Vrei să te muți în Amsterdam? Iată ce trebuie să știi despre cum e să trăiești în capitala Olandei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Amsterdam este în general mai calmă decât s-ar aștepta mulți dintre noi. Departe de zonele pline de turiști, capitala Olandei este un loc relaxat, prietenos cu familia și, în general, un oraș foarte sigur, deși e nevoie de puțină precauție în alte zone în care furturile de biciclete sunt frecvente.

Traiul în capitala Olandei ar putea să nu fie la fel de scump ca în alte capitale occidentale ale Europei; totuși, fii pregătit să cheltui o mare parte din venitul lunar pe chirie. Acest lucru este valabil mai ales dacă optezi  pentru cazare complet mobilată, ceea ce este neobișnuit.

Un sfat util pentru oricine intenționează să locuiască în Amsterdam este că vremea rea este inevitabilă. Să ai aici o umbrelă și o pelerină de ploaie, indiferent de perioada anului, este un must. Dacă alegi să mergi cu bicicleta, s-ar putea chiar să ai nevoie să obții un echipament specific pentru a combate vremea rea. Află mai multe despre avantajele și dezavantajele vieții în Amsterdam citind ghidul nostru.

Viața ca străin în Amsterdam

Canalele frumoase, arhitectura uluitoare și o mulțime de lucruri de făcut și de văzut copleșește pe oricine vizitează Amsterdam. Dar cum e să trăiești acolo?

Amsterdam are multe de oferit pentru mulți care doresc să rămână aici pentru a trăi. Orașul este plin de evenimente culturale, cum ar fi expoziții de artă, concerte și alte spectacole care răspund multor gusturi diferite. Locul este plin de baruri și viață de noapte și are o scenă culinară diversă, cu restaurante care reprezintă o varietate de bucătării diferite.

Cu toate acestea, zarva și animația orașului nu sunt prea deranjante. În afară de centrul orașului care este plin de turiști, vei descoperi că Amsterdamul este foarte confortabil și asemănător satului. Totul este la doar o scurtă plimbare cu tramvaiul sau cu bicicleta. Orașul este verde cu parcuri și oamenii care tind să fie prietenoși.

În general, Amsterdam are standarde ridicate de viață. Atât educația, cât și asistența medicală sunt de înaltă calitate. Locuințele, deși rare, sunt adesea renovate sau noi și bine întreținute. Oamenii tind să câștige suficient pentru a se bucura de bunurile oferite de acest oraș divers și frumos.

Vrei să te muți în Amsterdam? La ce stil de viață aspiri?

Ciclismul este o parte importantă a stilului de viață din Amsterdam. Capitala mondială a bicicletelor îl întâmpină pe biciclist cu piste de biciclete bine structurate și cu prioritate față de orice alt mod de transport.

Dragostea olandezilor pentru biciclete se manifestă în alte chestiuni de zi cu zi, cum ar fi cumpărăturile. Oamenii tind să cumpere doar cantitatea de alimente care poate încăpea în coșurile lor de biciclete. Magazinele mari săptămânale pentru aprovizionarea frigiderului nu sunt atât de comune, deoarece bicicletele fac magazinele ușor accesibile.

viata in Amsterdam

Când locuiești în Amsterdam, obișnuiește-te să fii oriunde la timp și să ții un program. Majoritatea localnicilor își planifică timpul pe zile, dacă nu cu săptămânile, în avans. Așadar, dacă vrei să te întâlnești cu un prieten, trebuie să-l întrebi dacă te poți încadra în agenda lui. Olandezii nu sunt obișnuiți cu ieșirile neplanificate.

Singurul moment în care te poți aștepta ca localnicii să fie spontani este atunci când soarele iese pe cer. Vremea în Amsterdam este destul de gri, ceea ce înseamnă că atunci când se încălzește, olandezii inundă parcurile și cafenelele din afara pentru a se bucura de soare.

Amsterdam este un oraș scump?

Deși Amsterdam nu este cea mai scumpă capitală din Europa, poate fi destul de scumpă calculând banii pentru traiul de zi cu zi. A câștiga un salariu decent este necesar pentru a trăi bine acolo.

Nu fi surprins dacă chiria îți ia cel puțin două treimi din salariu: costurile de cazare în Amsterdam încep de la 600 EUR pentru o cameră într-un apartament comun. Dacă dorești să trăiești pe cont propriu, fii pregătit să cheltuiți cel puțin 1.000 EUR pe lună pe chirie.

Restul de o treime din salariu este destinat asistenței medicale, alimentelor și transportului. Ar trebui să te aștepți să plătești cel puțin 150 EUR pe lună pentru asigurarea de sănătate și să bugetezi aproximativ 250 EUR pentru alimente. Costurile lunare de transport public se pot ridica la aproximativ 100 EUR.

Ieșirea în oraș poate fi foarte scumpă în Amsterdam. Indiferent dacă alegi să iei masa în oraș sau să ieși doar la o băutură la un bar, așteptă-te ca nota să fie relativ mare.

Este Amsterdam un oraș sigur?

În general, Amsterdam este un loc sigur pentru a trăi. Unele cartiere sunt mai sigure decât altele, dar atacurile violente sunt foarte rare. Cu toate acestea, dacă decizi să cumperi o bicicletă, rețin că trebuie să iei măsuri suplimentare pentru a o păstra în siguranță, deoarece furturile de biciclete sunt frecvente.

Droguri în Amsterdam

Deși mulți turiști nu știu, în calitate de persoană care își dorește să locuiască în Amsterdam, ar trebui să știi că drogurile în Olanda nu sunt legale. Achiziționarea de marijuana este permisă numai în cafenelele de specialitate și ar trebui să fie consumată doar acolo.

Reține că, pentru localnici, consumul de droguri nu este obișnuit. Nu te aștepta să fie implicați doar pentru că locuiesc în Amsterdam.

viata în Amsterdam
Amsterdam la ora prânzului

Avantajele vieții în Amsterdam

International Corporation Hub

Nike, Tesla Motors și Panasonic Europe sunt doar câteva dintre companiile care au sediul central în jurul Amsterdamului. Piața este competitivă, dar există multe oportunități de angajare pentru diverși profesioniști.

Echilibrul ideal între muncă și viață

Chiar și cu corporații atât de mari pe piața muncii, cultura muncii este încă foarte relaxată. Olandezii apreciază timpul liber de la serviciu, iar orele suplimentare sunt rareori încurajate. Unele companii permit angajaților lor să lucreze patru zile pe săptămână în loc de cinci, ceea ce este util în special pentru părinții cu copii mici.

Atmosferă internațională diversă

Atractia generala a Amsterdamului a atras multi expați în oraș, ceea ce îl face foarte internațional. Există o mulțime de grupuri de expați, evenimente speciale și întâlniri pentru oricine dorește să-și facă prieteni aici. Casierii, ospătarii și barmanii vorbesc fluent engleza, precum și mulți lucrători ai instituțiilor guvernamentale.

Vibe de oraș mic

Pentru o capitală a Europei de Vest, Amsterdam este relativ mic, ceea ce oferă orașului o atmosferă confortabilă. Cele mai multe locuri (chiar și aeroportul) sunt ușor accesibile cu transportul public sau cu bicicleta. Mai departe de zona centrala, orasul este destul de liniștit. Acolo te vei putea bucura de serile calme mergând cu bicicleta sau plimbându-te în parc după agitația zilei.

viața în Amsterdam
Cartier rezidențial în Amsterdam

Dezavantajele traiului în Amsterdam

Turisti pretutindeni

Centrul orașului este adesea aglomerat cu turiști, ceea ce îl face foarte neatrăgător pentru localnici. Zona este adesea aglomerată și zgomotoasă, iar divertismentul este prea scump. Turiștii nu sunt adesea conștienți de regulile de ciclism ale orașului, ceea ce îl face dificil și periculos atât pentru bicicliști, cât și pentru pietoni. Din păcate, nu toți turiștii sunt respectuoși. Luptele izbucnesc adesea din cauza vizitatorilor în stare de ebrietate. Aglomerația de turiști face ca hoții de buzunare să fie o problemă obișnuită.

Locuințe scumpe și rare

În timp ce Amsterdam oferă o varietate în ceea ce privește tipurile de cazare, nu există aproape deloc disponibile pentru închiriere. Oamenii au nevoie de luni de zile pentru a găsi un loc potrivit pentru ei în ceea ce privește prețul și locația. Închirierile mobilate sunt rare și, dacă găsești una, fii pregătit să plătești mult pentru ea.

Nu e timp pentru a face cumpărături

Echilibrul dintre viața profesională și viața privată este esențial pentru toată lumea. Asta înseamnă că majoritatea magazinelor se închid în jurul orei 18:00 în zilele lucrătoare și la 17:00 în zilele de sâmbătă și duminică (dacă sunt deschise). Joi pare a fi singura zi în afară de weekend în care poți face cumpărături în afara orelor de lucru obișnuite, deoarece unele zone de cumpărături sunt deschise până la ora 21:00. Supermarketurile pot rămâne deschise până la ora 20:00 sau 22:00. Oficiile poștale și băncile funcționează numai în zilele lucrătoare, de la 09:00 la 17:00 și, respectiv, de la 09:00 la 16:00.

Olandeza, o limbă grea

Olandeza este adesea necesară pentru a avansa în carieră, așa că este vital să-ți dezvolți abilitățile lingvistice; cu toate acestea, practicarea olandezei în Amsterdam poate fi o problemă. Asta pentru că mulți localnici tind să treacă la engleză atunci când încerci să le vorbești olandeză.

Citește și: Locuri de vizitat în Amsterdam, un oraș fermecător și cosmopolit

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora