Cât câştigă o educatoare în străinătate şi ce se cere pentru a ocupa un astfel de post - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Vorbim frecvent despre medicii care pleacă din România, despre cei care lucrează în IT sau muncitorii în construcţii care aleg drumul străinătăţii pentru un salariu mai mare şi o viaţă mai tihnită. Sunt însă în continuare o mulţime de oameni, cu pregătiri care mai de care mai diverse, care se gândesc să emigreze. În ultima vreme oameni din domeniul educaţiei îşi îndreaptă şi ei atenţia spre ofertele de peste graniţă, aşa că am căutat să vedem cât câştigă o educatoare în străinătate.

Trebuie să ştii însă că oriunde vrei să practici această meserie, trebuie să iei în calcul faptul că e necesar să cunoşti limba ţării respective sau o limbă de circulaţie internaţională dacă alegi să lucrezi într-o grădiniţă internaţională. Vei lucra cu copii, deci este extrem de important să te poţi înţelege cu ei în orice clipă. În plus, mai toate instituţiile de învăţământ din străinătate cer atestat care să dovedească nivelul de cunoaştere a limbii folosite, urmat de un test practic. Şi, în mod evident, trebuie să dovedeşti pregătirea în domeniu, absolvirea Liceului Pedagogic şi eventualele specializări în educaţia preşcolară.

În Spania, de exemplu, una dintre ţările preferate de români pentru emigrare, ca să poţi lucra într-o instituţie de educaţie timpurie ai nevoie de o diplomă de studii pentru învăţământul pre-primar care la ei se obţine la universitate, nicidecum în urma finalizării liceului şi necesită foarte multă practică în acest timp. Salariile variază în funcţie de zona în care munceşti, iar cele mai bune în domeniu sunt, aşa cum era de aşteptat, în marile oraşe precum Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza şi Bilbao. Salariul mediu pentru un educator este de 1300 de euro.

Germania este şi ea o ţară atrăgătoare pentru români, iar dacă vii din zona de vest a ţării sau ai urmat o şcoală germană şi ştii bine limba ai şanse mari să-ţi găseşti un loc de muncă într-o grădiniţă din această ţară. Trebuie să fi terminat Liceul Pedagogic cu specializarea învăţător – educator sau Facultatea de Psihologie cu specializare în Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar şi să ai şi un certificat care să-ţi ateste cunoştinţele de limbă germană, de principiu nivel B2/C1. Salariile sunt cu câteva sute de euro mai mici până la echivalarea tuturor actelor şi diferă în funcţie de zonă. Berlin, Munchen, Hamburg, Stuttgarrt, Koln, Dortmund, Dusseldorf sunt oraşe în care ai şanse să primeşti ceva mai mult decât în alte părţi. În medie, veniturile lunare pentru un educator sunt în jur de 2.300 de euro, dar metoda de calcul a salariului în Germania ţine cont de mulţi factori precum starea civilă, vechime în muncă sau copii aflaţi în întreţinere.

Tot cu limba germană poţi opta pentru un loc de muncă în Austria, însă e important să ştii că aici salariile pentru educatori nu depăşesc în general 1.900 de euro.

Dacă te pricepi şi îţi plac limbile străine despre care unii spun că sunt imposibile, poate te interesează să ştii că Olanda oferă şi ea salarii de 2.300 de euro pentru educatori. Aici educaţia preşcolară este destinată copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 4 ani, după vârsta de 4 ani cei mici intrând în sistemul şcolar, iar pentru a preda aici ai nevoie de diplomă universitară. Pentru educaţia preşcolară trebuie să faci dovada absolvirii unor cursuri de specializare sau a diplomei de Bacalaureat de la un liceu pedagogic. Practic, în Olanda nu mai există meseria de educator, ci de profesor pentru copiii de până la 4 ani sau de cadru didactic cu formare în educaţia timpurie.

Un salariu asemănător este oferit şi educatorilor în Finlanda, diferenţele venind în principal din postul ocupat şi studiile pe care le ai. Pentru copiii cu vârste între 0 şi 3 ani poţi fi angajat doar cu diplomă de Bacalaureat în domeniul educaţiei, dar educatorii au nevoie de diplomă universitară pentru a putea profesa.

În Italia salariile din educaţia preşcolară sunt considerabil mai mici – 1.450 de euro, în timp ce în Belgia vorbim de un venit lunar de 1.900 de euro. Ţările nordice stau mult mai bine la acest capitol, dar trebuie să recunoaştem că şi accesul se face mult mai greu. În Danemarca salariul unui educator este de 2.750 de euro, în timp ce în Norvegia sare puţin peste 3.000 de euro. Nici în Luxemburg nu e deloc rău să lucrezi în grădiniţe având în vedere salariul de 2.900 de euro, însă Elveţia bate de departe orice record la acest capitol. Un educator câştigă lunar în ţara cantoanelor în jur de 4.400 de euro.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO