Viața unui român în Marea Britanie. Cristina Stoica: „britanicii londonezi sunt mult mai deschiși decât ceilalți locuitori ai Angliei, ceea ce înseamnă că nu te vor privi nicio secundă că pe un paria doar pentru că ești dintr-o altă țară” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cristina Stoica trăiește în Marea Britanie și deocamdată nici gândul unui Brexit care ar urma să-i scoată oficial pe britanici din Uniunea Europeană și nici dorul de România nu o fac să se gândească să se întoarcă acasă. Cu toate astea, nici nu concepe să nu voteze, chiar dacă asta ar însemna să stea ore bune la coadă.

Iubește să călătorească, să intre în contact cu localnicii, să afle cât mai multe despre stilul lor de viață și să înțeleagă diferențele culturale. Iar aventurile pe care le-a avut pe toate continentele au făcut-o să înceapă acum ceva ani blogul de travel valizacucalatorii.ro.

Cristina Stoica a făcut două facultăți în București și între jurnalism și turism, avea nu mai puțin de 15 examene pe sesiune. Însă nu regretă deloc perioada respectivă, ba mai mult, crede că a ajutat-o să se dezvolte și să își dorească mai mult. Așa a ajuns în Londra, atunci când și-a dorit să își continue educația cu un master la King’s College London. Iar acum lucrează într-o companie din Londra în care poate să-și cumpere sau să-și vândă zile de concediu, în care are zile de voluntariat plătite și, mai ales, în care oamenii sunt prietenoși și poate să învețe mereu ceva nou.

Dar cum arată viața unui român în Londra? Cine este Cristina Stoica? Și de ce a renunțat la blogul ei de călătorii? 

Cum arată viața unui român la Londra? Ce faci acolo?

Cristina Stoica: În primul rând, nu plouă atât de mult precum se spune 😃

În momentul de față am un job în Marketing și organizare de evenimente. Pe lângă faptul că învăț ceva nou în fiecare zi și că am oportunitatea să creez experiențe frumoase pentru sute de oameni (cel mai recent eveniment a fost o Gală a Premiilor pentru branduri mari precum M&S, Vodafone sau Samsung la Natural History Museum), cultura companiei la care lucrez este absolut incredibilă. Nu am un program anume, deci pot merge la birou oricând vreau, pot lucra de oriunde, am o mulțime de beneficii (pot să-mi cumpăr/vând până la 10 zile de concediu, în plus față de cele 35 de zile pe care le am deja anual, am 3 zile de voluntariat pe an plătite de companie, consiliere și masaj gratuite la birou etc), iar design-ul birourilor este foarte tare. În plus, oamenii sunt extrem de prietenoși.

Biroul companiei Reward Gateway London la care lucrează Cristina Stoica în Londra

Și pe lângă job, viața mea la Londra este destul de activă. Se întâmplă mereu câte un eveniment în orașul ăsta agitat și sunt atât de multe locuri pe care le am de descoperit încă. Spre exemplu, săptămâna viitoare mă duc la unul dintre puținele patinoare situate pe un rooftop din Europa, iar peste două săptămâni la un bal de caritate la Tower of London, acolo unde se află și bijuteriile Coroanei.

Pare că te bucuri din plin de viața ta în Londra, dar spune-mi de ce ai ales inițial să pleci în Anglia?

Motivul principal pentru care m-am mutat la Londra a fost să urmez un master în Internațional Marketing la King’s College London. Simțeam că experiența mea academică nu era completă, așa că am luat decizia de a-mi continua studiile aici pentru că mi-am dorit întotdeauna să învăț la una dintre universitățile de top din lume.

Și când ai luat decizia de a pleca din țară?

Acum trei ani, atunci când am și aplicat la King’s College și am început să mă pregătesc pentru examenul de limba engleză, IELTS, necesar pentru a fi acceptat la universitate.

Cristina Stoica
Cristina Stoica și mama sa

De cât timp ești plecată .. și cum este să fii departe de casă?

Locuiesc la Londra de peste doi ani și pot spune că nu m-am plictisit absolut deloc. Multă lume mi-a spus înainte să mă mut aici că n-o să-mi placă, că nu e ca atunci când vii în vizită în vacanță, că există facturi de plătit și că prețurile la chirie sunt uriașe. Ultimele două puncte de pe lista sunt, într-adevăr, reale, însă pot spune că viața de localnic în Londra îmi place mult mai mult decât viața de turist.

Consider că în această perioadă a vieții mele, Londra îmi oferă o mulțime de oportunități de dezvoltare personală și profesională, așa că simt că mă aflu unde trebuie. Cel puțin pentru moment.

Viața în Danemarca: cum au ajuns nordicii să fie țara cu un sistem de educație de invidiat? Și de ce studenții noștri visează să învețe acolo?

Ți-e dor de ceva din România?

De familie și prieteni. Și de verile caniculare din București!

Ești absolventă de jurnalism și turism, cum a fost perioada facultății?

Destul de plină, dar frumoasă! Fiind studentă la două facultăți, aveam cel puțin 15 examene în fiecare sesiune, așa că nu prea aveam timp de pierdut. Dar am intrat în contact cu foarte mulți oameni, profesori și colegi, așa că probabil cel mai mult mi-a plăcut varietatea de activități zilnice. Da, viața mea s-a desfășurat mereu într-un ritm destul de alert (râde). 

15 examene într-o sesiune, cum îți găseai timp să înveți pentru toate?

Norocul meu a fost că am o memorie fotografică destul de bună, așa că reușeam să rețin destul de multe informații într-un timp relativ scurt. A fost o provocare, trebuie să recunosc că nu prea vedeam lumina zilei în sesiune decât dacă trebuia să merg la examene (râde).

Dar de ce Jurnalism și Geografie / Turism?

Jurnalism pentru că mi-a plăcut întotdeauna să scriu și Turism având în vedere pasiunea mea pentru călătorii. Mai târziu, prin blogul meu, valizacucalatorii.ro, am reușit să le combin și a ieșit un proiect, cred (și sper) eu, special. Acum m-am orientat către Marketing care este un alt domeniu adiacent Jurnalismului și continui să călătoresc, deși pentru asta nu e chiar necesară o facultate în domeniu.

Cristina Stoica

Ai făcut două facultăți la stat în România, cât de mult te-au ajutat ele în viața pe care o ai astăzi?

Consider că nu realizăm cât de mult învățăm decât dacă ne detașăm puțin și analizăm cum arătam înainte de această perioada din viața noastră. Poate că nu pot să numesc exact ceea ce am învățat în facultățile din România și cu siguranță este nevoie de mai multe module practice în sistemul nostru academic, dar în mod cert experiența în sine m-a schimbat mult.

Faptul că am studiat la două facultăți în același timp m-a scos din zona mea de confort și m-a format ca persoană, mai ales că întotdeauna am avut ambiția de a mă dezvolta cât de mult pot academic și profesional. Și au mai fost laboratoarele de la FJSC, precum cel de Radio și cel de TV, care mi-au plăcut tare mult și care m-au ajutat să-mi depășesc emoțiile de a vorbi în fața camerei sau în public.

Acum urmezi un master la Londra, cât de diferit este sistemul lor de învățământ în comparația cu al nostru?

Destul de diferit. Există multe studii de caz, oportunități de a pune în practică imediat ceea ce ai învățat, sesiuni în care îți poți expune propria părere fără să trebuiască să reciți concepte teoretice și multe proiecte relevante pentru domeniul pe care îl studiezi. În plus, la King’s College există un proces de admitere destul de dificil așa că vei avea întotdeauna multe de învățat și de la colegi.

Cristina Stoica în Islanda

Ai reușit să-ți faci prieteni acolo? Mulți români care pleacă în străinătate se plâng că oamenii de acolo sunt reci.

Londra este probabil cel mai multicultural oraș din Europa, cu oameni din toate colțurile lumii, așa că vei avea oportunitatea să-ți faci prieteni de naționalități diferite. Ia acesta este unul dintre motivele pentru care îmi place atât de mult să locuiesc aici.

În plus, britanicii londonezi sunt mult mai deschiși decât ceilalți locuitori ai Angliei, ceea ce înseamnă că nu te vor privi nicio secundă că pe un paria doar pentru că ești dintr-o altă țară.

Da, am reușit să-mi fac destul de mulți prieteni, fie din alte țări, precum Spania, Grecia, Lituania sau Brazilia, fie chiar din Marea Britanie, mai ales că la birou sunt, întâmplător, printre puținii angajați străini.

Cristina Stoica: Eu n-am avut experiențe neplăcute cu oamenii din Londra și nu-i consider deloc reci. Dar poate sunt norocoasă.

Care ar fi primele cinci lucruri pe care orice român ar trebui să le facă atunci când ajunge în Londra?

Să-și rezolve toate chestiunile organizatorice (cazare, abonament de transport, documente de identitate națională, să se înscrie la medic etc.), să se plimbe cu autobuzele etajate, să intre într-un pub britanic, să nu se panicheze dacă nu înțeleg accentele diferite ale britanicilor (durează puțin acomodarea – în plus, e cu atât mai dificil cu cât interlocutorul este mai din nordul insulei) și să exploreze orașul și în afara centrului turistic.

Dar care a fost primul lucru pe care l-ai învățat după ce te-ai mutat în Anglia?

Dacă ai răbdare, încredere și optimism, toate lucrurile se așază treptat. Am plecat fără job și fără cazare din România, așa că în primele săptămâni la Londra am fost în stare de alertă generală. Dar lucurile s-au aranjat frumos într-un final.

Ai început să bei și tu ceaiul de la ora cinci 😃

Ah, nu prea bea nimeni ceaiul de la ora cinci la Londra. Și nici nu sunt atât de mulți oameni interesați de familia regală precum mă așteptam (râde). 

Mulți români din Regatul Unit se gândesc să se întoarcă în urma Brexitului, tu cum resimți acest proces? Și ce urmări ar putea avea în viața ta?

Dacă se întâmplă, nu cred că mă va afecta foarte mult. Expații care au deja un loc de muncă stabil aici n-au niciun motiv de îngrijorare, va exista cu siguranță o procedură birocratică simplă prin care se vor rezolva lucrurile. Pentru mine, teama că prețurile biletelor de avion vor crește după Brexit este mai mare decât orice (râde).

Stai de ceva timp în străinătate, ai călătorit, de asemenea, foarte mult, te mai gândeșți să te întorci în România?

Niciodată nu spune niciodată! Momentan, nu am planuri să plec din Londra, am o carieră în ascensiune aici și încă o mulțime de experiențe de trăit. Dar n-aș putea spune că nu mă voi întoarce niciodată în România, asta rămâne de văzut în următorii ani.

Dacă nu ar fi nici România, nici Anglia, unde ai vrea să trăiești și de ce?

Undeva în Spania. Undeva la plajă. Undeva unde e soare tot timpul.

Cristina Stoica
Cristina Stoica într-una dintre călătoriile sale exotice

Apropo de călătorii, ai avut un blog de travel, Valiza cu Călătorii, la care te gândești să renunți. De ce ai luat această decizie?

Decizia a venit cumva firesc, odată cu schimbările din viață mea. Job-ul pe care îl am în momentul de față este extrem de solicitant, așa că a devenit o provocare destul de mare să continui să scriu și pe blog.

În momentul în care am simțit că nu mai pot face lucrurile la aceeași calitate, am considerat că mai bine renunț, decât să fac ceva pe jumătate. Dar blogul va rămâne mereu un proiect special și eu voi continua să călătoresc la fel de mult.

Cristina Stoica într-una dintre călătoriile sale exotice

Din toate călătoriile, care au fost cele mai faine povești pe care le-ai trăit? Și unde ai întâlnit cei mai interesanți oameni?

Povești faine am din multe locuri din California, până în Thailanda sau Maroc. Peste tot pe unde ajung îmi place să intru în contact cu localnicii, să aflu cât mai multe despre stilul lor de viață, să înțeleg diferențele culturale. Dar cred că am reușit să fac cel mai bine asta în Cuba. Mi s-a părut foarte interesant să descopăr atât de multe lucruri similare între cultura cubaneză actuală și cea a României post-comuniste.

Cristina Stoica

Și la final, Cristina Stoica, suntem în ziua alegerilor așa că multă lume se gândește la cozile din diaspora. Te duci la vot?

Da, am să mă duc la vot. Cred că este datoria mea să votez, indiferent de planurile de viață pe care le am în momentul acesta, indiferent de locul în care mă aflu, indiferent de cât de ocupată sau obosită sunt. Ne vedem la coadă 😃

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora