fbpx

Căutare

Share this article

Luna mai este cunoscută în lumea întreagă ca fiind acea perioadă din an de luptă pentru conștientizarea cancerului de piele. Cu această ocazie, Brooke Shields a fost de acord să dezvălui pentru publicația Elle momentele prin care a trecut atunci când a fost diagnosticată cu celule precanceroase. Mai mult decât atât, actrița a dezvăluit momente din copilăria ei și filosofia după care se ghidează atunci când pune pe primul plan sănătatea și siguranța copiilor ei.

Citește și: Viața lui Brooke Shields și dezvăluirea celor mai controversate secrete: abuzurile din copilărie, alcoolismul mamei și neîmplinirea primelor iubiri

Iată o dezvăluire interesantă pe care Brooke Shields a făcut-o în fața cancerului de piele, acel inamic care omoară fără avertisment.

„La un control anual de rutină, am fost diagnosticat cu cheratoză solară. [Cheratoza solară – cunoscută și sub numele de cheratoză actinică – este cel mai frecvent diagnostic precanceros, care este cauzat de expunerea pe termen lung la razele UV, conform Skincancer.org]. Inițial, medicul meu a trebuit să recolteze de două ori celulele de pe buze pentru a stabili diagnosticul . La început, am încercat să mergem pe o cale conservatoare și am scăpat de celulele de pe o parte a buzei mele. Dar, pe măsură ce trecea timpul, a trebuit să fac o procedură puțin mai invazivă care să meargă în straturi mai adânci ale pielii mele. Rezultatul testului a fost: diagnostic pre-cancer. Un diagnostic lăsat netratat se poate transforma într-un tip de cancer de piele.

Lucrul șocant pentru mine este că încă mai descopăr pete mici care trebuie verificate. Petele sunt rezultatele expunerii la soare de acum 30-40 de ani. Slavă Domnului că suntem încă capabili să rezolvăm această problemă, dar ideea îngrijirii preventive a pielii este extrem de importantă.

Brooke Shields: „Provin dintr-o generație care nu a fost niciodată educată cu privire la gravitatea cancerului de piele”

Ca să spun adevărul, am aflat mult mai târziu despre importanța controalelor anuale. Sunt dintr-o epocă în care ne puneam ulei pe piele și ne coceam la soare. Provin dintr-o generație care nu a fost niciodată educată cu privire la gravitatea cancerului de piele. Chiar dacă eram tineri, nu am înțeles că prin acțiunile noastre nu făceam altceva decât să stabilim diagnosticul sever de cancer de piele pe termen lung.

În tinerețe, nu am folosit niciodată protecție solară. Nu am folosit protecție solară în liceu, deoarece m-ar fi împiedicat să obțin bronzul acela pe care îl căutam cu toții.

Citește și: „Cu cancerul de piele nu simţi că ceva nu e în regulă până nu e prea târziu. Nu există o variantă care să te anunţe”, medic dermatolog Sebastian Pop

Deci, nu am fost niciodată un utilizator pasionat de protecție solară. Ironia este că mamei mele nu i-a plăcut niciodată soarele; nu se simțea bine la soare. Nu a știut niciodată importanța prevenirii cancerului de piele și că acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din Statele Unite. Chiar a fost șocant și, desigur, jenant de ignorantă. M-am gândit: „Nu voi face cancer din asta, hai. Și cred că ceea ce a fost atât de șocant pentru mine s-a datorat faptului că am crezut întotdeauna că am avut grijă de pielea mea; știam că trebuie să-mi păstrez pielea curată și hidratată. Dar nimeni nu a vorbit despre cancerul de piele și despre utilizarea protecției solare. Adică, cel mai șocant lucru pentru mine în legătură cu diagnosticul a fost că a rezultat, probabil, 40 de ani mai târziu. Așadar, daunele pe care le făcusem atunci, pe când credeam că sunt invincibilă, mă afectează acum. Mă consider norocoasă.

Folosesc protecție solară acum, în fiecare zi – chiar și iarna. Aplic întotdeauna dimineața și o singură dată în timpul zilei. Folosesc chiar și un strat subțire înainte de a folosi fondul de ten.

Brooke Shields despre cum își protejează copiii împotriva cencerului de piele

Brooke Shields cancerului de piele
Brooke Shields alături de familia ei

Acum duc o luptă cu copiii mei pentru a-i convinge să folosească protecție solară. Am încercat să-i sperii să folosească mai multă protecție solară, dar ei cred că sunt invincibili. Fiind italiancă, tind să mă înnegresc la soare, în timp ce copiii mei sunt preponderent irlandezi și cu tenul mai deschis. Trebuie să mă lupt cu asta și să încerc să-i mituiesc pentru a folosi mai multă protecție solară. „Vă voi cumpăra ceva cu adevărat frumos, dar am nevoie să folosiți întotdeauna protecție solară”, mă trezesc spunându-le de multe ori.

O preconcepție pe care o au oamenii despre utilizarea protecției solare este că ei cred că trebuie să o folosească doar în zilele însorite de vară. Dar daunele provocate de soare sunt incontestabile. Există acest tip de luptă între a avea nevoie de vitamina D și a vă proteja în continuare de razele dăunătoare. Protecția solară vă poate salva pielea și vă poate scuti de daunele viitoare.

Din experiența mea, vreau să răspândesc conștientizarea faptului că efectele dăunătoare ale soarelui sunt reale. Nimeni nu este scutit de asta. Și asta nu înseamnă că nu poți primi vitamina D sau că nu poți ieși la soare. Dar, dacă doriți cu adevărat să vă bucurați pe deplin de activitățile care vă plac, protejați-vă pielea și învățați-vă copiii să facă la fel . Vorbiți-le oamenilor despre efectele dăunătoare ale soarelui. Pregătiți-vă și îngrijiți-vă pielea. Nu ar trebui să fie o corvoadă. Ar trebui privită ca o parte din rutina voastră de frumusețe”.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO