Căutare

Share this article

Nu degeaba se spune că a fi părinte e cea mai grea meserie din lume, așa că nu e niciodată târziu să te inspiri din cărți pentru părinți. Treci prin toate stările posibile, iar dacă celor de bucurie le faci față cu brio, celor de isterie… ceva mai greu. Puțini sunt, probabil, părinții care nu s-au simțit puși în mare dificultate de copiii lor sau care nu s-au întrebat măcar o dată: „unde greșesc”? Din prima zi de viață și până la tumultoasa perioadă a adolescenței, copiii reprezintă pentru părinți cea mai mare provocare. Partea bună e că nu ești nici primul, nici ultimul care are neliniști, așa că cele cinci cărți de mai jos ar putea să te ajute în momentele în care ai senzația că nu ești ceea ce ești, de fapt, pentru copilul tău: cel mai bun părinte din lume.

Cărți pentru părinți

Zâmbete, gângureli, mers de-a bușilea, primele cuvinte. Atât de minunate, încât nici nu știi când se face tranziția spre o perioadă intensă. Isabelle Filliozat, psihoterapeută și specialistă în educație școlară, oferă soluții potrivite vârstei copilului în cartea Le-am încercat pe toate! Plânsete, încăpățânare și crize de furie (perioada 1-5 ani). Dacă îți pui probleme referitoare la disputele pe care le ai cu copilul tău atunci când vă pregătiți să plecați la grădiniță, când se trezește noaptea și nu mai vrea să doarmă singur sau când nu vrea și pace să plece de la locul de joacă, această carte e pentru tine. Autoarea explică de ce părinții au tendința de a interpreta comportamentele enervante ale copiilor ca pe niște manifestări ale relei-voințe sau ale sfidării. Noile studii din neurofiziologie și psihologie experimentală aruncă o lumină diferită asupra lor: copilul nu vrea să-și sfideze părinții, ci are nevoie urgentă de o reglare neuro-hormonală. Criza de nervi a copilului mic din supermarket nu e un moft, ci un semn că cel mic este epuizat de procesarea a mii de stimuli senzoriali.

Deși nu s-au descoperit părinți vrăjitori, experiența de a crește un copil poate fi magică, așa cum arată Hedvig Montgomery în cartea Parentingul magic. Șapte pași simpli pentru o educație reușită a copiilor. Există motive întemeiate pentru care ea a devenit autoarea preferată a părinților din mai multe țări, iar „Șapte pași simpli pentru o educație reușită a copiilor” este considerată noua biblie de parenting din țările nordice și cea mai potrivită carte pentru părinți, despre ei înșiși și despre copii, a secolului 21. Aceasta este prima carte din seria „Parentingul magic”, în care apar cele mai importante reacții, modalități de exprimare și de relaționare ale copiilor cu ei înșiși, cu propriile emoții și cu tot ce îi înconjoară, în diverse etape de dezvoltare. Astfel ca părinții să primească tot ajutorul pentru a înțelege cel mai bine ce se întâmplă cu cei mici în diverse situații și cum ar trebui ghidați, în așa fel încât la maturitate să devină adulți cu încredere în forțele proprii.

Cine nu-și dorește să fie de nota 10 în tot ceea ce face? În cazul părinților, calificativul ideal ar fi „perfect”.  De la această idee au plecat și Jean Epstein, psihosociolog francez, specializat în educația parentală, și Cécile Desmazières-Berlie, psiholog clinician, atunci când au scris Părinți de nota 10. 80 de soluții pentru a vă crește cu brio copiii. Copilul acaparează întregul interes, iar întrebările nu încetează nicicând: Care va fi impactul venirii sale pe lume asupra vieții de cuplu? Cum să-l hrănești mai bine – la sân sau cu biberonul? Mă va mai iubi dacă îl las în grija bonei? Sau dacă îl fac să plângă? Cum să-l ajut la teme și ce să-l sfătuiesc când se ceartă cu colegii de clasă? Cum reacționez când adolescentul face o criză de isterie? Cel mai adesea, părinții sunt obligați să improvizeze, găsind soluții contestabile pe moment (mai ales în viziunea copilului), dar utile pe termen lung. Analizând toate etapele de vârstă, autorii îi ajută pe părinți să găsească soluții care să nu fie stereotipe, ci adaptate propriei familii. Astfel, cei mari sunt îndemnați să țină cont de ritmul specific de dezvoltare al copilului, de ritualurile și programul de care are nevoie, de poziția copilului în sistemul familial, dar și de pofta lui de a testa limitele, pentru a afla diferența dintre bine și rău.

Copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari. Oricât de sugestivă ar fi această vorbă, părinții tot sunt luați pe sus de provocările cu care se confruntă în etapa adolescenței. Transformările prin care trece copilul tău sunt firești, dar felul în care el reacționează ți se poate părea oricum, numai normal nu. Olivier Revol readuce optimismul în viața celor care au ajuns în punctul acesta în cartea Sunt părinte de adolescent. Când nimic nu pare să meargă, există soluţii. Autorul prezintă cazuri din propria practică medicală, dar şi mărturii autobiografice, dezarmant de sincere. Este o lectură facilă şi plăcută, întreţesută cu aspecte teoretice la zi, transmise într-un limbaj clar, accesibil, care ajută părinții să înțeleagă această etapă din viața fiecărui om, caracterizată de modificări fizice și psihice.

Pentru momentele în care simți că-ți pierzi cumpătul, există cartea lui Carl Semmelroth, Când părinții se enervează. O nouă abordare pentru a înțelege și soluționa conflictele din familie. Psihoterapeut cu o experiență de peste 30 de ani, autorul a scris mai multe cărți dedicate gestionării furiei în cuplu, la serviciu sau în creșterea copiilor, așa că sfaturile lui se bazează pe îndelungi analize și cercetări. Vezi roșu în fața ochilor atunci când copilul tău nu vrea să se dezlipească de televizor? Sau când adolescenta ta s-a întors acasă de la o petrecere mult prea târziu? Ai senzația că nicio regulă nu mai funcționează și că ai un copil total scăpat de sub control? Dacă prima ta reacție în astfel de cazuri este să începi să țipi și să ameninți, atunci poate n-ar fi rău să-ți petreci câteva ore în compania lui Carl Semmelroth. Specialist în gestionarea furiei, autorul acestei cărți te ajută să-ți ții cumpătul în relația cu copiii obraznici sau încăpățânați, să eviți certurile inutile cu ei, păstrând în același timp intactă relația voastră afectivă. Vei afla, de asemenea, cum să-ți responsabilizezi copilul, explicându-i concret care îți sunt așteptările (și care sunt „consecințele” neascultării), cum să-i oferi oportunități de învățare și cum să-i insufli încrederea că, după fiecare rătăcire, va ști cum să revină pe calea cea bună.

Share this article
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO