Zece tururi virtuale în muzee celebre din întreaga lume şi România. Ce poţi vizita din faţa calculatorului - LIFE.ro
Mergi la conținut

Zece tururi virtuale în muzee celebre din întreaga lume şi România. Ce poţi vizita din faţa calculatorului

Muzeul din Amsterdam dedicat celebrului pictor Vincent Van Gogh şi artiştilor contemporani cu acesta – Gauguin, Toulouse-Lautrec, Monet – are, în mod firesc, 2 milioane de vizitatori în fiecare an. Cel mai vizitat muzeu din Olanda...
Share this article

Ai fost mereu pasionat de artă sau istorie, de civilizaţii străine sau poate de istorie naturală? Ai vrut mereu să vizitezi cele mai mari muzee ale lumii, dar timpul şi banii nu sunt niciodată la fel de prietenoşi precum dorinţele noastre de cunoaştere şi frumos? În ultimii ani, iar în acest an cu atât mai mult, totul s-a schimbat, inclusiv vizitele din această categorie. Se organizează tururi virtuale în muzee din întreaga lume, astfel încât acum te poţi bucura de minunile culturii şi ştiinţei din fotoliul de acasă. Să vedem pe unde ne putem plimba în acest fel!

Muzeul Louvre

Cei mai mulţi dintre noi am visat să ajungem măcar o dată în viaţă la celebrul muzeu Louvre din Paris. Acum acest lucru este la îndemâna oricui are un laptop şi o conexiune decentă la internet. Se începe vizitarea de afară, din curtea lui şi apoi se pătrunde, pe rând, în zece zone importante ale muzeului, inclusiv în Grădinile Tuileries. În fiecare dintre aceste zone puteţi vedea imagini suplimentare şi informaţii despre exponatele pe care le găzduiesc.

Muzeul Metropolitan de Artă

Muzeul din New York prezintă părţi esenţiale din galeriile acestuia sub forma unor videoclipuri încărcate pe contul de Youtube al acestuia. Turul VR intitulat Met 360⁰ oferă atât imaginile spectaculoase, cât şi explicaţii pentru fiecare în parte. Iar tururile sunt extrem de interesante inclusiv pentru cei care au avut oportunitatea de a vizita galeriile pentru că le oferă unghiuri şi viziuni unice.

Muzeele Vaticanului

Complexul muzeistic de la Vatican adăposteşte 10 muzee spectaculoase şi încărcate de istorie: Muzeul Gregorian Egiptean, Etrusc, Muzeele de antichităţi clasice, Pio-Clementino, Galeria de Artă, cea de Tapiserii, Muzeul Misionar-Etnologic, Biblioteca, Muzeul Profan şi Muzeul Istoric. Dar Vaticanul în sine este un muzeu, cu a lui Capelă Sixtină, Ştanţele lui Raffaello, Palatul Belvedere sau Salonul Sixtin. Multe dintre acestea pot fi acum admirate pe îndelete cu ajutorul tururilor virtuale gratuite.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Washington

Parte a celebrului Institut Smithsonian din capitala Statelor Unite ale Americii, acesta este cel mai vizitat muzeu al naturii din lume. Deschis în urmă cu 110 ani, muzeul găzduieşte în prezent 126 de milioane de specimene de plante, animale, fosile, minerale, roci şi artefacte culturale. Iar tururile virtuale sunt oferite pentru toate încăperile acestuia, inclusiv cele mai atractive pentru public, sala mamiferelor şi cea a dinozaurilor.

Muzeul Van Gogh

Muzeul din Amsterdam dedicat celebrului pictor Vincent Van Gogh şi artiştilor contemporani cu acesta – Gauguin, Toulouse-Lautrec, Monet – are, în mod firesc, 2 milioane de vizitatori în fiecare an. Cel mai vizitat muzeu din Olanda urmăreşte viaţa artistului prin intermediul celei mai mari colecţii Van Gogh din lume – peste 200 de tablouri, 9 autoportrete, 500 de schiţe, dar şi o mulţime de obiecte personale, printre care şi 750 de scrisori. Acum o parte dintre ele se pot vedea prin intermediul tururilor virtuale, scăpând astfel şi de cozile imense care se făceau aici în fiecare zi.

Muzeul Naţional de Artă al României

Şi instituţiile de pe meleagurile noastre s-au reorientat şi au început să ofere tururi virtuale în muzee. MNAR, de exemplu, oferă posibilitatea de a vizita în acest fel:

  • Galeria de Artă Veche Românească, care adăposteşte obiecte preţioase realizate în secolele XIV – XIX ce scot în evidenţă particularităţile şi influenţele artistice locale.
  • Galeria de Artă Românească Modernă, unde veţi descoperi lucrări ale artiştilor români de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până spre finalul anilor 1970. Printre ele se regăsesc lucrări ale lui Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian şi Constantin Brâncuşi.
  • Galeria de Artă Europeană, ce găzduieşte lucrări importante din fosta Colecţie Regală, capodopere ale unor nume de referinţă în artă precum Tintoretto, Monet, Rodin, Rembrandt şi Rubens.

Le puteţi accesa pe toate de aici.

Tururi virtuale sunt puse la dispoziţie şi pentru cei care vor să vadă Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Theodor Pallady, precum şi Muzeul K.H. Zambaccian.

Muzeul Grigore Antipa

Este, cel mai probabil, cel mai iubit muzeu de către cei mici, dar îi încântă în egală măsură şi pe adulţi. Muzeul Grigore Antipa, recunoscut deja pentru intrarea sa în epoca digitală, pune la dispoziţia vizitatorilor şi tururi virtuale prin expoziţiile sale fascinante. Neapărat, să aveţi şi sonorul pornit, ca să vă bucuraţi de o atmosferă completă.

Muzeul Naţional de Istorie a României

Principalele expoziţii ale MNIR sunt prezente şi ele în spaţiul virtual, la fel ca şi expoziţii temporare realizate pentru a marca momente sau personalităţi importante ale istoriei noastre. Puteţi vedea în acest fel Tezaurul Istoric, Columna lui Traian, expoziţia dedicată Reginei Maria a României sau expoziţia Genio Gallico, ceasuri istorice franceze din colecţii muzeale româneşti.

Muzeul Cotroceni

Şi muzeul din curtea Palatului Cotroceni are o variantă virtuală de acces. Puteţi vizita de acasă, printre altele, Sufrageria Germană, Holul de Onoare, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Oriental şi Salonul Cerchez, Dormitorul Reginei Maria şi Salonul Florilor.

Foto: muzeulcotroceni.ro

Muzeul Memorial Ion Creangă

Dacă vă e dor de origini, de sfoara cu smotocei şi pozne de pus în cărţile cu poveşti puteţi da o fugă, tot virtual, la Humuleşti. Casa memorială a lui Ion Creangă este deschisă publicului şi în acest mod puteţi simţi un pic din viaţa de odinioară, cu multă muncă şi griji destule, dar mai simplă şi mai apropiată de natură.

Tururi virtuale în muzee sunt găzduite acum de către o mulţime de instituţii culturale, aşa că dacă vă interesează ceva anume, verificaţi direct pe site-ul respectivului muzeu. Este foarte posibil să aveţi parte de o surpriză mai mult decât plăcută.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora