină la acel moment de record. Ajungea la Real Madrid pentru 150 de miliarde de lire italiene, aproximativ 77,5 milioane de euro drept primă de instalare şi un contract de 4 ani. Şi nu avea de gând să dezamăgească. Golul lui din finala UEFA Champions League din 2002 este considerat unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria Champions League. Următorul sezon a câştigat La Liga cu Real şi a fost numit de FIFA Jucătorul Anului pentru a treia oară. Iar toate aceste rezultate remarcabile în condiţiile în care după ce a ajuns la Real Madrid a fost diagnosticat cu talasemie minoră, o boală genetică ce se manifestă prin epuizare şi respiraţie îngreunată.

Foto: football-espana.net

În anul 2004 Zidane era votat de fani drept cel mai bun jucător european la cea de-a 50-a aniversare a UEFA, iar 2 ani mai târziu, pe 7 mai, îşi anunţa retragerea după Cupa Mondială din acel an. La meciul său de retragere de la club 80.000 de fani i-au fost alături şi au ridicat un banner pe care scria: „Mulţumim pentru magie!”

Ultimul său meci la echipa naţională, în finala Campionatului Mondial, a fost însoţit în schimb de o eliminare a lui Zidane, după ce l-a lovit cu capul pe Marco Materazzi. Italianul îi jignise sora, iar francezul, obişnuit din copilărie să treacă peste cuvintele urâte adresate de adversari, nu a suportat să-i fie adus un asemenea afront surorii sale.

Viaţa lui Zinedine Zidane – Real Madrid, marea iubire

Zidane a rămas însă un pion important la Real Madrid chiar şi după retragere. A jucat în toate meciurile veteranilor echipei, iar în 2009 a devenit consilier al preşedintelui clubului, Florentino Perez. Un an mai târziu devenea consilier special în relaţia cu echipa, iar în 2011 a devenit Director Sportiv la Real Madrid. 2013 avea să-l aducă în funcţia de antrenor secund al lui Carlo Ancelotti, iar după încă un an prelua ca antrenor principal echipa B a lui Real Madrid. Începutul lui 2016 îi aducea lui Zidane o nouă provocare în cadrul clubului: un contract pentru 2 ani şi jumătate pe post de manager. După 2 ani în funcţie şi rezultate remarcabile, Zidane şi-a anunţat demisia susţinând că Real Madrid are nevoie de o schimbare.

Următoarele luni nu au fost deloc bune pentru clubul spaniol, aşa că primăvara lui 2019 a venit cu o nouă propunere imposibil de refuzat de către Zidane: postul de antrenor principal. Iar schimbările s-au văzut în scurt timp, echipa revenind la forma de odinioară. Sigur, mulţi pun rezultatele din timpul conducerii lui Zidane şi pe seama norocului. Pe de altă parte sunt alţii care susţin că Zidane este ca manager sau antrenor la fel cum a fost şi ca jucător: extrem de implicat, tactic, flexibil şi capabil să ţină jucătorii uniţi.

Foto: hwnews.in

Viaţa lui Zinedine Zidane – Omul unei singure femei

La fel de serios şi dedicat cum a fost pe teren, la fel a fost şi în viaţa personală. În timp ce fotbalişti de succes se aruncau în braţele a tot felul de frumuseţi mai mult sau mai puţin celebre, Zinedine Zidane a fost toată viaţa bărbatul aceleiaşi femei. A cunoscut-o pe Veronique Fernandez pe când avea 17 ani, iar 5 ani mai târziu cei 2 se căsătoreau.

Foto: reddit.com

Au 4 băieţi, acum în vârstă de 15, 18, 22, respectiv 25 de ani şi toţi au moştenit pasiunea tatălui pentru fotbal.

Foto: marca.com
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO