fbpx

Căutare

Share this article

Zmeura este unul din acele fructe care ne binecuvântează nu doar cu aroma lui năucitoare, ci şi cu multiplele beneficii pe care le are asupra organismului nostru. Preferata lui Moş Martin este o adevărată minune pentru sănătate, fie că o consumi proaspătă sau congelată, sub formă de fruct sau suc, smoothie-uri sau salate. Cu cât consumi mai multă zmeură (ideal este de trei ori pe săptămână), cu atât scade riscul mai multor boli, printre care diabetul, obeziatatea sau cancerul (datorită unui compus fenolic care inhibă creşterea celulelor canceroase şi care opreşte dezvoltarea anumitor forme de cancer).

Bogată în mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, vitaminele A, B1, B2, D si P, dar mai ales vitamina C, zmeura este un fruct ce poate menţine inima sănătoasă şi care poate întări sistemul imunitar.

Aşa încât, chiar dacă nu eşti un mare consumător de zmeură, beneficiile zmeurei amintite mai jos te vor face cu siguranţă să ţi-o doreşti mai des în meniul tău.

 • datortită luteinei pe care o are în componenţă (antioxidant natural extrem de important), zmeura asigură o vedere sănătoasă
 • conţine substanţe flavonoide si fitochimicale, substanţe care contribuie la prevenirea apariţiei multor boli (preîntâmpină, spre exemplu, infecţiile urinare)
 • fibrele şi manganul ajută la încetinirea procesului digestiv şi la arderea grăsimilor
 • polifenolii pe care-i conţine (compuşi vegetali folosite de plante pentru a se proteja de bacterii sau de factorii ambientali) pot ameliora durerile cauzate de artrită
 • întăresc sistemul imunitar (zmeura, şi în general fructele de pădure, conţin cantităţi mari de vitamina C care întăresc organismul în lupta cu micro-organismele)
 • are proprietăţi antiinflamatoare (antioxidanţii din zeama de zmeură, spre exemplu, au proprietăţi antiinflmatoare asupra tractului gasytro-intetinal)
 • vitamina C şi manganul din zmeură sporesc ferilitatea la femei şi bărbaţi
 • ajută la eliminarea kilogramelor în plus (încetineşte procesul de digestie şi menţine saţietatea pentru o perioadă mai lungă de timp)
 • coloranţii care dau culoarea zmeurei dau strălucire tenului şi întârzie apariţia ridurilor
   
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO