Ce browser consumă cele mai puţine resurse şi cum ştii care este cel mai potrivit pentru tine - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Într-o perioadă în care tot mai multe dintre activităţile şi interacţiunile pe care le avem se petrec în mediul online, este evident că suntem foarte atenţi la capacităţile fiecărui dispozitiv în parte, fie că vorbim de laptop, telefon sau tabletă. Nu ne permitem să le schimbăm însă ori de câte ori încep să dea semne de oboseală sau nu mai fac faţă tuturor cerinţelor, e bine să fim deschişi la variante care le protejează şi care ne ajută. Azi am vrut să aflăm ce browser consumă cele mai puţine resurse şi cu care putem lucra fără bătăi de cap.

Ce este un browser şi care are cea mai mare popularitate

Browser-ul este un program software care ne dă posibilitatea să putem accesa informaţiile de pe orice pagină de internet, fie că vorbim de text, fotografii, clipuri video, muzică sau grafică. În acelaşi timp, prin intermediul acestui program de navigare poţi comunica cu furnizorul de informaţii sau cu alţi utilizatori, la fel ca tine. Cele mai utilizate browsere din acest moment sunt: fostul Internet Explorer, acum Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari şi Opera. Numărul efectiv al programelor cu care se poate naviga pe internet este însă cu mult mai mare, iar unele dintre browser-ele cu mai puţină notorietate sunt, de multe ori, o alegere mai înţeleaptă pentru utilizatori. Totul ţine de nevoile lor şi de dispozitivele la care au acces.

Aşa cum spuneam, pentru mulţi dintre noi navigarea pe internet înseamnă posibilitatea de a ajunge rapid la informaţia de care avem nevoie, iar alegerea lui are mult de-a face cu obişnuinţa. Este unul dintre motivele pentru care multă vreme Explorer-ul a fost unul dintre cele mai populare browsere din lume. Cum însă pentru mulţi acest program a venit la pachet cu multe minusuri – de la încărcare defectuoasă a paginilor web la imposibilitatea de a deschide anumite materiale – ultimii ani cu crescut numărul utilizatorilor de Chrome şi Firefox. Sunt persoane care le folosesc chiar pe toate, în paralel, pentru a putea beneficia de avantajele fiecăruia dintre ele.

Pentru ca un browser să poată fi utilizat trebuie ca utilizatorul să scrie în bara de navigare adresa site-ului sau a resursei pe care vrea să o acceseze. De cele mai multe ori însă utilizatorii aleg să folosească un motor de căutare de unde să acceseze cu mai multă uşurinţă informaţia dorită. Fiecare browser este conectat şi la un motor de căutare, iar Google este cap de afiş printre acestea.

Ce browser consumă cele mai puţine resurse

Cum am spus şi mai sus, 5 sunt browserele cu cea mai mare priză la public, aşa că e important să vedem care sunt avantajele şi dezavantajele lor.

Cel mai popular browser din lume la acest moment – peste 70% dintre utilizatorii de internet îl folosesc – Google Chrome este preferat şi datorită faptului că poate fi sincronizat cu adresa de Gmail, salvând în acest fel o mulţime de date importante pentru utulizator, de la parole la contacte şi istoric de navigare. Are o mulţime de extensii disponibile, toate verificate deja de cei de la Google, aşa că nu trebuie să-ţi faci griji pentru o infectare a computerului în caz că instalezi ceva despre care nu ai prea multe cunoştinţe şi multiple posibilităţi de personalizare prin add-on. În mod evident, nu prea se poate vorbi de protecţia datelor pentru utilizatorii de Chrome şi nici de o economie din punct de vedere al resurselor, acest browser fiind unul dintre cei mai mari consumatori la acest capitol.

Mozilla Firefox este extrem de apreciat de către cei care pun mare preţ pe serviciile de privacy, acest browser impunând niște reguli mult mai stricte pentru site-uri atunci când vine vorba de colectarea de date personale. Este rapid şi fiabil, are o interfaţă extrem de intuitivă şi prietenoasă chiar şi cu cei mai puţin familiarizaţi cu accesul la internet, dar ca şi Chrome-ul, este un consumator serios de resurse.

Opera este un alt browser care pune mare preţ pe protejarea datelor personale ale utilizatorului, cele mai noi versiuni ale acestuia venind cu Ad-Blocker preinstalat. Este extrem de apreciat şi pentru că prin scanarea unui QR code cu ajutorul telefonului mobil se pot accesa mesajele de pe WhatsApp sau Messenger direct de pe desktop. Un mare avantaj în cazul utilizării lui pe telefonul mobil este faptul că foloseşte un minim de energie astfel încât să protejeze cât mai mult şi mai bine bateria acestuia. În plus, comprimă traficul web îmbunătăţind astfel viteza de încărcare în cazul în care conexiunea nu este dintre cele mai bune. Are rezultate foarte bune şi când vine vorba de utilizarea memoriei dispozitivului de pe care îl accesezi şi are o bază generoasă de extensii.

Apple Safari este browserul dezvoltat în primă instanţă pentru dispozitivele cu program iOS. Avantajul său suprem este faptul că este extrem de grijuliu cu resursele dispozitivului de pe care este folosit, fie că vorbim de telefon mobil, telefon sau tabletă, consumând cât mai puţină energie. Este apreciat însă şi pentru posibilitatea de a-ţi ascunde urmele navigării pe internet, precum şi avertizările pe care le trimite utilizatorilor ori de câte ori aceştia încearcă să acceseze un site care poate avea un conţinut periculos.

Sunt însă şi alte browsere mai puţin populare pe care le puteţi lua în calcul. Avant, de exemplu, este extrem de rapid şi are un consum mediu în ceea ce priveşte resursele, aşa că dacă viteza este ceea ce te interesează, ar putea fi o soluţie. Atenţie, însă, că are destule site-uri pe care nu le redă aşa cum ar trebui. Maxthon este un browser care vine instalat cu un sistem de blocare a reclamelor, are posibilitatea de a evalua siguranţa site-urilor accesate, precum şi posibilitatea de a naviga în mod anonim şi consumă mai puţine resurse decât browser-ele cu notorietate.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO