Viața pe Insula Ons: cum ajungi aici, de ce ai nevoie de viză, ce să mănânci și cum să treci de la un traseu de câteva ore direct la o baie în ocean - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața pe Insula Ons: cum ajungi aici, de ce ai nevoie de viză, ce să mănânci și cum să treci de la un traseu de câteva ore direct la o baie în ocean

Insula Ons este cea mai mare din parcul național galician din Atlantic. De ce merită văzută? Ce poți face aici? Și de ce ai nevoie de viză?
Share this article

În plin #vanLIFEînSpania am decis să îl lăsăm pe #KUFvan pe mal și să luăm barca până pe insula Ons. Alături de Cíes, Sálvora și Cortegada, aceasta face parte din 2002 din Atlantic Islands of Galicia National Park. Iar o zi îți va fi suficientă să explorezi insula, să te bucuri de plajă, să mănânci cele mai bune fructe de mare și să te gândești măcar o dată cum ar fi să te muți de tot în mijlocul oceanului. 

Așa că, mai jos îți spunem ce trebuie să faci pentru a ajunge pe insulă și cum să profiți de o zi pe cea mai mare insulă din Atlantic Islands of Galicia National Park. Dar mai întâi… puțină istorie.

Insula Ons, de la atacurile piraților englezi, la singura insulă din Atlantic care are o populație stabilă

Insula Ons apare pentru prima dată în datele istorice în anul 899, atunci când Regele Alfonso al III-lea o donează către Cabildo de Compostela. Se pare că în secolul al XV-lea pe insulă a fost și o mânăstire și tot aici pare că se află un mormânt, cunoscut ca A Laxe do Crego și care se află pe partea opusă plajei Area dos Cans. 

Un secol mai târziu încep atacurile piraților englezi. Tocmai de aceea, cei mai mulți oameni care locuiau pe insulă încep să o părăsească. În cele din urmă, spaniolii decid să fortifice insula – câteva rămășițe mai pot fi văzute la O Castelo. Fortificarea insulei a făcut posibilă și repopularea ei. Iar în 1800 a apărut prima fabrică de sare, ceea ce a schimbat radical viața oamenilor de pe insulă. Pescuitul a devenit principala lor sursă de venit și populația a început să crească.

Astăzi, Ons este singura insulă din Atlantic care are o populație relativ stabilă, evident foarte mică – în jur de 100 de oameni. Într-adevăr sunt doar câțiva oameni care mai rămân pe aici iarna, însă vara numărul lor se mărește considerabil. Ons a fost numită în 2001 Special Protection Area datorită păsărilor care trăiesc aici. Iar din 2002, întregul arhipelag de pe coasta Pontevedra face parte din Atlantic Islands of Galicia National Park.

Insula Ons
Viața pe Insula Ons

Cum ajungi pe insulă

Înainte de a începe să cauți ce să faci pe insulă, trebuie să știi că nu este chiar atât de ușor de ajuns. Ai nevoie în primul rând de o autorizație, un fel de viză, pe care o poți lua de aici. Întregul proces nu este deloc complicat și nu te costă nimic, singura problemă este să găsești o zi disponibilă – în cazul nostru a trebuit să așteptăm aproape o săptămână să găsim prima zi disponibilă. După ce primești pre-aprobarea, trebuie să îți cumperi biletul pentru barcă. Dar ține cont de faptul că fără codul de pre-aprobare, nu poți face achiziția biletului. 

Biletul pentru barcă este 15 euro de persoană. Nu poți să stai mai mult de o zi pe insulă, pentru asta ai nevoie de aprobări speciale pentru mai multe zile și, în general, acestea trebuie cerute de locul în care te cazezi. După ce folosești codul pe care îl primești pe mail de la Autorizacion Illas Atlanticas, cumperi biletul pentru barcă și plătești foarte simplu online. 

Apoi, primești pe mail viza pe care trebuie să o ai cu tine înainte să te urci pe barcă. Îți recomandăm să îți salvezi documentul pentru că este posibil să ai probleme cu netul sau cu semnalul. De asemenea, ar fi bine să ai cu tine și un hanorac, de preferat cu glugă, pentru că pe barcă se face destul de frig din cauza vântului.

De ce ai nevoie de viză? Pentru că spaniolii vor să protejeze cât mai mult acest arhipelag, de aceea este acum și parc național. Nu vor să fie cucerit de turiști, așa cum nici localnicii nu vor să-și transforme casele în locuri de pe Instagram. Pe insulă este foarte multă liniște, sunt zone în care doar oceanul și pescărușii se aud. 

Insula Ons
Viața pe Insula Ons

Ce să mănânci pe insula Ons

Trebuie să încerci neapărat zamburiñas și pulpo, amândouă sunt preparate într-un stil local și sunt absolut delicioase. Pe insulă nu sunt foarte multe locuri din care să alegi, așa că noi îți recomandăm să mergi La Casa Acuña care se află fix lângă dig. Locul a apărut în 1945 și este deținut de Jesús Acuña, fostul cabezaleiro (primar) al micuțului orășel de pe insulă. Pe vremuri Casa Acuña era o afacere de familie, atunci Jesús se ocupa de pescuit, iar Rosa, soția sa, gătea. Așa a ajuns cel mai bun restaurant de pe insulă. Astăzi, locul este foarte turistic, dar mâncărurile sunt absolut delicioase. Așa cum am mai spus, trebuie să încercați zamburiñas și pulpo.

Noi am plătit cu telefonul aici. Ce trebuie să știi chiar și atunci când pleci pe insulă: alege mereu valuta țării în care ești, în cazul nostru Spania. Cum noi am folosit cardul în lei emis de ING, schimbul valutar a fost făcut la cursul pentru euro al băncii. 

Insula Ons
Zamburiñas, mâncare de pe Insula Ons

Pe de altă parte, chiar dacă la restaurantul de lângă dig poți să plătești fără probleme cu cardul, ar fi bine să ai cu tine și niște cash. În primul rând pentru că pe insulă este foarte cald și bate puțin vântul, așa că trebuie să te hidratezi foarte bine. Iar dacă vrei să faci cel puțin un traseu, atunci cel mai probabil o să te oprești la magazinul de lângă dig. Aici, în teorie, poți să plătești cu cardul. În practică, nefiind semnal, ar fi bine să ai ceva bani la tine.. Și, din nefericire, pe insula Ons nu există ATM, așa că ar fi bine să te oprești înainte să scoți bani. Noi am plecat din Beue, însă pe Ons se mai poate ajunge și din Vigo sau Pontevedra, toate sunt orășele foarte bine puse la punct, așa că nu trebuie să-ți faci griji că nu găsești ATM. Și nu uita, atunci când scoți bani de la ATM, alege tot timpul valuta țării în care ești, în cazul nostru euro. 

Citește și: Cap Ferret, raiul stridiilor. Cum să te bucuri de satele pescărești? Și ce trebuie să știi atunci când te relaxezi în vacanță

Ce trebuie să faci pe insula Ons

După o masă savuroasă te poți relaxa pe plajă. Până la Melide trebuie să faci un mic traseu, cu câteva urcări și coborâri. În schimb, Plaia de Canexol sau Area dos cans sunt mult mai aproape de dig și se ajunge foarte ușor. Sunt oameni care vin aici doar pentru plajă și pentru a mânca la Casa Acuña, dar să știi că apa nu este nici pe departe caldă – sau poate am prins noi o vreme foarte galiciană (în Nordul Spaniei vremea este destul de capricioasă, poți avea zile la rând fără să vezi soarele). 

Buraco do Inferno
Buraco do Inferno, de pe insula Ons, din Oceanul Atlantic

Dacă vrei să faci și ceva mișcare, atunci ai trei variante de traseu. Unul care te duce la far. Unul care străbate sudul insulei (unde vei găsi Buraco do Inferno și Miradoiro de Fedorentos) și ultimul care merge către nordul acesteia. Noi le-am făcut pe toate, cu o oprire de vreo două ore pe plaja Melide:

Powered by Wikiloc

Insula Ons, paradisul pe care îl găsești la mai puțin de o oră de țărm

Dacă ajungi în Galicia trebuie să mergi pe una dintre insulele care fac parte din Atlantic Islands of Galicia National Park. Ons este unul dintre cele mai vizitate locuri din Galicia, așa că ar trebui să-ți iei viza cât mai repede pentru că locurile sunt limitate, în special în perioada iulie – septembrie. Odată ajuns aici, încearcă să faci măcar unul dintre cele două trasee, cel din sud are mai multe obiective turistice, cel din nord este mai solicitant, însă te aduce la plaja Melide. Neapărat să mănânci pe insulă și să încerci fructele de mare pregătite în stil galician. Și, bineînțeles, relaxează-te pe una dintre plaje. Pe insulă nu prea ai semnal sau internet, așa că te poți bucura de liniște, de natură și de o evadare totală din cotidian. Totul este GUAI, cum ar spune galicienii, adică WOW.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora