Virginia Ruzici, jucătoarea de tenis care a câştigat 2 finale la Roland Garros în acelaşi an - LIFE.ro
Mergi la conținut

Virginia Ruzici, jucătoarea de tenis care a câştigat 2 finale la Roland Garros în acelaşi an

Ajungea în toate cele 3 finale de la Roland Garros în care ar fi putut ajunge: simplu, dublu şi mixt, doar 7 jucătoare din lume reuşind de-a lungul vremii să se califice în toate cele 3 finale posibile ale unui turneu de Grand Prix.
Share this article

Cu ochii aţintiţi pe ceea ce se întâmplă anul acesta la Roland Garros, unde 7 jucătoare românce sunt pe tabloul principal, ne amintim de o altă româncă ce a scris istorie la turneul din Franţa. Virginia Ruzici a reuşit în urmă cu 44 de ani o performanţă greu de egalat: a câştigat finala la simplu, pe cea la dublu şi a intrat în finala la dublu mixt, abandonată însă după accidentarea partenerului său. Iar acum este managerul celei mai de succes jucătoare de tenis de la noi, Simona Halep.

Virginia Ruzici, campioana de tenis remarcată pe terenul de fotbal

Virginia Ruzici s-a născut pe 31 ianuarie 1955, la Câmpia Turzii. Tatăl ei, fotbalistul Iosif Ruzici, fusese convins să lase echipa Rapidului în urmă şi să accepte să joace pentru echipa locală de acolo. Virginia şi-a petrecut copilăria tot pe terenul de fotbal, unde juca toată ziua cu copii mai mari decât ea. Era mică, dar extrem de ambiţioasă şi de luptătoare.

Aşa a şi fost remarcată de un antrenor de tenis din oraş, Vaida Gavrilă, care a chemat-o să vadă dacă i-ar plăcea să joace. Nu doar că i-a plăcut, dar nu se mai dădea dusă de pe teren cu orele. Când tatăl ei şi-a încheiat cariera, s-au întors cu toţii la Bucureşti. Iniţial, Virginia a mers la sărituri în apă, dar nu i s-a potrivit deloc. Aşa că la 10 ani a revenit la tenis, la clubul Dinamo şi a intrat sub pregătirea lui Aurel Segărceanu. În 2 ani câştiga primul titlu de campioană, la juniori, titlul pe care l-a câştigat apoi în fiecare an, la categoria de vârstă la care concura.

Cel mai dificil era iarna. Nu exista decât o singură sală de sport la Dinamo, şi nu de tenis, unde veneau toate sporturile: se juca volei, handbal, baschet. Ştiţi cum erau terenurile acelea universale, pentru toate sporturile, cu linii multe, pentru toate terenurile posibile. Dacă de obicei ne antrenam de doar 2-3 ori pe săptămână, pe timp de iarnă doar câte o oră, o oră şi jumătate, când se putea. Erau alte timpuri, alte metode. – Virginia Ruzici pentru revista Sinteza

Foto: adevarul.ro

Rolland Garos, turneul la care a făcut istorie

Avea 17 când a câştigat titlul naţional la senioare, în proba de dublu, alături de Mariana Simionescu, iar 3 ani mai târziu îşi făcea intrarea la profesionişti. După alţi 3 ani, în 1978, reuşea ceea ce avea să devină cea mai mare performanţă din cariera ei şi un rezultat istoric pentru România. Ajungea în toate cele 3 finale de la Roland Garros în care ar fi putut ajunge: simplu, dublu şi mixt, doar 7 jucătoare din lume reuşind de-a lungul vremii să se califice în toate cele 3 finale posibile ale unui turneu de Grand Prix.

Virginia Ruzici a învins-o pe Mima Jausovec fără să-i lase vreo speranţă, în 2 seturi, 6-2, 6-2. Apoi, cu aceeaşi Mima Jausovec a câştigat la dublu, 6-4, 6-3 împotriva echipei formată din Sheriff Lovera şi Lesley Turner Bowrey. În finala de la dublu mixt a fost însă nevoită să abandoneze după ce partenerul său, Patrice Dominguez, s-a accidentat şi nu a mai putut continua meciul.

Jucătoarea româncă a ajuns în finala de la Roland Garros şi în 1980, însă a pierdut atunci în faţa americancei Chris Evert.

Niciodată nu am câştigat în faţa lui Chris, deşi am jucat peste 20 de meciuri. A fost mereu prea bună faţă de mine, în special din punct de vedere al pregătirii mentale.

Virginia Ruzici a câştigat, de-a lungul carierei, alte 8 turnee WTA şi a obţinut 12 trofee. A ajuns, în acelaşi an 1978, în semifinalele Turneului Campioanelor, în finală la Wimbledon, la dublu şi din nou în finală la dublu mixt, împreună cu Ion Ţiriac, la Roland Garros, în 1979. Acela a fost anul în care a avut şi cea mai bună clasare în WTA, numărul 8 în lume.

Foto: eurosport.ro

Nu i-a fost însă deloc uşor să facă performanţă în acea perioadă, când banii erau ca inexistenţi şi inclusiv goana după vize, pentru a putea participa la turneele internaţionale, se făcea printre antrenamente şi jocuri la alte turnee.

Când am început să mergem în Franţa pentru primele turnee în străinătate aveam nişte cămăşi tipic româneşti şi le duceam cu noi, încercând să le vindem pentru a face nişte bănuţi. Un alt lucru pe care îl făceam pentru nişte bani în plus, arbitram. Ne ofeream arbitre pentru o întreagă partidă contra costul a 5 franci elveţieni. – Virginia Ruzici, pentru UbiTennis

Virginia Ruzici a făcut însă dovada nu doar a talentului său, ci şi a atitudinii sportive deosebite. Într-un meci jucat împotriva australiencei Evonne Goolagong Cawley, la Wimbledon, aceasta din urmă s-a prăbuşit pe teren din cauza unei accidentări la genunchi. Soţul australiencei a intrat pe teren, să o ajute, iar asta însemna automat pierderea meciului. Jucătoarea româncă a aşteptat însă ca Evonne să îşi revină şi au reluat meciul, câştigat în final de australiancă.

A impresionat în foarte multe meciuri însă. Legendele spun chiar că Richard William, tatăl Serenei şi a lui Venus, ar fi fost atât de impresionat de jocul ei de la Salt Lake City, când a şi câştigat turneul, încât atunci i-ar fi propuse soţiei să-şi îndrepte fetele înspre tenisul de performanţă.

Foto: gsp.ro

Managerul primei românce ajunsă lider mondial în tenis

La 32 de ani Virginia Ruzici s-a retras din activitate şi s-a stabilit în Franţa.

Faptul că am câştigat Roland Garros-ul şi că am avut cele mai mari succese pe zgură, şi mai ales aici, m-a făcut să mă simt apreciată, chiar iubită la un moment dat de publicul francez. Încurajată, respectată. Şi acest lucru a contribuit la decizia de a mă instala la Paris.

A devenit antrenor, comentator sportiv şi manager. Cu ochii pe tinerele talente, aşa a remarcat-o în 2008, tot la Roland Garros, pe o junioară pe care o mai văzuse jucând şi în alte rânduri. Acea junioară era Simona Halep, pe care s-a oferit să o managerieze şi să o ajute să ajungă cât mai bună, ceea ce s-a şi întâmplat.

Mă aşteptam demult să fiu egalată sau depăşită. Pentru mine e ceva normal că a venit şi acest moment, nu e un lucru neobişnuit.

Foto: sport.hotnews.ro
Citeşte şi: Opriţi „hatereala”! Simona Halep a demonstrat cu vârf şi îndesat că e numărul 1 mondial! – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora