fbpx

Căutare

Share this article

La aproape 32 de ani de la anularea decretului criminal care interzicea avorturile şi din cauza căruia cel puţin 10.000 de românce şi-au pierdut viaţa, unele românce au ajuns din nou să facă întreruperi de sarcină acasă, fără ajutorul vreunui medic. Sunt zeci de spitale care refuză să facă avorturi, iar pandemia a agravat situaţia, acestea fiind declarate proceduri medicale non-esenţiale. Avortul în România, deşi legal, a devenit aproape imposibil de efectuat. Nici alte state nu stau mai bine. Pe întreg continentul american sunt proteste masive din cauza legilor aspre.

Proteste masive în America de Nord şi America Latină

În ţările din America de Sud legile anti-avort sunt drastice, cu pedepse care prevăd mulţi ani de închisoare. În Salvador întreruperea voluntară de sarcină este interzisă total, fără excepţie, iar pedepsele pentru femeile care îndrăznesc să încalce legea ajung până la 8 ani de închisoare. 27 de femei au fost condamnate până acum sub acuzaţia de omucidere agravată şi aruncate în spatele gratiilor.

Columbia are şi ea o lege extrem de dură în astfel de situaţii. Peste 200 de femei au fost condamnate la închisoare în ultimii 15 ani pentru că au făcut întreruperi de sarcină fără să aibă un temei legal. Singurele avorturi permise aici sunt în caz de malformaţie a fetusului, în cazul riscului de moarte pentru mamă sau în cazul unei sarcini venită în urma unui abuz sexual.

În Mexic, ţara în care avortul în afara sistemului sanitar este a patra cauză de deces matern, femeile ieşite la proteste şi nu doar ele au obţinut o victorie neaşteptată printre conservatori. Curtea Supremă a declarat la începutul lunii septembrie drept neconstituţională incriminarea avortului, după ce unul dintre statele federale hotărâse să dea pedepse şi de 3 ani de închisoare pentru femeile care apelau la întreruperea de sarcină.

Argentina este cea care a dat tonul în America de Sud după ce anul trecut Parlamentul a votat legalizarea avortului până în a 14-a săptămână de sarcină, iar protestele pe continent s-au intensificat după acest moment. Cele mai multe ţări de aici interzic avorturile în aproape toate situaţiile, biserica catolică având un cuvânt important de spus în această direcţie.

Nici în Statele Unite ale Americii nu e mai linişte pe acest subiect după ce Texasul a adoptat o lege care interzice efectuarea majorităţii avorturilor pe teritoriul acestui stat. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, ca să protesteze împotriva noii legi adoptate în Texas, iar săptămâna trecută un judecător federal a blocat-o temporar. Hotărârea poate fi însă contestată, aşa că lucrurile sunt încă departe de final.

Citeşte şi: Întreruperile de sarcină în România, între minciuni, abuzuri şi ruşinea de a face educaţie sexuală – LIFE.ro

Avortul în România, legal, dar greu de făcut

Femeile din România au trăit în acelaşi fel vreme de 23 de ani, odată cu celebrul şi odiosul decret al comuniştilor care restricţiona aproape complet dreptul la avort. Până la Revoluţia din 1989 au fost cel puţin 10.000 de femei care au murit în urma unor avorturi ilegale, realizate în condiţii improprii, de multe ori de persoane care nu aveau nicio legătură cu medicina. Au fost şi femei care, nereuşind să obţină întreruperea ilegală de sarcină, şi-au abandonat copiii, lucru ce a dus la alte tragedii şi mii de copii chinuiţi în orfelinatele groazei.

Imediat după Revoluţie decretul a fost anulat şi, cel puţin teoretic, orice femeie are dreptul de a face o întrerupere de sarcină în sistemul sanitar public din România. În realitate, ultimii ani au scos la iveală o situaţie complicată pentru cele care vor să facă avort. Zeci de spitale din ţară au invocat motive deontologice sau religioase şi au anunţat că nu mai efectuează avorturi la cerere. Mai mult, Colegiul Medicilor şi-a arătat susţinerea faţă de medicii ginecologi care refuză să facă aceste intervenţii.

“Aşa cum mama e liberă pe corpul său, dar nu şi pe al copilului său, aşa şi medicul e liber pe conştiinţa sa. A întrerupe o sarcină la cerere înseamnă a curma o viaţă.” – dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, într-o declaraţie pentru Newsweek

Pe lângă conştiinţă, medicii ginecologi sunt supuşi şi unei presiune constante din partea persoanelor religioase care organizează proteste în faţa spitalelor şi trimit memorii şi petiţii spitalelor. Biserica Ortodoxă Română este vehementă pe acest subiect şi susţine că avortul nu poate fi justificat decât în cazul în care viaţa mamei este pusă în pericol. Violul, incestul, incapacitatea emoţională sau cea financiară sunt lucruri care nu sunt considerate demne de a fi luate în calcul de către BOR, asta în condiţiile în care 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situaţii. Mai mult, patriarhul Daniel îi premiază an de an cu medalia Sfinţii Martiri Brâncoveni pe medicii recunoscuţi pentru că refuză să facă avorturi.

Toate acestea, în condiţiile în care educaţia sexuală – esenţială pentru prevenirea sarcinilor nedorite şi a răspândirii bolilor cu transmitere sexuală, cabinetele de planning familial şi politicile de sănătate publică lipsesc cu desăvârşire. În acelaşi timp, zeci de organizaţii adunate sub umbrela Coaliţiei pentru familie condamnă atât educaţia sexuală, cât şi avorturile la cerere, susţinând cu fervoare familia tradiţională.

Citeşte şi: Educația sexuală în școlile din România și în lume – LIFE.ro

Pandemia de coronavirus a complicat şi mai tare lucrurile, multe dintre unităţile medicale din ţară suspendând efectuarea avorturilor în această perioadă, întreruperea de sarcină fiind catalogată drept procedură non-esenţială. Centrul FILIA, o organizaţie non-profit ce luptă împotriva inegalităţilor de gen, atrage atenţia că mai multe femei din România au făcut în această perioadă întreruperi de sarcină în afara unei unităţi medicale, fără personal medical calificat şi în afara unui mediu steril, exact ca în perioada comunistă. Cazuri de avort empiric au fost înregistrate în Bucureşti, Sibiu, Constanţa, Motru şi Segarcea.

Citeşte şi: Abandonat la naștere și crescut la orfelinat, Petrea Ionel face minuni cu copiii de la școala unde este director – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO