Adevărul despre mumiile egiptene: o istorie plină de surprize - LIFE.ro
Mergi la conținut

La secole după ce primele sicrie de aur au fost duse în Europa, mumiile egiptene antice încă captează în mod viu imaginația oamenilor. Poate că suntem uimiți de măreția ritualurilor și tradiției lor. Dar noile descoperiri continuă să provoace percepția oamenilor de știință asupra acestor rituri străvechi.

Mumificarea este mai veche decât și-au imaginat arheologii

Timp de zeci de ani, cele mai vechi mumii cunoscute au venit din epoca Vechiului Regat (c.2500-2100BC) în jurul perioadei în care egiptenii au început să folosească mai mult sicrie. Aceste mumii sunt rare, dar dau semne că sunt preparate special de către îmbălsămători. Se credea că mumiile dinainte de perioada Vechiului Regat au fost create în mod natural prin îngroparea cadavrelor în morminte tăiate în nisipul fierbinte și uscat. Oamenii de știință au crezut că îmbălsămarea a fost dezvoltată pentru a păstra cadavrele în sicrie.

Dar testele chimice publicate în 2014 și 2018 au arătat că rășinile și parfumurile erau deja folosite pentru a ajuta la conservarea pielii morților în urmă cu peste 6.000 de ani, înainte ca sicriele să fie comune și cu mult înainte de epoca Vechiului Regat.

„Rețeta” a variat în Egipt

Studiile științifice recente ale mumiilor și ghivecelor folosite în mumificare au dezvăluit modul în care metodele diferă de la un loc la altul și nu erau standardizate, așa cum se credea anterior.

Fiecare regiune avea propriile sale ateliere de îmbălsămare în care mumiile erau produse într-un ritual complicat și atent păzit. Acest secret înseamnă că foarte puține înregistrări au supraviețuit.

În zonele mai îndepărtate, cum ar fi oazele, îmbălsămătorii au fost nevoiți să se descurce. Sarea Natron, folosită la uscarea corpului, era grea și greu de transportat. Rășinile și parfumurile puteau fi scumpe deoarece erau comercializate pe distanțe lungi în schimbul altor bunuri de lux.

În schimb, îmbălsămatorii din aceste zone îndepărtate au dezvoltat tehnici creative. De exemplu, au folosit bețe pentru a face pachetele de mumie mai rigide sau pentru a atașa părți ale corpului care cădeau în timpul mumificării. Au creat și mumii compozite, formate din părți ale mai multor persoane.

Nu înțelegem pe deplin cum au apărut experimentele în mumificare în diferite zone sau perioade de timp. Probabil că a existat un element de încercare și eroare.

Conturile antice nu erau întotdeauna de încredere

Informațiile pe care le avem despre mumificare provin în principal de la doi scriitori greci antici, Herodot și Diodorus Siculus. Ei descriu pașii mumificării, cum ar fi folosirea unui cârlig pentru a îndepărta creierul prin nas. De asemenea, ne spun că inima a fost lăsată în corp pentru că se credea că este importantă pentru viața de apoi.

Studiile științifice care utilizează scanarea CT au arătat acum că regulile mumificării erau mai puțin rigide decât credeau Herodot și Diodorus Siculus. Doar aproximativ un sfert dintre mumiile cunoscute au inima lăsată în corp. Și multe mumii au încă creierul lor. Dacă îmbălsămătorii au scos creierul, uneori au folosit diferite metode pentru a evita deteriorarea feței. Au fost găsite găuri în partea de jos a craniului și prin diferite căi în nas.

Citește și: Planuri de vacanță: Când e cel mai indicat să vizitezi Egiptul?

Egiptenii au reciclat sicrie

În Egiptul antic, lemnul pentru sicrie era rar și scump. Nu toată lumea își putea permite un sicriu nou sau împachetări de in. Un sicriu bun – dar nu unul luxos – în Regatul Nou ar costa aproximativ cinci capre sau 250 de pâini.

Upcycling și reciclare nu sunt concepte moderne. Pentru a economisi bani, îmbălsămatorii luau adesea sicrie din mormintele deja folosite. Acestea puteau fi revopsite pentru a include numele noului proprietar sau piesele au fost uneori folosite pentru a modela un nou sicriu. Mormintele erau adesea năvălite de tâlhari care căutau obiecte de valoare, iar apoi erau adesea lăsate deschise. Acest lucru le-a făcut mai ușor pentru alții să caute în mormânt sicrie și împachetări de reutilizat.

Lenjeria de uz casnic a fost adesea folosită și ca împachetări pentru mumie, odată ce și-au depășit utilitatea. Tehnicile moderne de cercetare, cum ar fi datarea cu radiocarbon, arată că această practică a fost larg răspândită. Materialele sicriului, împachetările de in și alte materiale sunt uneori datate cu câteva sute de ani mai vechi decât persoana cu care au fost înmormântați.

Comerțul turistic a zguduit istoria

Acum știm că mumiile din muzeele din afara Egiptului nu se află întotdeauna în sicriele în care au fost descoperite. Multe mumii primesc o dată istorică pe baza stilului și decorațiunii lor. Forma, decorul și textele religioase de pe ele s-au schimbat în timp.

Acum este ilegal să luați mumii sau orice alt artefact antic din Egipt. Totuși, au rămas multe mumii în case private, cumpărate cu mai bine de un secol în urmă și uneori uitate.

În loc de o tradiție neclintită, mumificarea egipteană a fost variabilă. Ritualurile funerare disponibile pentru cineva au demonstrat cât de importanți erau ei și familia lor. A fi mumificat folosind cele mai moderne tehnici și materiale nu numai că a ajutat la asigurarea poziției unei persoane în viața de apoi, ci a fost un semn important de statut.

Este imposibil să știm ce ne va arăta următoarea descoperire arheologică sau științifică. Dar un lucru este clar: chiar și îmbălsămatorii antici trebuiau să improvizeze uneori.

Sursa foto: Pinterest

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora