Cât câştigă un broker care acţionează pe piaţa de capital şi cât se aseamănă viaţa lui cu ce vedem în filme - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cât câştigă un broker care acţionează pe piaţa de capital şi cât se aseamănă viaţa lui cu ce vedem în filme

Brokerii cu experienţă şi clienţi pe măsură ajungeau şi la câştiguri de 10.000 de euro pe lună. Cel mai mare câştig al unui broker român a fost însă de 960.000 de euro într-un an, adică 80.000 de euro pe lună.
Share this article

În anii 1990 – 2000 făceau furori în întreaga lume filmele cu brokeri, care ne arătau oameni mai mult sau mai puţin tineri care învârteau pe degete banii milionarilor şi miliardarilor din lumea întreagă şi, la rândul lor, făceau o mulţime de bani. Doar că imaginea reală a brokerajului nu e nici pe departe atât de romantică şi inspiraţională pe cât arată filmele de la Hollywood. Este o meserie care consumă extrem de mult din punct de vedere psihic şi care după criza din 2008 a făcut ravagii în rândul celor care îşi duceau traiul în acest fel. Chiar şi aşa, sunt încă mulţi care visează să se îmbogăţească din tranzacţiile pe bursă, aşa că e important să ştie cât câştigă un broker şi câţi se îmbogăţesc cu adevărat din meseria asta.

Ce presupune meseria de broker

Să faci bani din piaţa de capital nu e la îndemâna oricui. Trebuie să ştii cum să construieşti un portofoliu adecvat profilului investiţional, să poţi face strategii de management al riscurilor financiare, să ştii ce este aceea o piaţă de derivate sau ce sunt acelea contracte futures.

Aşadar, primul pas firesc dacă îţi doreşti să faci o astfel de meserie este să urmezi cursurile unei Facultăţi de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori ca să ai baza de cunoştinţe şi termeni. Sigur, sunt şi brokeri care nu au cursuri universitare în portofoliu, dar studiile de acest fel îţi pot oferi un avantaj în înţelegerea mai bună a domeniului. Pentru unii însă un simplu curs de servicii de investiţii financiare este suficient ca să meargă să dea exemenul menit să le aducă autorizarea din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Apoi, meseria de broker nu este doar ceea ce vedem noi în filme – telefoane multe, vânzări şi cumpărări de acţiuni la limită şi mult, foarte mult stres. Presupune toate aceste lucruri, dar şi multă informare la zi, despre mediul bursier, raportări ale emitenţilor sau detalii apărute în presă despre companiile listate de la bursă, detalii care pot face diferenţa între un broker cu experienţă şi unul la început de drum sau mai puţin focusat de astfel de lucruri. Pentru că brokerajul, în ciuda riscului presupus al tranzacţiilor făcute pe bursă, nu este o activitate bazată pe noroc. Se iau în calcul factori precum stabilitate financiară, condiţii macroeconomice, condiţii politice, prognoze de performanţă în industria respectivă. Mai mult, o scădere a cotaţiei acţiunilor unei companii pe bursă nu înseamnă automat că respectiva firmă este în impas. Prin urmare brokerul trebuie să ştie atât factorii de mediu, cât şi istoricul acesteia, ca să poată lua o decizie rapidă şi corectă.

Cât câştigă un broker. Mărirea şi decăderea pe piaţa de brokeraj

Se spune că un broker bun poate câştiga de la foarte bine în sus şi este adevărat. Dar banii nu pică din cer şi nu salariul este cel care-l îmbogăţeşte. Comisioanele de tranzacţionare sunt cele care fac diferenţa, precum şi bonusurile de performanţă. Practic, ca să spere la venituri substanţiale, brokerul trebuie să aibă cât mai mulţi clienţi şi să interacţioneze tranzacţii cât mai mari, astfel încât şi comisioanele să fie în consecinţă.

Înainte de criza din 2008 brokerii buni reuşeau să câştige de câteva ori mai mult decât salariul de bază, ajungând la sume de 2.000 – 3.000 de euro lunar. Aici vorbim de medie, pentru că vârfurile – adică brokerii cu experienţă şi clienţi pe măsură, ajungeau şi la câştiguri de 10.000 de euro pe lună. Cel mai mare câştig al unui broker român a fost însă de 960.000 de euro într-un an, adică 80.000 de euro pe lună.

După prăbuşirea burselor lucrurile au avut mult de suferit în toate domeniile, iar brokerii au simţit şi ei din plin efectele. Din cei 1500 de brokeri autorizaţi la acel moment, 300 au rămas fără loc de muncă într-un singur an. Numărul tranzacţiilor pe bursă a scăzut considerabil, la fel şi veniturile celor care le efectuau, câştigurile lunare ajungând în acea perioadă chiar sub pragul de 1.000 de euro pentru mulţi dintre brokeri. Între timp piaţa şi-a mai revenit, dar nu s-a mai apropiat de cifrele de dinainte de 2008. Un venit mediu lunar al unui broker este acum de 1.000 – 1.500 de euro.

O parte consistentă dintre brokeri, ca să nu spunem majoritatea, îşi suplimentează însă veniturile prin folosirea cunoştinţelor pentru investiţii în nume propriu. Este o soluţie foarte bună şi de a câştiga mai mult, dar şi de a avea o soluţie de avarie pentru momentele de criză, când numărul clienţilor scade întotdeauna dramatic.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora